Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Καραβίδες στα νερά της λίμνης Πολυφύτου!


Ένας εξαιρετικός μεζές για τους πιο γκουρμέ καλοφαγάδες
έχει κάνει τους τελευταίους μήνες αισθητή την εμφάνισή του στα νερά της λίμνης Πολυφύτου, παρέχοντας τεκμήρια για τα καθαρά νερά της περιοχής. Πρόκειται για τις καραβίδες που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν τη θέση ενός εκλεκτού εδέσματος στα σπίτια και τα ταβερνάκια γύρω από τη λίμνη, όμως επιφυλάσσουν και θετικές ευκαιρίες απασχόλησης για το εργατικό δυναμικό της Δυτικής Μακεδονίας.


Η παρουσία των καραβίδων αποδίδεται στις πηγές καθαρού νερού που αναβλύζει στις άκρες της λίμνης και είναι αρκετά κρύο και καθαρό ώστε σε συνδυασμό με τη σύσταση του νερού της λίμνης και την υφή του εδάφους να ευνοεί την αναπαραγωγή του είδους.

«Καραβίδες υπήρχαν στη λίμνη Πολυφύτου, όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πληθυσμοί τους έχουν αυξηθεί. Εδώ και λίγο καιρό, αλιεύονται πιο πολύ για ιδιωτική κατανάλωση και όχι επαγγελματικά. Ωστόσο, καθώς τα νερά γίνονται ολοένα και πιο καθαρά λόγω της λειτουργίας περισσότερων βιολογικών καθαρισμών στις γύρω πόλεις και χωριά, οι προοπτικές για τους ψαράδες είναι περισσότερες» εξηγεί στο ο δήμαρχος Σερβίων - Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος.

Επισημαίνει δε ότι γίνεται μια προσπάθεια αξιοποίησης μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών. Σε αυτό το μήκος κύματος ο δήμος χρηματοδοτεί τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών, κτηνοτρόφων και αλιέων ενώ αναλαμβάνει κατά το ήμισυ το κόστος δημιουργίας μιας βιοτεχνίας ή βιομηχανίας από οποιονδήποτε επιχειρηματία που ξεκινά μια επένδυση στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τους ψαράδες, αυτοί ασχολούνται κυρίως με την αλίευση γουλιανών και γριβαδιών ωστόσο ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει πως δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής το αλιευτικό δυναμικό. «Αν πείσουμε τους κατοίκους, οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες» προσθέτει.

Παραλία θα αποκτήσουν Γρεβενά και Δεσκάτη…

Στο μεταξύ ακόμη μεγαλύτερα αναπτυξιακά δεδομένα αναμένονται με την ολοκλήρωση του φράγματος του Ιλαρίωνα στα τέλη του 2012. Ορεινές περιοχές όπως τα Γρεβενά και η Δεσκάτη θα αποκτήσουν… παραλία ενώ ένα σύστημα τεσσάρων διαδοχικών λιμνών, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο θα δημιουργηθεί γύρω από τις περιοχές της Βέροιας, της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Δεσκάτης.

Σήμερα το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας «moto cross» στην Εορδαία


Ολοκληρώνονται σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στην ανακαινισμένη πίστα «moto cross», της Εορδαίας που θα φιλοξενήσει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 11 το πρωί το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας

Πρόκειται για έναν χώρο έκτασης 150 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο χώρο των πρώην αποθέσεων του Βορείου Πεδίου της ΔΕΗ κοντά στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Χριστοφόρου του Δήμου Εορδαίας, όπου με την βοήθεια της ΔΕΗ, του Δήμου και του Αθλητικού Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου γίνονται οι τελευταίες παρεμβάσεις ώστε όλα να είναι έτοιμα για τους αγώνες της Κυριακής.


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεταφορά της μονής Τορνικίου.



Ένα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα, η ολόσωμη μεταφορά της μονής Τορνικίου ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία!!!
Η Μονή Παναγίας Τορνικίου βρίσκεται στη νέα της θέση πάνω στο λόφο από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011 στις 15:07μμ




Έχει «διανύσει» 127 και «σκαρφάλωσε» 27 μέτρα ψηλότερα από το σημείο όπου βρισκόταν , ωστόσο το μοναστήρι της Παναγίας Τορνικίου εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών, όπως συμβαίνει εδώ και εννέα αιώνες.

Η λύση της «μεταφοράς» του ιστορικού μοναστηριού, που φιλοξενεί σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου και 16ου αιώνα, ξεκίνησε πριν από μία εικοσαετία, όταν αποφασίστηκε η κατασκευή του φράγματος του Ιλαρίωνα στην περιοχή, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος βύθισής του από τα νερά της τεχνητής λίμνης.

Τι τα θέλεις τα πτυχία που οδηγούν στην ανεργία;


Πέρασαν τα καλύτερα χρόνια τους διαβάζοντας και μελετώντας σκληρά, έκαναν σχέδια για το μέλλον και πίστεψαν ότι το πανεπιστημιακό πτυχίο τους αποτελούσε το καλύτερο εφόδιο για τη μετέπειτα επαγγελματική καταξίωσή τους.

Γρήγορα όμως διαπίστωσαν πως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης τα φοιτητικά όνειρα απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα, αφού έξω από τα πανεπιστήμια παραμονεύει ο άγριος εφιάλτης της ανεργίας, που πλέον έχει βάλει στο στόχαστρο όσες είναι νέες, όμορφες και σπουδαγμένες!

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, για το β' τρίμηνο της χρονιάς ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 800.000 και άγγιξε τις 810.821, αριθμό-ρεκόρ που προκαλεί ίλιγγο και απελπισία. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 16,3%, έναντι 15,9% του προηγούμενου τριμήνου και 11,8% του αντίστοιχου τριμήνου του 2010.

Μάλιστα, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών έφτασε στο 20% και παρουσιάζεται σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ανδρών, που ανέρχεται στο 13,7%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις νέες γυναίκες ηλικίας δεκαπέντε έως είκοσι εννέα ετών, που φθάνει στο 38,3%!

Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό πως στο β' τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των ανέργων παρουσιάζει αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 36,5% σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2010!

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, από το σύνολο των ανέργων το 90,1% αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από αυτούς το 50,2% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 42,1% δεν θα έλεγε όχι σε μια θέση μερικής απασχόλησης.

Στην περιφέρεια το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 23,1%, καθώς και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου αγγίζει το 20,7%. Αντίθετα, λλίγο καλύτερα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στη νότια και τη νησιωτική Ελλάδα, αφού το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Πελοπόννησο με 13,1% και στην Κρήτη με 13,4%.

"Η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί υπό εποπτεία"


Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga,ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς εκτίμησε σήμερα ότι «η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί υπό εποπτεία», ενώ επεσήμανε ότι η κρίση θα διαρκέσει «ένα με δύο χρόνια ακόμη».

Όσον αφορά τη βοήθεια που έχει δοθεί στην Ελλάδα επεσήμανε ότι η χώρα «μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί υπό εποπτεία με κάποιο τρόπο», κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η Αθήνα.

Ο Ρέιντερς επέκρινε τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις. «Δεν αφορά το επίπεδο ζωής των πολιτών. Και οι ίδιοι οι Έλληνες κατανοούν ότι ο δημόσιος τομέας τους είναι δυσανάλογα μεγάλος. Γιατί καθυστερούν τόσο;», αναρωτήθηκε.

Παρόλα αυτά ο Βέλγος υπουργός αναγνώρισε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η πολύ αυστηρή λιτότητα εμπεριέχει τον κίνδυνο να εξαλείψει οποιαδήποτε πιθανότητα ανάπτυξης, επεσήμανε.

ethnos