Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Φοιτητές του ΤΕΙ: Δεν θα μας στερήσετε την ελπίδα


Γράφουμε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ακουστεί η φωνή μας.

 Η φωνή σχεδόν 1500 φοιτητών και απόφοιτων του τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης με έδρα το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

Το τμήμα μας, το οποίο προσφάτως πέρασε από τη διαδικασία της Εξωτερικής Αξιολόγησης - με μία έκθεση άκρως κολακευτική για τα επιτεύγματα τόσο τα δικά μας όσο και των καθηγητών μας - μοναδικό στην τεχνολογική εκπαίδευση, οδηγείται σε αφανισμό, αφού απορροφάται από ένα μη αξιολογηθέν τμήμα και μάλιστα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ γνωστικού αντικειμένου. Στην περίπτωση μας, δεν εφαρμόστηκε κανένα από τα προσχηματικά δηλωθέντα κριτήρια του υπουργείου.

Είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι πολίτες της πατρίδας μας έχουν αντιληφθεί την πραγματική επιδίωξη του σχεδίου «Αθηνά» και τα πραγματικά κριτήρια με τα οποία εκπονήθηκε. Επιδίωξη του σχεδίου είναι η συρρίκνωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και κυρίως των τεχνολογικών (ΤΕΙ), με τελικό στόχο την απαξίωση και την κατάργηση τους. Τα κριτήρια εκπόνησης του «Αθηνά», είναι τα κριτήρια που όχι μόνο στην εποχή της κρίσης αλλά και καθ' όλη της διάρκεια της ιστορίας του Ελληνικού κράτους εφαρμόζονται, δηλαδή τις εξωγενείς πιέσεις και τα ρουσφέτια. Είναι τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι γνωστοί «Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Έλληνες και Οθωμανοί» του Χατζηαβάτη και του Καραγκιόζη.

Είμαστε πραγματικά απελπισμένοι γιατί βλέπουμε ότι εκεί που «χτίζαμε» ήρθαν τα κύματα και τα διαλύουν όλα. Κοιτάμε τους καθηγητές μας και βλέπουμε στα μάτια τους θλίψη και απορία. Δεν μπορούν να μας εξηγήσουν τον παραλογισμό του συστήματος χωρίς να μας απογοητεύσουν. Και όλοι εμείς που σπουδάσαμε και σπουδάζουμε, με τη προοπτική να δημιουργήσουμε τη δική μας ζωή, την δική μας οικογένεια και το δικό μας σπίτι για να χωρέσουμε την αγάπη, την ευτυχία και το παιχνίδι των παιδιών μας - βλέπουμε, καταλαβαίνουμε ότι αυτά στην πατρίδα μας είναι πλέον απατηλά όνειρα.

Η ώρα που σου στέλνουμε αυτήν την επιστολή είναι προχωρημένη καθώς πλέον έχουμε χάσει και τον ύπνο μας, αλλά και όταν κοιμόμαστε βλέπουμε εφιάλτες. Στα αυτιά μας αντηχεί το απόσπασμα από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη που εκφώνηση η συμφοιτήτρια μας στη χθεσινή μας διαμαρτυρία.

"Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφ' ενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος, κι αφ' ετέρου για να είναι ασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά...."

Αλλά θέλουμε να πούμε σε αυτούς που κάθονται στα μεγάλα γραφεία. Εμείς που δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε, περπατάμε και θα συνεχίσουμε να περπατάμε. Δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε μπροστά μας, αλλά πίσω δεν γυρνάμε. Δεν θα μας στερήσετε τα όνειρα. Δεν θα μας στερήσετε την ελπίδα. Δεν θα μας στερήσετε την πατρίδα μας.

Ευχαριστούμε

Σύλλογος Φοιτητών Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης

Σύλλογος Αποφοίτων Μηχανικών Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου