Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Όλο και περισσότεροι γονείς εγκαταλείπουν τα παιδιά τους

Με τέσσερα παιδιά να έχουν εγκαταλειφθεί σε διάστημα λίγων ημερών, το BBC αναφέρει ότι η οικονομική κρίση στη χώρα αναγκάζει τους Έλληνες να εγκαταλείψουν το πιο σημαντικό αγαθό, τα παιδιά τους.

 "Οι Έλληνες είναι πολύ φτωχοί, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους",
σημειώνει, αναφέροντας αρκετά περιστατικά εγκατάλειψης παιδιών από τους γονείς τους σε ιδρύματα και νοσοκομεία.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην "Κιβωτό του Κόσμου", του πατέρα Αντώνιου, και υποστηρίζει ότι το τελευταίο διάστημα τέσσερα παιδιά εγκαταλείφθηκαν στα σκαλοπάτια του ιδρύματος, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό μόνο λίγων ημερών.
"Δεν θα έρθω να πάρω την Άννα σήμερα γιατί δεν μπορώ να τη φροντίσω. Σε παρακαλώ να την προσέξεις. Συγγνώμη, η μητέρα της", ήταν το μήνυμα που έλαβε μία νηπιαγωγός στην Αθήνα.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην περίπτωση ενός ζευγαριού που τα δίδυμα μωρά του νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση επειδή η μητέρα ήταν υποσιτισμένη και της ήταν αδύνατον να τα θηλάσει.
Υποθέσεις όπως αυτές, σημειώνεται, είναι σοκαριστικές για μία χώρα που οι οικογενειακοί δεσμοί είναι τόσο ισχυροί, με την κοινωνία να θεωρεί ότι τέτοια περιστατικά θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες.

Τα περιστατικά εγκατάλειψης παιδιών στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Η Αγία Σοφία, επειδή οι γονείς τους δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν, ολοένα και πληθαίνουν.

 Οπως προσθέτει ο διευθυντής στην Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Η Αγία Σοφία κ. Κολαΐτης: «Συναντούμε πλέον συχνότερα ακραίες περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που παραπέμπονται στην κλινική έπειτα από αυτοκτονία του γονέα τους ως απόρροια της κρίσης, ή επειδή οι ίδιοι αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν και μάλιστα με βιαιότερες μεθόδους.

Στις συνθήκες αυτές η ανάγκη για παροχή ψυχοκοινωνικής βοήθειας καθίσταται μεγαλύτερη».
Παράλληλα, το ψυχολογικό στρες που συνδέεται με τη φτώχεια μπορεί να οδηγήσει τους γονείς να υιοθετήσουν μια σκληρή και τιμωρητική στάση απέναντι στα παιδιά τους που τελικά οδηγεί σε περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως για παράδειγμα η αντικοινωνική συμπεριφορά.

 «Παρ' όλο που η πλειονότητα των φτωχών οικογενειών δεν κακοποιούν ή παραμελούν τα παιδιά τους, αν και ο ρόλος των γονέων γίνεται πιο στρεσογόνος και δύσκολος σε συνθήκες στέρησης και ανέχειας, η κακομεταχείριση συνδέεται σημαντικά με τη φτώχεια και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως η ανεργία και το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο».


 web news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου