Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

10 εκατομ. ευρώ για τα έργα υποδομής του Κομάνου

ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Εξελίξεις αναφορικά με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής στον υπό μετεγκατάσταση οικισμό του Κομάνου στην περιοχή Κουρί της Πτολεμαΐδας, ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, από την Πτολεμαΐδα, κατά τη διάρκεια υπογραφής προέγκρισης χρηματοδότησης σημαντικών έργων για το Δήμο Εορδαίας.
Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες και εντός του προσεχούς διημέρου (αύριο Πέμπτη) θα υπογράψει την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής του νέου οικισμού Κομάνου, με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, για την ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών στο νέο οικισμό Κομάνου.
Πρόκειται, είπε ο κ. Δακής, για ένα έργο που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Κομάνου εδώ και πολλά χρόνια και πως οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί πρώτου και δεύτερου βαθμού έρχονται να καλύψουν τις παραλείψεις και κυρίως το έλλειμμα χρηματοδότησης από αυτούς που προκαλούν την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης οικισμών.
Επισήμανε ότι πρόκειται για «ένα θέμα για το οποίο έχουμε εργαστεί πάρα πολύ. Θεωρώ πολύ σημαντικό το κομμάτι των μετεγκαταστάσεων στη Δυτική Μακεδονία και αυτών που έρχονται, γιατί είμαστε η μόνη περιοχή που βιώνει σε καιρό ειρήνης τη βαρβαρότητα του ξεριζωμού από τα σπίτια του και τον κοινωνικό ιστό» και δήλωσε ότι: «Εμείς ως Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας κάναμε ένα πολύ μεγάλο αγώνα για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τους όρους των χρηματοδοτήσεων για τη μετεγκατάσταση από ευρωπαϊκά κονδύλια», για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Εορδαίας για να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής που είναι ήδη σε εξέλιξη, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ περίπου, με πόρους που είχαν δοθεί από τη ΔΕΗ για αποζημιώσεις όταν είχε γίνει η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του Κομάνου.
Δικαιούχος στην πρόσκληση που υπογράφεται αύριο είναι ο Δήμος Εορδαίας και η ΔΕΥΑ Εορδαίας. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, πρόκειται για έργα που έχουν να κάνουν με ύδρευση, αποχέτευση και οδοποιία στο νέο οικισμό για να σταματήσει η πολύχρονη ταλαιπωρία των κατοίκων ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια και να μπορέσουν να οικοδομήσουν τα σπίτια τους. «Πολύ σύντομα με τα χρήματα που διατίθενται οι νέος οικισμός Κομάνου θα είναι υπαρκτός για να τον χαίρεται όλη η τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας γενικότερα για το κομμάτι των μετεγκαταστάσεων, πέρα από αυτή του Κομάνου, είπε ότι θεωρεί εξίσου σημαντικές και τις μετεγκαταστάσεις που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα, της Ποντοκώμης, της Μαυροπηγής, των Αναργύρων και της Ακρινής, τονίζοντας: «Αποτελεί για εμάς ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό και αποτελεί μια από τις στοχεύσεις μας της νέας προγραμματικής περιόδου, όπως τίς συγκεκριμενοποιήσαμε και στο αναπτυξιακό συνέδριο που κάναμε πέρσι στην Πτολεμαΐδα.»
Ο κ. Δακής επισήμανε επίσης ότι υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ώστε η υλοποίηση των μετεγκαταστάσεων να συνδεθεί ως εγχείρημα με την κατασκευή πρότυπων “πράσινων οικισμών”. Το συγκριτικό πλεονέκτημα, είπε, είναι ότι οι μετεγκαταστάσεις γίνονται εκ του μηδενός, πρόκειται για νέους οικισμούς και η ΠΔΜ έχει τη βούληση να προχωρήσει στους νέους οικισμούς σε παρεμβάσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστικά θετικά οφέλη ως ένα μοντέλο πράσινης ανάπτυξης, με σχεδιασμό σύγχρονων εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και τη βελτίωση του μικροκλίματος των νέων οικισμών. Γι’ αυτές τις παρεμβάσεις, πρόσθεσε, υπάρχει πολιτική απόφαση επιλεξιμότητας και χρηματοδότησης στο νέο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2004-2020. Και υπάρχει σχεδιασμός και η στόχευση εξεύρεσης των χρηματοδοτήσεων των υποδομών ύδρευσης- αποχέτευσης- οδοποιίας από τα χρήματα που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια στη νέα προγραμματική περίοδο.
Εκπρόσωποι του Τοπικού Συμβουλίου και κάτοικοι του Κομάνου που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση θέλοντας να ενημερωθούν για το κατά πόσον υπάρχει πρόβλεψη για την μετεγκατάσταση του Κομάνου, δεν ικανοποιήθηκαν από το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης του Περιφερειάρχη και αποχώρησαν εν μέσω διαμαρτυριών μιλώντας για κοροϊδία της τοπικής κοινωνίας.
Παίρνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης, παραδέχθηκε ότι το θέμα μετεγκατάστασης του Κομάνου είναι πράγματι «μια πολύ πονεμένη ιστορία», σημείωσε ωστόσο ότι «έφθασε η μέρα να έχουμε την έναρξη κάποιων υποδομών του Κομάνου, που επειδή δεν επαρκούσαν τα χρήματα από τις αποζημιώσεις της απαλλοτρίωσης υπάρχει η βούληση από τον περιφερειάρχη να καλυφθούν σε σημαντικό βαθμό από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Σημείωσε επίσης ότι η Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας έχει εντολή από τον περιφερειάρχη να προχωρήσει άμεσα στην αξιολόγηση του φακέλου που έχει έτοιμο ο Δήμος Εορδαίας για να υπογραφεί η προέγκριση δημοπράτησης του έργου υποδομών στον Κόμανο κι εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στις αρχές ή στα μέσα του καλοκαιριού θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου».
Ο κ. Σόκουτης αναφέρθηκε τέλος στη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε για ένταξη όλων των μετεγκαταστάσεων στο Ταμείο Συνοχής και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «για την οποία παλεύει ο περιφερειάρχης», όπως είπε και υπογράμμισε ότι υπήρξε κατ’ εξαίρεση έγκριση ειδικά για τον Κόμανο και γι’ αυτό βγαίνει στον αέρα αυτή η πρόσκληση. Το έργο, συμπλήρωσε, «ξεκινά άμεσα, τρέχουν οι διαδικασίες ένταξης και δημοπράτησης και στη συνέχεια εγκατάστασης του αναδόχου και μέσα στο 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.»



ptolemeos



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου