Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Οι θέσεις της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης για τη δημιουργία Κέντρου Υποδομής Μεταναστών

Για μία ακόμη φορά η τοπική κοινωνία βάλλεται από μία απόφαση-κόλαφο που επιβάλλεται ξαφνικά, χωρίς καμία πρόνοια σε μία ήδη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Ανακύπτουν πλείστα προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης και ρητής διαβεβαίωσης προτού υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση από μέρους της κυβέρνησης.

 1. Οι θέσεις εργασίας που θα ανακύψουν από πού θα καλυφθούν? Από το χώρο της δημοτικής ενότητας και κατ' επέκταση του Δήμου Βοϊου ή μέσω ΑΣΕΠ?

 2. Οι προμήθειες για το κέντρο θα πρέπει να καλύπτονται από τοπικούς προμηθευτές.

 3. Το θέμα της σίτισης: Ποιος θα χειριστεί το θέμα? Κάποια ιδιωτική εταιρεία που σαφώς δε θα εδρεύει στο χώρο του Δήμου και της Δημοτικής ενότητας ή ο Δήμος μέσω δικών του εγκαταστάσεων?

 4. Υγειονομική φροντίδα: Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την καθαριότητα τόσων ψυχών. Τα λύματα πού και πώς θα συγκεντρώνονται, πού και πώς θα αποβάλλονται? Υπάρχει πρόνοια βόθρων? Υπάρχει σχεδιασμός για πλήρη επάνδρωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους? Μιλάμε για κέντρο υποδοχής και όχι για ένα σύγχρονο κέντρο συγκεντρώσεως.

 5. Καθαριότητα: Ποιος θα αναλάβει την καθαριότητα του χώρου? Ποιον θα επιβαρύνει το κόστος?

 6. Παροχή νερού: Το νερό της Νεάπολης ΔΕΝ επαρκεί ούτε για την ίδια την τοπική κοινότητα. Από πού και πώς θα υδροδοτηθεί ένα τέτοιο έργο? Θα πρέπει πρώτα να δοθεί το έργο της Παραμόριτσας και φυσικά να εκπληρωθούν οι ανταποδοτικές υποχρεώσεις του έργου ως προς την Ενότητα και το Δήμο προτού υπάρξει σκέψη εγκατάστασης τέτοιου κέντρου.

 7. Συνθήκες διαβίωσης: Πληροφορίες υπάρχουν για την εγκατάσταση σκηνών. Στο 2012 αυτό είναι απαράδεκτο! Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της ακραίας ζέστης, έντονων βροχοπτώσεων και δριμύτατου ψύχους απαγορεύουν και τη σκέψη τέτοιου είδους απάνθρωπης στέγασης. Τίθεται δε το θέμα των διαφόρων επιδημιών που σίγουρα θα ανακύψουν το οποίο αφορά άμεσα τη Νεάπολη. Το στρατόπεδο είναι ένωμένο με κατοικημένη περιοχή της Νεάπολης και φυσικά υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

 8. Καθεστώς φύλαξης του κέντρου και των φιλοξενούμενων: Ποιος/οι θα είναι υπεύθυνοι για το θέμα? Πώς θα φρουρείται και από ποια ομάδα ασφαλείας? Η δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης δεν επαρκεί ούτε για το 1120 των πολιτών της περιοχής, πόσο μάλλον για ένα τέτοιο πρόγραμμα.

 9. Θέμα μετακίνησης των «φιλοξενούμενων» : Πόση θα είναι η διάρκεια παραμονής τους και με ποιον τρόπο θα μετακινούνται? Θα μπορούν μόνοι τους να φεύγουν από το κέντρο ή με την εποπτεία δυνάμεων ασφαλείας και οχήματα του κέντρου?

 Η Δημοτική ενότητα εκφράζει τις έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς της γιατο φλέγον αυτό θέμα και αιτείται από το Δήμο Βοϊου να απαιτήσει από τον κρατικό μηχανισμό γραπτές διαβεβαιώσεις συντεταγμένες από εξειδικευμένους νομικούς έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το απόλυτο των διαβεβαιώσεων όχι μόνο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και προς όφελος των πιθανών «φιλοξενουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου