Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

2.500.000 διελεύσεις στο Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής

ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2011



Η κατάργηση της βίζας αύξησε κατακόρυφα την κίνηση

Αυξάνεται ραγδαία η επιβατική κίνηση τα τελευταία χρόνια στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, ενώ φέτος με την κατάργηση της βίζας οι ρυθμοί αύξησης της κίνησης των επιβατών κυμαίνονται στο 40%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Παρατηρείται μεγάλη αύξηση της κίνησης στον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, πράγμα που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο διευθυντής του τελωνείου, Κώστας Πουτογλίδης. Είπε ότι «από το τελωνείο περνάνε καθημερινά 7.000 επιβάτες προς Αλβανία και προς Ελλάδα. Έχουμε διέλευση περίπου 60 λεωφορείων την ημέρα και εκατοντάδων επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων». Σημείωσε ότι «από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 που καταργήθηκε η βίζα και η είσοδος των πολιτών της Αλβανίας στην Ελλάδα γίνεται ελεύθερα, καταγράφεται ρεκόρ αύξησης της επιβατικής κίνησης». Μηνιαίως διέρχονται από το τελωνείο περί τα 210.000 άτομα. Τον περασμένο Μάιο πέρασαν ακριβώς 211.000 ταξιδιώτες».
Ενδεικτικά ο Κ. Πουτογλίδης σημείωσε ότι «το 2010 κατεγράφησαν 1.800.000 διελεύσεις, αριθμός που είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2009, ενώ το 2012 εκτιμούμε ότι θα περάσουν από τον μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, τουλάχιστον 2.500.000 άτομα». Είπε ακόμη ότι από τους 7.000 διερχόμενους καθημερινά, οι περισσότεροι ταξιδεύουν προς Αλβανία και οι λιγότεροι προς Ελλάδα. Επίσης, υπολογίζεται ότι από το 1.800.000 που πέρασαν πέρυσι τα σύνορα, ένα ποσοστό άνω του 90% είναι Αλβανοί και κάτω του 10% είναι Έλληνες. Οι Έλληνες που πηγαινοέρχονται στην Αλβανία, είναι κυρίως αυτοί που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη γειτονική χώρα. Αντιθέτως, οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες και οι οικογένειές τους, πηγαινοέρχονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι η κίνηση κορυφώνεται και στο τελωνείο σχηματίζονται τεράστιες ουρές.
Χτες Παρασκευή 1 Ιουλίου άρχισαν να περνούν τα σύνορα οι πρώτοι αδειούχοι οικονομικοί μετανάστες. Η κίνηση των αδειούχων θα αυξηθεί κατά πολύ στις 15 Ιουλίου, ενώ κορύφωση αναμένεται στη 1 έως 15 Αυγούστου.
Στην διαρκώς αυξανόμενη κίνηση στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, προσπαθεί να ανταποκριθεί το λιγοστό προσωπικό. Οι περίπου 30 τελωνειακοί υπάλληλοι υπερβαίνουν εαυτόν, αναγκάζονται να κάνουν ατέλειωτες υπερωρίες, ενώ Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι αναστέλλονται οι άδειες.

ptolemeos