Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Στα ύψη οι δείκτες ρύπανσης στο ενεργειακό λεκανοπέδιο


Σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πέμπτη στο ενεργειακό λεκανοπέδιο, Κοζάνης- Πτολεμαΐδας- Φλώρινας, καθώς στο κόκκινο βρίσκονται τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Οικισμό της ΔΕΗ και στους Αναργύρους Φλώρινας.
Ιδιαίτερα ο Οικισμός της ΔΕΗ και των Αναργύρων πνίγηκαν στην τέφρα και τη σκόνη που εκπέμπουν οι γειτονικοί σε αυτούς λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ, καθώς τόσο την Πέμπτη όσο και χθες Παρασκευή οι σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης είχαν καθηλωθεί στο ανώτατο όριο ρύπανσης, έδειχναν δηλαδή 10/10 σε μια κλίμακα μέτρησης της ρύπανσης από το 0 έως 10, πράγμα που αποτυπωνόταν με βαθύ κόκκινο χρώμα και στο σχετικό χάρτη στην ηλεκτρονική σελίδα του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στο πορτοκαλί, σημείο δηλαδή συναγερμού ήταν την Πέμπτη οι δείκτες ρύπανσης στους οικισμούς της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου, αλλά και στην πόλη της Φλώρινας.

Το σκηνικό διαφοροποιήθηκε ελάχιστα χθες, καθώς βαθύ κόκκινο εξακολουθούσαν να δείχνουν και χθες οι δείκτες μέτρησης της ρύπανσης στο σταθμό στον Οικισμό της ΔΕΗ και στους Αναργύρους δείχνοντας 10/10, ενώ στο πορτοκαλί προστέθηκαν χθες και η πόλη της Πτολεμαΐδας όπου ο δείκτης της ρύπανσης έδειχνε 6/10 καθώς και η Ποντοκώμη (4/10), αλλά υποχώρησε από το πορτοκαλί στο πράσινο στη Φλώρινα καθώς έπεσε στα 3/10.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΕ.ΠΕ. Σταμάτη Ζώρα, οφείλεται στη λειτουργία των σταθμών ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα και στην άπνοια που επικρατεί στην περιοχή.
Σημείωσε μάλιστα ότι σημειώθηκε πολύ μεγάλη υπέρβαση ρύπων, καθώς το βράδυ της Πέμπτης Οικισμό της ΔΕΗ και στους Αναργύρους η εκπομπή ρύπων ξεπέρασε τα 200 μg/m3 την ώρα που η μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή ανέρχεται στα 50 μg/m3, ενώ χθες το πρωί στον Οικισμό της ΔΕΗ ανήλθε στα 191 μg/m3, στους Αναργύρους στα 93 μg/m3 και στο Αμύνταιο στα 100 μg/m3.
Ο κ. Ζώρας ανέφερε ότι ευτυχώς αρχίζει ήδη να υποχωρεί το φαινόμενο της ρύπανσης με την αναμενόμενη αλλαγή του καιρού, σημείωσε ωστόσο ότι δυστυχώς δεν λειτουργεί ο σταθμός μέτρησης στο Μαυροδένδρι και ότι κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί για την αποκατάστασή του, ώστε να ξεκολλήσει ο καθηλωμένος δείκτης και να αποτυπώνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση ή μη του συγκεκριμένου οικισμού.


ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου