Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Συνεδρίαση του δ.σ. Κοζάνης


Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης

τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου και ώρα 14:00

με θέματα

1. Έγκριση Στρατηγικού Σχεδίου Δήμου Κοζάνης 2011-2014
Εισηγητής: κ. Καραπάτσιος Ευάγγελος, Αντ/ρχος Κοζάνης.
2. Έγκριση της αριθμ. 17/2011 Α.Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης που αφορά «Κατάρτιση και ψήφιση Κανονισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών»
Εισηγητής: κ. Κυτίδης Κων/νος, Πρόεδρος Δ.Σ. Κοινωφελούς Επιχείρησης.
3. Έγκριση της αριθμ. 22/2011 Α.Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης που αφορά «Κατάρτιση και ψήφιση Κανονισμού Προσωπικού»
Εισηγητής: κ. Κυτίδης Κων/νος, Πρόεδρος Δ.Σ. Κοινωφελούς Επιχείρησης.
4. Έγκριση της αριθμ. 23/2011 Α.Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης που αφορά «Κατάρτιση και ψήφιση Κανονισμού Οικονομικής Διαχείρισης»
Εισηγητής: κ. Κυτίδης Κων/νος, Πρόεδρος Δ.Σ. Κοινωφελούς Επιχείρησης.
5. Έγκριση της αριθμ. 24/2011 Α.Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης που αφορά «Κατάρτιση και ψήφιση Προϋπολογισμού έτους 2011»
Εισηγητής: κ. Κυτίδης Κων/νος, Πρόεδρος Δ.Σ. Κοινωφελούς Επιχείρησης.
6. Εξέταση πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας του Δήμου Κοζάνης, για καταβολή αποζημίωσης Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης.
Εισηγητής: κ. Κυτίδης Κων/νος, Πρόεδρος Δ.Σ. Κοινωφελούς Επιχείρησης.
7. Έγκριση τροποποίησης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Κοζάνης – ΙΓΜΕ με αντικείμενο την «Γεωλογική μελέτη οικιστικής καταλληλότητας στις προτεινόμενες ζώνες πολεοδόμησης του Δήμου Κοζάνης.
Εισηγητής: κ. Βασδάρης Θεόδωρος, Δημοτικός Σύμβουλος.
8. Κατανομή ποσού 6.853,70 € στους σχολικούς τροχονόμους του Δήμου Κοζάνης.
Εισηγητής: κ. Παφίλης Εμμανουήλ, Δημοτικός Σύμβουλος.
9. Έγκριση Πρωτοκόλλων παραλαβής των έργων: α)Κατασκευή γεφυροπλάστιγγας τ.δ. Μαυροδενδρίου, β)Συντήρηση εσωτερικής οδοποιίας στο τ.δ. Αγίας Παρασκευής, γ)Αθλητικό Κέντρο Αιανής
Εισηγητής: κ. Ε. Καραπάτσιος, Αντ/ρχος Κοζάνης
10. Αποδοχή διαφόρων ποσών.
Ψήφιση διαφόρων πιστώσεων
Τροποποίησης Προϋπολογισμού χρήσης 2011.
Εισηγήτρια: Κα Παρθένα Τουμπουλίδου, Αντ/ρχος Κοζάνης
11. Έγκριση χορήγησης αδειών:
Α) Υπηρεσιών διαδικτύου
Β)Τεχνικών παιγνίων
Εισηγητής: κ. Μάρκος Φλώρος, Πρόεδρος Δ.Σ. Κοζάνης
12. Αιτήσεις – έγγραφα – ανακοινώσεις

Μήνυμα συστράτευσης έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης


Μήνυμα σύμπνοιας και ομοψυχίας για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης έστειλε από το Άγιον Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της πατριαρχικής θείας λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε όλοι οι λαοί «και ιδιαιτέρως ο βαρέως χειμαζόμενος ελληνικός λαός» να εξέλθουν της κρίσης «με τας ολιγοτέρας δυνατάς ταλαιπωρίας».

Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε «δύσκολο και κοπιώδες» το έργο του πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων ηγετών του κόσμου, ευχόμενος να τους δίνει ο Θεός «πνεύμα συνέσεως και φωτισμόν» και στο λαό «δύναμη» και «ομόνοια», τονίζοντας ότι για την έξοδο από αυτή τη δύσκολη περίσταση απαιτείται «συστράτευση και σύμπνοια πάντων, θυσίας, κόπους και υπομονήν».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι τα αίτια της κρίσης δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά πρωτίστως πνευματικά και υπογράμμισε ότι λύση είναι η επιστροφή στο Θεό και τις ορθόδοξες χριστιανικές αξίες, τονίζοντας ότι για αυτό το λόγο η συνεργασία της πολιτείας με το Άγιον Όρος, σε αυτή ιδιαίτερα τη συγκυρία είναι, επιβεβλημένη.

Ζήτησε επίσης την αποκατάσταση της κανονικότητας με την εγκατάσταση της νέας αδελφότητας στη μονή Εσφιγμένου και την εκκένωση του κτιρίου της μονής από τους σχισματικούς «καταληψίες», ευχόμενος να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στην κανονική τάξη της εκκλησίας.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Άγιον Όρος για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από την ανάληψη των πατριαρχικών καθηκόντων του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Κατά την παραμονή του εκεί θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στη διάρκεια της συνάντησης πιθανότατα θα συζητηθεί και το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο οποίο αντιδρά η Εκκλησία της Ελλάδος.

τα νεα

Hλεκτρική ενέργεια από αγριαγκινάρα στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαϊδας

Σε «χρυσάφι της γης» αναδεικνύεται η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας, του ταπεινού γαϊδουράγκαθου, που επανέρχεται συχνά στο προσκήνιο, προσφέροντας ελπίδες σε αγροτικές οικογένειες.
Η έως τώρα καλλιέργεια έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αγροτών παρ’ όλο που η ΔΕΗ, η οποία είναι ο βασικός αγοραστής της βιομάζας της για την παραγωγή ενέργειας εμφανίστηκε απελπιστικά αργή στις δεσμεύσεις της για την απορρόφηση των ποσοτήτων που παρήχθησαν.


Πριν από τρία χρόνια

Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας ξεκίνησε συστηματικά πριν από τρία χρόνια στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας σε χωράφια που βρίσκονται στη «σκιά» των ατμοηλεκτρικών σταθμών του λιγνίτη. Στόχος της πρωτοποριακής προσπάθειας την οποία επωμίστηκαν εξ ολοκλήρου η Αυτοδιοίκηση και η «Αναπτυξιακή Κοζάνης Α.Ε.» ήταν να παραχθεί μια πλούσια βιομάζα που θα αναμειγνύεται με τον λιγνίτη και θα καίγεται στους ΑΗΣ, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τοπική αγροτοοικονομία.
«Η καλλιέργεια (κάρντο) για παραγωγή βιομάζας και η μεικτή καύση με τον λιγνίτη, ξεκίνησε για να συνεισφέρει στην πράσινη οικονομία και την αειφορική λειτουργία της ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή μας», λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Δακής. Η καλλιέργεια επιδοτήθηκε για δύο χρόνια με 200 ευρώ/στρέμμα και δεκάδες αγρότες της περιοχής έσπειραν με το πολυετές φυτό 4.000 στρέμματα σε όλο το λεκανοπέδιο.

Eπιδημία γαστρεντερίτιδας - Κανένα μάθημα στο 8ο δημοτικό σχολείο!


Επιδημία γαστρεντερίτιδας φαίνεται πως πλήττει την πόλη της Κοζάνης και τις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συμπολίτες μας να παρουσιάσουν σχετικά συμπτώματα. Η ίωση φαίνεται πως πλήττει ιδιαίτερα τα παιδιά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες απουσίες από τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια της περιοχής!

Μάλιστα την Παρασκευή δεν έγινε κανένα μάθημα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, αφού από τους 150 μαθητές απουσίασαν οι..110! Στο σχολείο έφτασε και το Υγειονομικό, μετά από άμεσες ενέργειες της διεύθυνσης, που έλεγξε εξονυχιστικά όλους τους χώρους, από το κυλικείο μέχρι και τις τουαλέτες, χωρίς να διαπιστώσει κάτι το ανησυχητικό. «Μόλις εντοπίστηκε το πρόβλημα και έλαβε μεγάλες διαστάσεις, αμέσως αποφασίσαμε να μη γίνουν μαθήματα και παράλληλα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητήσαμε την παρέμβαση του Υγειονομικού. Όλα πήγαν καλά και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Εμείς οι δάσκαλοι, άλλωστε, παραμείναμε μέχρι τη λήξη του ωραρίου μας στο σχολείο», ανέφερε στον «Πρωινό Λόγο» ο διευθυντής του 8ου Δημοτικού Σχολείου Γεώργιος Ντάγκας.

Ίσως το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σχολείο να υπήρχε στο νερό, ίσως το θέμα να έχει να κάνει και με την πρόσφατη εμποροπανήγυρη που ήταν κοντά στην περιοχή, λόγω και του συγχρωτισμού χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις που, πάντως, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν.

Πρωινός Λόγος