Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η εξωστρέφεια «κλειδί» για την ανάπτυξη της Ελλάδας




Το υπουργείο Εξωτερικών εντείνει τις προσπάθειες ενίσχυσης των εξαγωγών
Εξαγωγές και ενέργεια είναι η αιχμή του δόρατος του υπουργείου Εξωτερικών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, με εργαλείο την οικονομική διπλωματία και στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την επανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ενόψει της ομιλίας του σε εκδήλωση, όπου θα γίνει
 ο απολογισμός των δράσεων της οικονομικής διπλωματίας
 για το 2012 και ο προγραμματισμός για το 2013.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει πλήρως συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα της οικονομικής διπλωματίας και με συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα των εξαγωγών, αλλά και στον τομέα της ενέργειας συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια», είπε ο κ. Κούρκουλας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη θεαματική αύξηση των εξαγωγών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και όλων των δράσεων, όπως είναι οι επιχειρηματικές αποστολές από και προς την Ελλάδα, οι διεθνείς εκθέσεις με προβολή των ελληνικών προϊόντων, οι μικτές διυπουργικές επιτροπές, όπου εξετάζεται όλο το φάσμα των οικονομικών σχέσεων με χώρες υψηλού ενδιαφέροντος, καθώς και τα χιλιάδες αιτήματα που φτάνουν στα τμήματα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των πρεσβειών μας, από τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες ζητούν βοήθεια και κατευθύνσεις.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα μικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας, κατά την οποία θα βρεθούν στο τραπέζι οι συνεργασίες στην ενέργεια και τον τουρισμό, ενώ πιθανότατα θα υπογραφεί συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των εταιρικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στις δράσεις της οικονομικής διπλωματίας, ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αξιοποιεί τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. για την προώθηση των οικονομικών μας συμφερόντων, συνδιαμορφώνοντας την εμπορική πολιτική των Βρυξελλών που διαπραγματεύονται με εμπορικούς εταίρους για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών.

«Σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε ενεργά τόσο στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά, όσο και στην ενδεχόμενη συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ, για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών», είπε χαρακτηριστικά.

Ηδη, το υπουργείο Εξωτερικών έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για την εν λόγω διαπραγμάτευση, δεδομένου, ότι ένα κομμάτι της εκτιμάται πως θα συμπέσει με την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Μάλιστα, το ενεδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, με στόχο τη Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών θα απασχολήσει τόσο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 22 Απριλίου, όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαϊου, το οποίο θα γίνει με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού.

Η οικονομική διπλωματία με αριθμούς

Για το 2013 προγραμματίζονται 11 μικτές διυπουργικές και χαμηλότερου επιπέδου επιτροπές.

Σε υπουργικό επίπεδο, θα πραγματοποιηθούν μικτές επιτροπές με τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, το Μαρόκο, τη Λιβύη και, πιθανώς, την Αίγυπτο.

Επίσης, θα γίνουν διμερείς επαφές με τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τον Λίβανο και το Καζαχστάν.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2012 ανήλθε στα 22 δισ. έναντι των 15,3 δισ. το 2009, ενώ, οι εισαγωγές το αντίστοιχο διάστημα μειώθηκαν από 63 δισ. σε 41 δισ. και το εμπορικό έλλειμμα από τα 44 δισ. στα 19,6 δισ.

Το 2012 έγιναν 48 επιχειρηματικές αποστολές προς την Ελλάδα και 31 από την Ελλάδα με την υποστήριξη των γραφείων ΟΕΥ.

Επίσης, το 2012 έγιναν 161 διεθνείς εκθέσεις με την υποστήριξη των πρεσβειών μας και 195 μελέτες και έρευνες αγοράς.

Θεαματική ήταν και η αύξηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων προς τα οικονομικά και εμπορικά τμήματα των πρεσβειών μας, τα οποία από 4.000 το 2008 εκτινάχθηκαν στα 15.500 το 2012.



newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου