Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΝΕΑΠΟΛΗ Σύσσωμη η τοπική κοινωνία κατά του καταυλισμού λαθρομεταναστών


Οργισμένη αντίδραση της δημάρχου κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων και πολιτών στη Νεάπολη ενάντια στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Παράνομων Αλλοδαπών που ανακοίνωσε το υπουργείο προστασίας του Πολίτη.
Στη Νεάπολη συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα κατά της Ίδρυσης του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών, το οποίο σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και τους φορείς πραγματοποίησε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων δημοτών, ενώ επιτροπή του δήμου με επικεφαλής τη δήμαρχο και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη, κατέβηκε χτες στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον υπουργό προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Χτες νωρίς το πρωί, στις 8 η ώρα εκατοντάδες κάτοικοι της Νεάπολης και των γύρω οικισμών, ακόμη και των όμορων δήμων, όπως του δήμου Ορεστίδος, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Νεάπολης εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη δημιουργία του κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών στο στρατόπεδο Μιλτιάδη Πόρτη.

Στη συνέχεια με πορεία μέχρι το στρατόπεδο και με συνθήματα ενάντια στην υποβάθμιση της περιοχής έφτασαν στην πύλη του στρατοπέδου, όπου παρέταξαν συμβολικά τα τρακτέρ, υποδηλώνοντας ότι θα παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο τη μετατροπή του παλιού στρατοπέδου σε χώρο συγκέντρωσης μεταναστών.
Προχτές το απόγευμα η ίδια Επιτροπή Αγώνα πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου Νεάπολης, η οποία γέμισε ασφυκτικά και υπήρχε κόσμος και έξω. Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας παραβρέθηκαν η δήμαρχος Παναγιώτα Ορφανίδου και όλοι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης από τη Νεάπολη.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, υπογραμμίζεται πως «εκφράζουμε τη σαφή και αδιαπραγμάτευτη αντίρρησή μας στη δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στη Νεάπολη. Ο αγώνας μας ενάντια στην ίδρυση Κέντρου Κράτησης παράνομων μεταναστών στην πόλη μας, στη Νεάπολη Κοζάνης, στρέφεται κατά των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας.

Μιας κεντρικής εξουσίας που με τη χρόνια αδιαφορία της για το Βόιο, για τη Νεάπολη και γενικά για την περιοχή μας, μας οδήγησε σε πραγματικό αδιέξοδο.
Μια κεντρική εξουσία που αρνείται να γίνει συνομιλητής των θεσμικών οργάνων.
Μια Κεντρική Εξουσία που αποφάσισε να «καθαρίσει το κέντρο της Αθήνας» και να αποδιοργανώσει την μικρή και ήρεμη κοινωνία του Βοΐου.

Αυτή η κεντρική εξουσία αποφάσισε, χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς καμία οργάνωση, αποσπασματικά και εσπευσμένα, να ιδρύσει Κέντρο Κράτησης στη Νεάπολη του Δήμου Βοΐου, χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης , χωρίς την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και υγιεινή, στοιβάζοντας απλώς ανθρώπινες ψυχές.
Σ’ αυτή την πολιτική η κοινωνία της Νεάπολης, του Βοΐου και της ευρύτερης περιοχής αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματα των κατοίκων της Περιοχής μας αλλά και των μεταναστών.
Δεν διαπραγματευόμαστε και φωνάζουμε ΟΧΙ στην ίδρυση αυτού του Κέντρου που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τον τόπο μας».
Στο μεταξύ, χτες μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, η οποία μόλις είχε φτάσει στην Αθήνα, δεν μπόρεσε να κρύψει την οργισμένη αντίδρασή της κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τον οποίο και κατήγγειλε, καθώς ο υπουργός μιλώντας νωρίτερα στο real fm και στο Νίκο Χατζηνικολάου, «με περισσή αλαζονεία και θράσος, δήλωσε ότι δεν με ενδιαφέρουν τι λένε οι τοπικές κοινωνίες, ούτε οι δημοτικές αρχές».

Η δήμαρχος πρόσθεσε «τι περιμένεις από έναν άνθρωπο που τη Μέρα κατά του Ρατσισμού, αποκαλούσε «σκουπίδια» τους μετανάστες, υπογραμμίζοντας ότι θα καθαρίσω το κέντρο της Αθήνας από τα σκουπίδια». Είπε ακόμη ότι «είναι φανερό ότι ο κ. Χρυσοχοίδης τα κάνει όλα αυτά για τον προεκλογικό του αγώνα, αφού πολιτεύεται στην Αθήνα».

Συνάντηση με Χρυσοχοΐδη

Με βάση τις εκατέρωθεν δηλώσεις δεν διαφαίνονταν κανένα κοινό σημείο συνεννόησης μεταξύ δημοτικής αρχής και υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στη συνάντηση που συνεχίζονταν μέχρι το απόγευμα, στην οποία άλλωστε η δήμαρχος θα δήλωνε την κατηγορηματική της αντίθεση με το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βοΐου Χρήστος Μακρής και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης Γιάννης Κολλιός.

Σύμφωνα με πληροφορίες χτες έφτασε στο δήμο Βοΐου έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τον οποίο ζητά από τη δημοτική αρχή να υδροδοτήσει το στρατόπεδο μέχρι τον Απρίλιο για τις ανάγκες των 1.000 λαθρομεταναστών που θα βάλουν σε αντίσκηνα. Επίσης, χτες το υπουργείο έκανε αίτηση για 80 καρτοτηλέφωνα και 20 τηλεφωνικές συνδέσεις για τις ανάγκες του καταυλισμού.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω η Π. Ορφανίδου, δήλωσε ότι «μια που έλυσαν το θέμα της αποχέτευσης, της ύδρευσης και της ασφάλειας, ασχολούνται με τα καρτοτηλέφωνα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο δήμος δεν πρόκειται να υδροδοτήσει το στρατόπεδο, αφού το νερό δεν επαρκεί ούτε για τους δημότες μας».


πτολεμαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου