Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

«Κλειστή αγορά» οπωροκηπευτικών στην Κοζάνη

Προκειμένου να διαθέτουν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί και οι καταναλωτές να τα βρίσκουν σε καλή τιμή

 Το «κίνημα της πατάτας» το οποίο επεκτείνεται και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, βρίσκει συμπαραστάτες και στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις συμμετέχει εμπράκτως στην προσπάθεια πρωτοβουλιών ομάδων πολιτών, που παρακάμπτουν μεσάζοντες και διαθέτουν στους καταναλωτές φθηνά τρόφιμα που προμηθεύονται από την πηγή, δηλαδή από τους παραγωγούς.

Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμος Κοζάνης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο της δημιουργίας κλειστής αγοράς στην Κοζάνη, όπου θα βρίσκουν θέση αγροτικά προϊόντα που θα προέρχονται κατ’ ευθείαν από τους παραγωγούς.
Ανατέθηκε μάλιστα στην αντιδήμαρχο Νικολέτα Μπουμπόναρη, ο συντονισμός του όλου εγχειρήματος, γι’ αυτό στο επόμενο διάστημα προγραμματίζονται συναντήσεις με αγρότες και φορείς της περιοχής. Ήδη προηγήθηκε πριν από ένα δεκαήμερο συνάντηση της δημοτικής αρχής με φορείς του πρώην δήμου Ελλησπόντου στην Κοιλάδα, όπου διερευνήθηκε το ενδεχόμενο αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας και οι τρόποι διάθεσης στην αγορά και στους καταναλωτές.
Βεβαίως εκτός από την πατάτα που καλλιεργείται στον Πολύμυλο και στην ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Ελλησπόντου, εξετάστηκε η διάθεση και άλλων προϊόντων από αγρότες και παραγωγούς.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, τόνισε προχτές βράδυ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ότι «σε μια εποχή κρίσης που μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, είναι χρήσιμο να βρούμε τρόπους, ώστε να προμηθεύονται οι καταναλωτές φτηνά προϊόντα κατ’ ευθείαν από τους παραγωγούς, προστατεύοντας συγχρόνως την τοπική παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών».

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος ανακοίνωσε την έναρξη ενός διαλόγου στις αμέσως προσεχείς ημέρες με παραγωγούς, αγρότες, εμπόρους, ενώσεις καταναλωτών και ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να προκύψει μία κοινά αποδεκτή πρόταση.

Στόχος είναι σύμφωνα πάντα με το δήμαρχο η οριοθέτηση ενός δημοτικού χώρου, μιας κλειστής λαϊκής αγοράς, όπου θα διατίθενται άμεσα τα προϊόντα των παραγωγών προς τους καταναλωτές.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση που θα προκύψει από τις συζητήσεις δημοτικής αρχής, παραγωγών και εμπλεκομένων φορέων θα έρθει επεξεργασμένη στο προσεχές διάστημα στο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο του προγράμματος Jessika, ο δήμος Κοζάνης επεξεργάζεται τη δημιουργία κλειστής λαϊκής αγοράς αποκλειστικά για αγροτικά προϊόντα, σε οικόπεδο που προορίζεται γι’ αυτή τη χρήση επί της οδού Μακρυγιάννη.
 Με τις παραπάνω πρωτοβουλίες και με το «κίνημα της πατάτας» η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άννα Νανοπούλου, εξέφρασε «υπό προϋποθέσεις» τη συμφωνία της, ενώ ο εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο επικεφαλής Γιάννης Μητσιάκος το χαρακτήρισε «αποπροσανατολιστικό».

Ένταση με οικιστές της ΖΕΠ 

Να σημειωθεί ότι μικροένταση δημιουργήθηκε προχτές στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, καθώς οικιστές των εργατικών κατοικιών της ΖΕΠ διαμαρτύρονταν για την οσμή που αναδύεται από το αποχετευτικό δίκτυο, ένα χρόνιο πρόβλημα, όπως είπαν, ζητώντας επιτέλους τη επίλυση του προβλήματος από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.
Από την πλευρά του απαντώντας στον εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας των οικιστών Ευάγγελο Δεληολάνη, ο δήμαρχος Λάζαρτος Μαλούτας, απαντώντας σε έντονο ύφος, υπογράμμισε ότι «όταν πρόκειται για πρόβλημα μιας οικοδομής, αυτό επιλύεται από τους ενοίκους».


πτολεμαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου