Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Τι θα γίνει με τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων: Εφεδρεία και Τειρεσίας


Οι αλλαγές στη ζωή των χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που απομακρύνονται από τις θέσεις τους με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αγγίζει άλλη μία πλευρά: τη σχέση τους με τις τράπεζες. Οι περισσότεροι θα πρέπει να ρυθμίσουν τα δάνειά τους για να προσαρμοστούν στις μειωμένες αποδοχές τους, ενώ θα χάσουν την πρόσβασή τους σε νέες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, σαν να είχαν γραφτεί στη «μαύρη λίστα» της Τειρεσίας Α.Ε.

Το πρόβλημα που θα προκύψει με την εξυπηρέτηση των χιλιάδων δανείων δημοσίων υπαλλήλων που μπαίνουν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας έχει απασχολήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι:

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται τα σχετικά με την αποπληρωμή των στεγαστικών και άλλων συναφών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.) που έχουν ληφθεί από υπαλλήλους που εντάσσονται στην προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή στην εργασιακή εφεδρεία.

Επίσης μπορεί να οργανώνονται προγράμματα του Τ.Π. για την αναχρηματοδότηση από αυτό και άλλων συναφών δανείων που έχουν λάβει υπάλληλοι που εντάσσονται στην προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή στην εργασιακή εφεδρεία από άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Με αυτή την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, το οποίο χθες εγκρίθηκε επί της αρχής από τη Βουλή και εκκρεμεί η ψηφοφορία επί των άρθρων του, οι υπάλληλοι που χάνουν τις δουλειές τους θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν νέα, χαμηλότοκα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να χρηματοδοτήσουν με χαμηλότερη μηνιαία δόση δάνεια κάθε κατηγορίας, τα οποία έχουν λάβει είτε από το Ταμείο Παρακαταθηκών είτε από εμπορικές τράπεζες.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν όμως ότι ακόμη κι αν ρυθμίσουν με ένα βιώσιμο τρόπο τα δάνειά τους οι υπάλληλοι που απομακρύνονται από το Δημόσιο, οι τράπεζες θα τους αξιολογούν στο μέλλον αρνητικά και ουσιαστικά θα αποκλειστούν από νέες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, σαν να είχαν μπει στη «μαύρη λίστα».

Για τους μεν υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει 35ετία και 55 έτη ηλικίας και απολύονται αυτοδικαίως από το Δημόσιο, μπαίνοντας σε ένα προσυνταξιοδοτικό καθεστώς με το 60% των εν ενεργεία αποδοχών τους, οι τράπεζες βλέπουν ένα «πιστοληπτικό προφίλ» που δικαιολογεί… κλειστές κάνουλες: οι υπάλληλοι αυτοί μέχρι να πάρουν τη σύνταξή τους θα έχουν πολύ μειωμένο εισόδημα, ενώ κι αφού την πάρουν, θα έχουν επίσης χαμηλό εισόδημα, σε σχέση με τις αμοιβές που θα λάμβαναν ως ενεργοί υπάλληλοι.

Ο «ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ο «χρυσός κανόνας» που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τα δάνεια ορίζει ότι οι δαπάνες εξυπηρέτησης των δανείων δεν πρέπει να ξεπερνούν το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος. Προφανές είναι ότι υπάλληλοι που υφίστανται τόσο μεγάλες μειώσεις μισθών, ενώ εξυπηρετούν ήδη και άλλα δάνεια, θα βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών για νέα δάνεια.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους πλεονάζοντες υπαλλήλους, που θα τεθούν σε εφεδρεία μέχρι και για 24 μήνες, λαμβάνοντας το 60% των αποδοχών τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών μετά τη λήξη της εφεδρείας θα απολυθούν και θα κληθούν να βρουν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Οι τράπεζες «βλέπουν» μια κατηγορία δανειοληπτών που όχι μόνο χάνουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, αλλά στο μέλλον θα είναι άγνωστο αν θα έχουν μια θέση εργασίας.

Πάντως, ακόμη κι αν την εξασφαλίσουν, δεν θα είναι μια σταθερή θέση, όπως ήταν ώς τώρα οι θέσεις στο Δημόσιο. Αρα και αυτοί οι υπάλληλοι θα βρεθούν ουσιαστικά αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, ενώ μέχρι πρόσφατα ως υπάλληλοι του Δημοσίου με σχετικά καλές αμοιβές ήταν περιζήτητοι δανειολήπτες από τις τράπεζες.




enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου