Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ Η ΔΕΗ - Πάνω από 2.000 τα κενά σε σταθμούς και ορυχεία του ενεργειακού κέντρου


Τις καταστροφικές συνέπειες για την επιχείρηση επισημαίνει το σωματείο «ΕΝΩΣΗ», αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.  Η έλλειψη θέσεων εργασίας ξεπερνούν τις 2.000 στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας. Τα τεράστια κενά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης, η οποία οδηγείται σε απαξίωση, γι’ αυτό το δ.σ. του σωματείου «Ένωση» στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, αποφάσισε να στείλει επιστολή στον αρμόδιο υπουργό ΥΠΕΚΑ και στην ηγεσία της ΔΕΗ, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων, σημειώνοντας ότι «αργότερα οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την επιχείρηση».


Σύμφωνα με την επιστολή οι κενές θέσεις στους σταθμούς παραγωγής είναι 445 και στα ορυχεία 1.080. Αν υπολογιστούν και τα συνεργεία που υποστηρίζουν τα ορυχεία, οι ελλείψεις σε προσωπικό ξεπερνούν τις 2.000 στο λεκανοπέδιο. Βεβαίως, οι εξελίξεις αναμένονται δυσοίωνες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το προσωπικό της ΔΕΗ είναι γηρασμένο και εντός της πενταετίας θα υπάρξει αθρόα έξοδος σε συνταξιοδότηση, οπότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν.
«Στη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδας την ΔΕΗ, στην ενεργειακή καρδιά της χώρας, στο λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό της λιγνιτικής KWH, δυστυχώς η έλλειψη προσωπικού έχει ξεπεράσει τα κατώτατα όρια που επιτρέπεται για να λειτουργήσουν οι Σταθμοί και τα Ορυχεία βάση μεταλλευτικού κανονισμού», υπογραμμίζεται στην επιστολή της «Ένωσης» στον αρμόδιο υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο, η οποία κοινοποιείται στον πρόεδρο και διευθύνοντας σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και στους γενικούς διευθυντές Ορυχείων και Παραγωγής Παναγιώτη Νικολακάκο και Γιάννη Κοπανάκη, αντιστοίχως.
Στη συνέχεια η επιστολή αναφέρει: «Τεράστιοι εκσκαφείς εκατομμυρίων ευρώ, δεν επανδρώνονται λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά εκατομμύρια ευρώ για την ΔΕΗ και την Ελληνική οικονομία.
Οι ετήσιες υποχρεωτικές συντηρήσεις των εκσκαφέων στα ορυχεία δεν πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, αλλά γίνονται μικροσυντηρήσεις ίσα - ίσα για να λειτουργούνε, κατά συνέπεια να έχουμε τακτικά μικρές αλλά και μεγάλες βλάβες που επιβαρύνουν οικονομικά την ΔΕΗ με
δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες ευρώ.
Στους σταθμούς παραγωγής οι συντηρήσεις των μονάδων γίνονται για μικρό χρόνο λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Πολλές εργασίες πραγματοποιούνται από τους εργολάβους, που και μεγαλύτερο κόστος έχουν και αξιόπιστες δεν είναι αφού, τις περισσότερες φορές καλείται το προσωπικό της επιχείρησης να τις ελέγξει και να τις επιδιορθώσει (κοινή ομολογία και Διευθυντικών στελεχών του ΛΚΔΜ).
Οι εργολάβοι απασχολούν εργαζόμενους που δεν έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία με μικρά μεροκάματα – μισθούς και πάρα πολλές φορές δεν πληρώνονται ούτε το ισχνό μεροκάματο, δηλαδή (σκέτο δουλεμπόριο) και δεν τηρούν τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία,
Στην ΔΕΗ υπάρχει υπερσύχρονος εξοπλισμός αλλά χωρίς το ανάλογο εργατοτεχνικό δυναμικό.
Το Σωματείο Εργαζομένων Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ» ανησυχώντας για την πολύ σοβαρή κατάσταση, πραγματοποίησε έναν κύκλο επαφών με τις Διοικήσεις των Σταθμών και των Ορυχείων, καταγράφοντας τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε εργατοτεχνικό προσωπικό βάση οργανογράμματος.

Ακολουθούν πίνακες με τις ελλείψεις προσωπικού ανά υπηρεσιακή μονάδα:


ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ
ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 701 502 199
ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 523 359 164
ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ 250 193 57
ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 340 315 25
ΣΥΝΟΛΟ 1814 1369 445


Άρα ελλείψεις στους Σταθμούς 445 εργαζόμενοι.

ΟΡΥΧΕΙΑ
                                                         ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ
ΟΡΥΧΕΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ           1579                1060                  519
ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΣ                             591                   460                 131
ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ                      556                 385                  171
ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ                      862                 603                  259
ΣΥΝΟΛΟ                                            3588               2508                1080


Άρα ελλείψεις στα Ορυχεία 1080 εργαζόμενοι.

Η δύναμη των Ορυχείων μαζί με τα συνεργεία βάσης, βάση οργανογράμματος θα έπρεπε να είναι 4429 εργαζόμενοι και σήμερα είναι 3029 άρα 1400 εργαζόμενοι λιγότεροι.
Άρα το σύνολο της έλλειψης προσωπικού για το λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας σε Σταθμούς παραγωγής και Ορυχείων ξεπερνούν τις 2.000 θέσεις εργασίας τακτικού εργατοτεχνικού προσωπικού.

Δημογραφικά στοιχεία προσωπικού 
Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στους σταθμούς και τα ορυχεία είναι 50 ετών.
Επίσης το 55% και παραπάνω του προσωπικού του ενεργειακού κέντρου πρόκειται την επόμενη 5ετία να συνταξιοδοτηθεί.
Οι ρυθμοί δηλαδή συνταξιοδότησης θα είναι πολύ μεγάλη και αυτό θα έχει συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη απώλεια τεχνογνωσίας της επιχείρησης.

Κύριε Υπουργέ, τα στοιχεία που σας παραθέτουμε δεν δίνουν καμιά προοπτική ανάπτυξης στην επιχείρηση, αντιθέτως την καθιστούν μη ανταγωνιστική και την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της.
Απαιτούμε από εσάς να εξαιρεθεί η ΔΕΗ επιτέλους από το Νόμο 5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη, διότι οι Σταθμοί και τα Ορυχεία σήμερα λειτουργούνε στα όρια τους.
Η ΔΕΗ για να είναι ανταγωνιστική και για να μπορεί να λειτουργήσει, πρέπει να υπάρχει συνέχεια της τεχνογνωσίας δηλαδή, όσοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο θα πρέπει να αναπληρώνονται υποχρεωτικά.

Και η επιστολή καταλήγει:

Κύριε υπουργέ: Εάν σήμερα δεν ενεργοποιηθούμε αύριο οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες έως καταστροφικές για τη ΔΕΗ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση παραβρέθηκε η βουλευτής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, στην οποία το σωματείο έδωσε όλα τα στοιχεία για τις ελλείψεις του προσωπικού, προκειμένου να παρέμβει κοινοβουλευτικά.


ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου