Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

5 εκ. ευρώ ετησίως περισσότερα σε Κοζάνη - Φλώρινα από τον Τοπικό Πόρο

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ


  Αυξάνεται από 0,4% σε 0,5% το λιγνιτικό τέλος 

 Κατά 4 εκ. ευρώ ετησίως αυξάνονται τα έσοδα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, καθώς με τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αυξάνεται κατά 0,1% το ποσοστό του λιγνιτικού τέλους, που καταβάλλει η ΔΕΗ στις περιοχές Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, όπου έχει εγκατεστημένες λιγνιτικές μονάδες.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι αυξάνεται από 0,4% σε 0,5% το ποσοστό του λιγνιτικού τέλους, επί του ετήσιου τζίρου της ΔΕΗ, που προκύπτει από την παραγωγή των θερμοηλεκτιρκών μονάδων.
 Με δεδομένο ότι με το 0,4% αντιστοιχούσε για το 2011 στο νομό Κοζάνης με βάση την πρόσφατη κατανομή σε 15.589.443 ευρώ, τώρα με τη νέα αύξηση προστίθενται άλλα 4 εκ. ευρώ στα ταμεία της Π.Ε. Κοζάνης και των δήμων της περιοχής.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας θα εισπράξουν το 2012 συνολικά 25 εκ. ευρώ αντί 20 που εισέπραξαν το 2011. Μόνο η Π.Ε. Φλώρινας θα εισπράξει επιπλέον 1 εκ. ευρώ.
 Όπως είναι γνωστό, το τέλος αυτό χρηματοδοτεί έργα υποδομής, προστασίας του περιβάλλοντος και τόνωσης της οικονομίας στις συγκεκριμένες περιοχές.

 Στην ίδια τροπολογία καθορίζεται η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματο9ς που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για τις ανανεώσιμες πηγές (πλην των φωτοβολταϊκών) η ετήσια αύξηση θα καθορίζεται στο 25% του τιμαρίθμου του προηγούμενου έτους.

 Οι τιμές αγοράς της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (πλην φωτοβολταϊκών) ως τώρα αυξάνονταν κάθε χρόνο ακολουθώντας τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Για τα φωτοβολταϊκά που κατασκευάζονται από εξοπλισμό (πάνελ, βάσεις στήριξης, κλπ.) ευρωπαϊκής προέλευσης σε ποσοστό έως 80 % δίνεται η δυνατότητα αύξησης της τιμής απορρόφησης της ενέργειας (feed in tariff), έως 10 %.

Τα ακριβή ποσοστά τόσο για την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία όσο και για το «μπόνους» στο feed in tariff θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Στην τροπολογία προβλέπεται ότι το σύνολο των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου θα χρηματοδοτούν το λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.



 ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου