Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κομισιόν: Έρχονται απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο

Απολύσεις στο δημόσιο, αυστηρή τήρηση του κανόνα 1/5 αλλά και νέο κύμα περικοπών κοινωνικών, ασφαλιστικών και άλλων δαπανών θα θεσπίσει η Ελλάδα έως το Μάιο με στόχο την εύρεση τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ), αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτέλεση του μνημονίου.

 Η ίδια έκθεση προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων κατά 13% φέτος, εκτόξευση της ανεργίας στο 17,9% από 15,9% ένα χρόνο πριν και ύφεση 4,7%.

"Η ανάκαμψη που αναμενόταν το επόμενο έτος, θα καθυστερήσει περαιτέρω με πάγωμα -στην καλύτερη περίπτωση- της δραστηριότητας το 2013.

 Ο θετικός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ δεν αναμένεται να επιστρέψει νωρίτερα από το 2014", επισημαίνεται στην έκθεση.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεσμεύεται να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ το 2012, εκτίμηση που λαμβάνει υπόψιν την επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών.

Παράλληλα, δεσμεύεται να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα 1,8% και 4,5% του ΑΕΠ το 2013 και το 2014 αντίστοιχα. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) για τη διετία 2013-2014.

 Τα μέτρα αυτά θα προέλθουν «από σημαντικές πρόσθετες περικοπές δαπανών που θα πρέπει να ανακοινωθούν από την Ελλάδα στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το Μάιο του 2012.

Θα περιλαμβάνουν την ανασκόπηση των δημοσίων δαπανών, περικοπές στις κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες υγείας) αλλά και στην άμυνα, καθώς και την αναδιάρθρωση της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης.

Στην έκθεση γίνεται ρητή αναφορά στη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο μέσω απολύσεων και πιστής διατήρησης του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, η Κομισιόν αναφέρει πως βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση της παρατεταμένης ύφεσης και το υποβαθμισμένο πιστωτικό προφίλ της οικονομίας στο σύνολό της.

 Για τις αποκρατικοποιήσεις, η Επιτροπή σημειώνει ότι τους μήνες που προηγήθηκαν του PSI, η αγορά ήταν ιδιαίτερα εχθρική απέναντι στα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου.

Το 2011 αντλήθηκαν μόλις περίπου 1,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο ο στόχος συγκέντρωσης 50 δισ. ευρώ παραμένει βιώσιμος, αν και σε πολύ μεγαλύτερο ορίζονται από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου