Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης: Το Live της Κυριακής


Κυριακάτικο Live στο Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης


Με Γιάννη και Νίκο Στεργιάννη και Σπύρο Παπαδόπουλο


Με ελληνική και ξένη μουσική, αλλά και έντεχνες,
αγαπημένες μελωδίες,

αλλά και…ρεμπέτικα!

Σήμερα, Κυριακή, το live του ΝΟΚ ξεκινά στις 8.00!!!

Πώς θα ρυθμίσετε το δάνειό σας

600.000 δάνεια στο κόκκινο από τα νέα μέτρα


Χιλιάδες δανειολήπτες χτυπούν την πόρτα των τραπεζών για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους εξασφαλίζοντας μικρότερη δόση στα προγράμματα επαναδιαπραγμάτευσης που προσφέρουν οι τράπεζες.

Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες, καθώς τα νέα μέτρα και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να ενισχύσουν το κύμα των ρυθμίσεων.
Μεγάλο κύμα προσφυγής στις τράπεζες για ρύθμιση δανείων από νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις για στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες εκτιμάται ότι θα φέρουν τα νέα σκληρά μέτρα μείωσης των μισθών, των συντάξεων και των νέων φόρων.

Ηδη από την αρχή της κρίσης οι τράπεζες έχουν αναχρηματοδοτήσει 600.000 δάνεια που βρέθηκαν στο κόκκινο καθώς οι οφειλέτες τους δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της μηνιαίας δόσης.
Τώρα, λόγω των νέων μέτρων που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος, στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι θα προστεθούν άλλα 600.000 καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, οι κάτοχοι των οποίων ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πιθανότατα θα αναγκαστούν να προσφύγουν στην τράπεζα για διευκολύνσεις.
Πρόκειται για προγράμματα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου (π.χ. από 20 σε 30 χρόνια, άτοκες περιόδους κτλ.) και άλλες αλλαγές στους όρους των συμβάσεων που χαλαρώνουν τη θηλιά των δόσεων με αντίτιμο την καταβολή τους για περισσότερα χρόνια.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή ένα στα πέντε δάνεια - καταναλωτικά και στεγαστικά - αντιμετωπίζει πρόβλημα και ήδη έχει ρυθμιστεί περίπου το 10% των οφειλών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντιστοιχούν σε 600.000 δάνεια.
Ενδεικτικό για την κατάσταση που επικρατεί είναι ότι μόνο τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση (πέραν των τριών μηνών) χωρίς να υπολογίζονται γενικά τα προβληματικά δάνεια (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που εμφανίζουν μικρότερες καθυστερήσεις) αναμένεται μέχρι το τέλος του 2011 να φτάσουν σε αξία τα 30 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% του συνόλου των δανείων. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών τα ανεβάζουν στο 15% το 2012 και την αξία τους στα 40 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η μείωση στα εισοδήματα αλλά και οι επιπλέον επιβαρύνσεις από τους φόρους έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα των πελατών τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, λόγω των δύο διαδοχικών αυξήσεων στο βασικό επιτόκιο του ευρώ μέσα στο 2011, όσοι έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε στεγαστικά είτε καταναλωτικά ή κάρτες, αναγκάζονται να καταβάλλουν κάθε μήνα υψηλότερες δόσεις.

Η μέση επιπλέον επιβάρυνση για ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ κυμαίνεται ανάμεσα στα 40 και τα 50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη διάρκεια και το επιτόκιο, ενώ μικρότερο αλλά εξίσου επώδυνο είναι το επιπλέον κόστος για τα καταναλωτικά και τις κάρτες.
Ετσι, τους τελευταίους μήνες οι δανειολήπτες προχωρούν σε μαζικές αναχρηματοδοτήσεις, κυρίως με επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων ώστε να μειωθεί η δόση.


τα νεα

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εργασιακή εφεδρεία


Τι πρέπει να προσέξουν οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι
που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία


Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την υπαγωγή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Η αλλαγή αυτή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς από ενέργειες για να διασφαλίσουν μία θέση στους πίνακες εργασιακής εφεδρείας, που θα τους δώσει τη δυνατότητα διατήρησης του 60% των βασικών αποδοχών τους και την πιθανότητα διεκδίκησης μίας θέσης σε άλλο φορέα του Δημοσίου, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Πέραν των διαδικασιών που θα αναλάβουν οι φορείς για τον προσδιορισμό των υπαλλήλων που θα αποτελέσουν πλεονάζον προσωπικό και θα μεταφερθούν στην εφεδρεία, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και από τους ίδιους τους εργαζόμενους για τα βήματα κατάταξής τους στους πίνακες τους οποίους θα διαμορφώσει το ΑΣΕΠ.

Μικρή η πιθανότητα για κήρυξη ελληνικής χρεοκοπίας - Δε συμφέρει τους πιστωτές της, δηλώνει ο Ρώσος υφυπ. Οικονομικών


27η Ε.Β.Ε. Δυτικής Μακεδονίας :Οι επιχειρήσεις τολμούν

Την ανάγκη της συνεργασίας κράτους, αυτοδιοίκησης και επιχειρηματιών προκειμένου να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας σημείωσαν οι επικεφαλής θεσμών και φορέων στα Εγκαίνια της 27ης Εμπορικής, Βιοτεχνικής και γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας χτες το βράδυ.

Τόσο ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Χρήστος Σάββας, όσο και ο Πρόεδρος του Εκθεσιακού Κέντρου Παναγιώτης Αποστολίδης τόνισαν την προσπάθεια που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και τα Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας σε συνθήκες κρίσης να σηκώσουν το βάρος που τους ανήκει για την ανάπτυξη ζητώντας από την πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις.

Στην φετινή διοργάνωση της Εμπορικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίαας συμμετέχουν 150 επιχειρήσεις. Μεταξύ των συμμετοχών περιλαμβάνονται τα Επιμελητήρια Καρδίτσας, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας και Αθηνών καθώς επίσης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Την έκθεση, η οποία στόχο έχει την αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας, επισκέπτονται 36 επιχειρηματίες της Ένωσης Κατασκευαστών Αλβανίας, δέκα επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς Τρόφιμα – Ποτά και Κατασκευών, τοπικοί επιχειρηματικοί φορείς από την Πρίστινα του Κοσσόβου. Από την FYROM επισκέπτονται την έκθεση φορείς από το Μοναστήρι και το Πρίλεπ, από την Αλβανία επιχειρηματίες από την Κορυτσά και από την Βουλγαρία από το Σαντάνσκι.

Στο πλαίσιο των καθημερινών παράλληλων εκδηλώσεων της 27ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας, σήμερα Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου από τις 6:30 το απόγευμα, ο πολιτιστικός σύλλογος Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας» θα παρουσιάσει την τοπική κουζίνα, παραδοσιακούς χορούς και τοπικά προϊόντα της περιοχής. Αύριο Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα». Επίσης αύριο Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου από τις 6:30 το απόγευμα «ο φανός του Αϊ Δημήτρη» θα παρουσιάσει την Κοζανίτικη Κουζίνα και παραδοσιακούς χορούς.

Η Έκθεση λειτουργεί σήμερα Κυριακή από τις 10.30 το πρωί μέχρι στις 22.30 το βράδυ και την Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη από τις 17.30 το απόγευμα έως στις 22.30 το βράδυ. Η τιμή εισόδου παραμένει στα 2 ευρώ.


era

Κοζάνη: Εξοφλούνται οφειλές έργων


Η δυνατότητα να αποπληρώσουν εντός των επόμενων εβδομάδων τις οφειλές που έχουν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότοκα δάνεια ύψους άνω των 30 εκ ευρώ,
η αποπληρωμή έως τέλος Οκτωβρίου των οφειλών για έργα του «Θησέα» ύψους 38 εκ ευρώ, η αποδέσμευση από την επόμενη εβδομάδα των κονδυλίων του τοπικού πόρου ύψους 13 εκ ευρώ στην ΠΕ Κοζάνης, το Πρόγραμμα Ενεργόπολις για τον άξονα Σερβίων – Κοζάνης – Φλώρινας με προϋπολογισμό 130 εκ ευρώ, αποτελούν αποφάσεις της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε χτες στην ομιλία του στα εγκαίνια της 27ης Εμπορικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας ο Υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε πως σημασία έχει να βρούμε τι φταίει για την κρίση, ώστε να βρούμε και τι θα κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε, ενώ σημείωσε την ανάγκη για συνεργασία όλων, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων, όπως και παλιότερα έγινε, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και η περιοχή.

era

Επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στη Βάλια Κάλντα


Τον εθνικό δρυμό Βάλια Κάλντα επισκέφθηκε το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος από τη θέση Σταυρός στην είσοδο του εθνικού δρυμού στα 1.664 μέτρα υψόμετρο, μέσα από μια φύση σπανίου κάλλους, έστειλε μήνυμα φροντίδας και προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η φύση είναι «Θεοδώρητος» και «όπως αγαπούμε τον δημιουργό πρέπει να αγαπούμε και να προστατεύουμε τη δημιουργία του».

Τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια «να αυξήσει την ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα» και σε αυτό έχουν συμβάλλει τα οκτώ διεθνή διαθρησκιακά και διεπιστημονικά οικολογικά συμπόσια, που διοργάνωσε μέχρι τώρα, τα οποία -όπως είπε-, θα συνεχιστούν.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων. Θέλουμε να αυξηθεί αυτή η ευαισθησία, η αγάπη, ο σεβασμός προς την δημιουργία του Θεού» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος, παρουσία των τοπικών αρχών και κατοίκων της περιοχής, που τον υποδέχτηκαν θερμά, έψαλε μαζί με τους μητροπολίτες που τον συνόδευαν το «Φως Ιλαρόν».

Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης εθνικών δρυμών Αώου Βίκου και Πίνδου (Πάρκο Β. Πίνδου) Στέργιος Βέργος ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα μεγέθη, τη χλωρίδα και την πανίδα του εθνικού δρυμού και του κοινοποίησε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα να τον ανακηρύξει Επίτιμο Πρόεδρο του, παραδίδοντας το σχετικό έγγραφο και μια πλακέτα για την προσφορά του. «Είναι τιμή μου. Είμαι συγκινημένος και ευχαριστημένος» δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος.