Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Δωρεάν WI-FI σε πάνω από 90 σημεία του Δήμου Κοζάνης

Τη δυνατότητα πρόσβασης σε δωρεάν WI FI θα έχουν οι κάτοικοι του Δήμου Κοζάνης. Σύμφωνα με την πρόταση που έστειλε ο Δήμος προς την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τα σχεδόν 90 σημεία που προβλέπεται να αποκτήσουν δωρεάν ασύρματη επικοινωνία είναι σε όλο το Δήμο Κοζάνης (στην πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα), καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του Δήμου και κυρίως εκείνα στα οποία συχνάζουν οι νέοι.

Η επιλογή των σημείων έγινε βάσει των υποδομών που υπάρχουν και των προϋποθέσεων που θέτει η εγκύκλιος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Δήμος Κοζάνης σχεδιάζει παράλληλα ένα δεύτερο πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο πρόκειται να καλύψει με δωρεάν και ασύρματο δίκτυο ακόμη και τα χωριά του Δήμου τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο κρατικό πρόγραμμα.
 Το δεύτερο αυτό έργο που “τρέχει” παράλληλα ο Δήμος Κοζάνης με την κρατική “υπόσχεση” για δωρεάν ίντερνετ από άκρη σ' άκρη σε κάθε μεριά της χώρας, είναι προϋπολογισμού περί τις 15.000-50.000 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη, ή αν προκύψουν καθυστερήσεις με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τους διαγωνισμούς, σε κάθε περίπτωση μέχρι το καλοκαίρι (το πρόγραμμα αφορά μικρά χωριά κάτω των 600 κατοίκων).

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος  προς την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αυτές συμπεριλαμβάνουν περίπου 90 σημεία, μεγάλου ενδιαφέροντος, στον Δήμο και τα διαμερίσματά του (σε χωριά άνω των 600 κατοίκων). “Καλύπτουμε όλα τα βασικά σημεία της πόλης, πλατείες και κοινοτικά καταστήματα, όπου δεν υπάρχουν, μιας και όλα τα παλιά τοπικά διαμερίσματα έχουν ήδη δωρεάν και ασύρματο wi-fi στα κοινωνικά διαμερίσματα”, τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Πρωινό Λόγο” η αρμόδια αντιδήμαρχος Ρούλα Δαβιδοπούλου, προσθέτοντας πως ο σχεδιασμός περιλαμβάνει κάθε χωριό στο Δήμο Κοζάνης (με την ολοκλήρωση του προγράμματος κεντρικά, αλλά και του έργου που σχεδιάζει και το οποίο θα προκηρυχθεί από τον Δήμο Κοζάνης μπορεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, μέσω Τοπικού Πόρου).

Στον σχεδιασμό υπάρχουν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, όλες οι πλατείες του Δήμο, όπως π.χ. ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Αιανής, το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, σχολεία, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Επίσης, wi-fi θα υπάρχει σε όλο το κέντρο του Δήμου, από το Λαογραφικό Μουσείο μέχρι και τη Βιβλιοθήκη, μιας περιοχής ενός ευρύτερου κύκλου όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθούν κεραίες ανά 150-200 μ. “Δεν αφήσαμε εκτός κανένα σημείο το οποίο να συγκεντρώνει κόσμο. Αυτές είναι οι προδιαγραφές του προγράμματος”, προσέθεσε η ίδια. Στο Βατερό, π.χ., υπάρχει ήδη εγκατεστημένη κεραία στο κοινοτικό κατάστημα. Με το νέο πρόγραμμα προβλέπεται νέα κεραία η οποία θα παρέχει δωρεάν ασύρματο internet και στην πλατεία του χωριού! Έτσι θα καλύπτονται δύο χώροι στο ίδιο χωριό, κάτι που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε όλα σχεδόν τα χωριά του Δήμου, τόσο μέσω του κεντρικού κρατικού προγράμματος, όσο και μέσω του δεύτερου έργου που σχεδιάζει και θα υλοποιήσει η Δημοτική αρχή.

Δεν λείπουν, μάλιστα και οι περιπτώσεις χωριών όπως το Χρώμιο και η Μεταμόρφωση τα οποία θα συνδεθούν δορυφορικά, λόγω ιδιομορφιών στο δίκτυο αφού δεν μπορούν να συνδεθούν όπως οι υπόλοιποι. Το κόστος αυτό καλύπτεται, επίσης, από τη μελέτη του Δήμου Κοζάνης, ενώ τα ανάλογα έξοδα έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του έργου, το οποίο σε κάθε περίπτωση ο Δήμος φιλοδοξεί να λειτουργήσει μέχρι την άνοιξη ή το αργότερο το καλοκαίρι αν προκύψουν καθυστερήσεις. “Καμία πλατεία δεν θα μείνει χωρίς Wi-Fi, ή ο κεντρικός πεζόδρομος, ο Ο.Σ.Ε., τα γήπεδα. Δεν θα μείνει σημείο της πόλης στο οποίο θα συγκεντρώνεται κόσμος που να μην υπάρχει  Wi-Fi, ώστε αυτοί που πηγαίνουν εκεί να έχουν ασύρματη πρόσβαση”, καταλήγει η κ. Δαβιδοπούλου.



Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου