Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Σε αναβρασμό ο χώρος της Δικαιοσύνης


Επί ποδός πολέμου βρίσκεται ο χώρος της Δικαιοσύνης, καθώς παράλληλα με τη δικηγορική αποχή (μέχρι και την Τετάρτη) ξεσηκώνονται οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι, για τη θεσμική και οικονομική τους υποβάθμιση.
Παρά τη συνταγματική απαγόρευση, οι δικαστές προχωρούν από σήμερα σε τρίωρες στάσεις εργασίας (θα δικάζουν, δηλαδή, μέχρι τις 12 το μεσημέρι), ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι προγραμματίζουν 3ωρες αιφνίδιες καταλήψεις δικαστικών μεγάρων με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στη γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) επικράτησε κλίμα έντονης δυσφορίας (έως εκρηκτικό) για τα μέτρα "εργασιακής και οικονομικής εξαθλίωσης", ενώ στάλθηκαν προειδοποιητικά μηνύματα ότι θα επανεξεταστούν θέματα συνταγματικότητας του Μνημονίου, αλλά και της κατάρρευσης όλης της προστατευτικής εργατικής - ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Ενδεικτικό του κλίματος αγανάκτησης είναι το γεγονός ότι στο κατάμεστο από δικαστικούς λειτουργούς αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών υπήρξαν αλλεπάλληλες αιχμές για την πολιτικο-οικονομική κατάσταση της χώρας, βολές κατά της τρόικας, ενώ καταχειροκροτήθηκαν προτάσεις για διακοπή έκδοσης αποφάσεων, παράδοση δικογραφιών, καθώς και οι καταλήψεις που προανήγγειλαν οι δικαστικοί υπάλληλοι και η προειδοποίηση του προέδρου τους ότι δεν πληρώνει το χαράτσι της ΔΕΗ γιατί τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης.

Μάλιστα, στο ψήφισμα της συνέλευσης οι δικαστικές ουσιαστικά "πετούν το γάντι" στην κυβέρνηση, καθώς την καλούν "να αντιληφθεί τις επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής στον λαό, να σταθμίσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών, να σταθμίσει την ανάγκη προστασίας των αδυνάτων, που έγιναν τόσο πολλοί και θα γίνουν ακόμα περισσότεροι με τα εξαγγελλόμενα μέτρα".

Ζήτησαν επίσης από την κυβέρνηση "να σταματήσει τις σπατάλες χρημάτων σε αμφιλεγόμενες επιλογές, όπως αθρόες προσλήψεις συμβούλων σε υπουργικά γραφεία, ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις κατασκευών από τον προϋπολογισμό της Βουλής, παροχή αυτοκινήτων στους βουλευτές με συμβάσεις leasing κ.λπ.".

Οπως επισημάνθηκε, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα για ενίσχυση της Δικαιοσύνης με θέσπιση της οικονομικής της αυτοτέλειας, κάλυψη κενών θέσεων και δεν δεσμευθεί για την εφεδρεία και ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές αποδοχών, οι δικαστές από 7 Νοεμβρίου ξεκινούν "λευκή απεργία". Δεν θα παίρνουν δηλαδή δικογραφίες στο σπίτι, αλλά θα ασκούν το λειτούργημά τους αποκλειστικά και μόνο στα δικαστήρια μέσα στο νόμιμο ωράριο.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣτΕ

Ανάγκη η οικονομική αυτοτέλεια

Ανώτατοι δικαστές χαρακτήρισαν την τρόικα οικονομικό κατακτητή που έρχεται να επιβάλει μέτρα στον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι δεν εκχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα.
Αλλοι τόνισαν πως στη νέα τάξη πραγμάτων κάποιοι ανησυχούν ότι οι δικαστές έχουν την εξουσία να ανατρέψουν την ακύρωσης της εργατικής νομοθεσίας, την κατάρρευση των αξιών.
Ο πρόεδρος ΣτΕ, Π. Πικραμμένος, ζήτησε την οικονομική αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης για τα καθημερινά λειτουργικά της προβλήματα, υπογραμμίζοντας ότι "δεν μπορεί η πολιτεία να μας εμπιστεύεται να κρίνουμε το Σύνταγμα, το Μνημόνιο, τα οικονομικά μέτρα, τα αυθαίρετα και να μην εμπιστεύεται πώς θα διαχειριστούμε πόρους της Δικαιοσύνης".



ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου