Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Κατά της κατάργησης του Τελωνείου Σιάτιστας


Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του Τελωνείου Σιάτιστας εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, κατά την ενημέρωση που έγινε στη συνεδρίασή του την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, ενώ με ψήφισμα που ενέκριν ζητά την εξαίρεση του Τελωνείου Σιάτιστας από τη λίστα των υπό κατάργηση τελωνείων.

Η αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εστιάζεται στους παρακάτω λόγους, όπως αναφέρει στο ψήφισμά του:

1.
Η κατάργηση του Τελωνείου είναι βέβαιο ότι θα πλήξει την ήδη κλονισμένη Τοπική Οικονομία της Σιάτιστας, καθώς θα ταλαιπωρήσει και θα επιβαρύνει οικονομικά τις επιχειρήσεις και κάθε συναλλασσόμενο των τελωνειακών υπηρεσιών.
2. Το Τελωνείο Σιάτιστας εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή, που γεωγραφικά περιλαμβάνει το Δήμο Βοϊου (από τον Πεντάλοφο μέχρι τη Σιάτιστα) και την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών.
3. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε αυτή την περιοχή είναι εγκατεστημένες περί τις 320 βιοτεχνίες γουναρικών με εξαγωγικό προσανατολισμό, που έχουν καθημερινή συναλλαγή με το Τελωνείο λόγω του καθεστώτος της Ενεργητικής Τελειοποίησης (εισαγωγές – εξαγωγές). Οι επιχειρήσεις αυτές παρουσιάζουν εδώ και δεκαετίες σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα με μεγάλο όγκο συναλλαγών τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, και προσφέρουν στην περιοχή σημαντικά έσοδα από συνάλλαγμα. Η αύξηση των εξαγωγών από το 2010 στο 2011 είναι της τάξης του 30%, η εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάζει σημαντική άνοδο, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αύξηση θα αφορά και τα επόμενα χρόνια.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η Πολιτεία υποχωρεί «ατάκτως» από τις παραμεθόριες περιοχές και την Περιφέρεια ξεχνώντας ότι ο σχεδιασμός του «Καλλικράτη» στηρίχτηκε στην ιδέα της περιφερειακότητας με κεντρικό σύνθημα Δίκαιο Κράτος – Περιφερειακό Κράτος.
Ζητάμε να εξαιρεθεί το Τελωνείο Σιάτιστας από τη λίστα και τον υπό κατάργηση τελωνείων.



ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου