Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Η κρεμαστή γέφυρα ''Καπιλάνο'' και το εγχείρημα της Ζάβορδας

Είναι η κρεμαστή γέφυρα Καπιλάνο που βρίσκεται στο βόρειο Βανκούβερ του Καναδά. Η γέφυρα είναι από τα πιο ελκυστικά τοπία σε ολοκληρο τον κόσμο και για το λόγο αυτό περίπου 800.000 τουρίστες την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Με μήκος 135 μέτρα και το χάος από κάτω να φτάνει τα 70 μέτρα, όλοι οι επισκέπτες κάνουν σίγουρα δεύτερες σκέψεις για το εάν πρέπει να τολμήσουν τη βόλτα ή όχι! Ειναι ένα απο τα πολλάδυνατα τουριστικά προϊόντα που διαθέτει ο Καναδάς.
Η γέφυρα με το εθνικό πάρκο αποτελεί έναν πρώτης τάξεως τουριστικό προορισμό με κέρδη για την περιοχή.

Το εισιτήριο μόνο για την διάσχιση της γέφυρας και την απαραίτητη ξενάγηση ειναι στα 29 $. Θα με ρωτήσετε, γιατί τα λέω αυτά; Με αφορμή την συνάντηση ειδικών και του δήμου Σερβίων Βελβεντού για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της λίμνης Πολυφύτου, θυμήθηκα την πρωτοβουλία του δήμου για την δημιουργία κρεμαστής γέφυρας στην περιοχή της Ζάβορδας. Οπου θα ενώνει την ευρύτερη περιοχή του μοναστηριού με την απεναντι πλευρά του Αλιάκμονα. Μάλιστα για την δημιουργία της γέφυρας απευθύνονται σε ποιόν άλλον; φυσικά στην ΔΕΗ πιστεύοντας οτι θα την κατασκευάσει.

Το τοπίο και η φυσική ομορφιά με το φαράγγι του Αλιάκμονα και το μοναστήρι της Ζάβορδας ειναι σημαντικά. Ας απαγκιστρωθούν λοιπόν οι τοπικές αρχές απο την ΔΕΗ.

Ενα τέτοιο κατασκευαστικό project δεν θα άφηνε ασυγκίνητη καμμία απο τις εταιρίες στην Ελλάδα. Ας παραδειγματιστούν απο την γέφυρα του ΚΑΠΙΛΑΝΟ που φέρει έσοδα απο τα εισιτήρια σε ετήσια βάση περι τα 23 εκ $. Ας συμβουλευτούν ειδικούς για την Ανάπτυξη και Οικονομολόγους για τον τρόπο που θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Ας ερευνήσουν τους τρόπους χρηματοδότησης και να μην διστάσουν ακόμη και με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου γρήγορα και έγκαιρα να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια.

Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου επενδυτικού εγχειρήματος με την υπόλοιπη παρέμβαση στην παραλίμνια ζώνη και την δημιουργία της δεύτερης λίμνης θα δημιουργουσε μια ολοκληρωμένη πρόταση εναλακτικού τουρισμού αξιοζήλευτη και πρωτότυπη για τα Ελληνικά πράγματα.

Οι όποιες διαφωνίες του Μητροπολίτη Γρεβενών μπορούν να ξεπεραστούν αρκεί να υπάρξει καλή προετοιμασία και κλίμα αμοιβαίας κατανόησης.

του Σπυρου Κουταβα
vetonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου