Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Για το 2014 αναβάλλεται η επιστροφή στην ανάπτυξη

Βαθαίνει η ύφεση, μειώνονται οι προσδοκίες για έσοδα αποκρατικοποιήσεων και μεγαλώνει το πακέτο των νέων μέτρων στην νέα έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Πέρα από τα “καλά” νέα ότι το χρέος μετά από την πιστή εφαρμογή του νέου προγράμματος μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το όριο διατηριστιμότητας (120% του ΑΕΠ) η έκθεση στην οποία βασίστηκε η αξιολόγηση της τρόικας δείχνει ότι τα πράγματα στην πραγματική οικονομία γίνονται όλο και πιο δύσκολα.

 Η ύφεση του 2011 προσδιορίζεται πλέον στο 6,8%, στο 4,8% αναμένεται να φτάσει φέτος ενώ η ανάπτυξη μεταφέρεται όχι για το 2013 όπως εκτιμούνταν πριν από λίγες ημέρες (θα είναι μηδενική λέει τώρα η τρόικα) αλλά για το 2014 και θα είναι της τάξης του 2,5%.

 Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις υπολογίζονται πλέον αντί για 50 δις ευρώ σε 45 δισ. ευρώ όχι άμεσα αλλά έως το 2020. Έως το 2014 αναμένεται στο καλό σενάριο να εισρεύσουν 12 δισ. ευρώ.
 Τα μέτρα που θα απαιτηθούν θα πρέπει να πληρώσουν και 6 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Θα υπάρχει και ένα αποθεματικό αποκλίσεων 5 δισ. ευρώ πέραν των 3 δις ευρώ που ήδη προβλέπονται., το οποίο θα μαζευτεί έως το τέλος του 2014 με τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν έως τον Ιούνιο στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
 Υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο το οποίο αναφέρει ότι το χρέος δεν θα υποχωρήσει στο 116,5% το 2020 αλλά θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 146,7% του ΑΕΠ την ίδια χρονιά εξ αιτίας μεγαλύτερης ύφεσης και αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος....



 capital gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου