Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ανοίγει ξανά ο φάκελος των 4000 προσλήψεων εποχικών πυροσβεστών και πολιτικών υπαλλήλων στην Πυροσβεστική

..με εμπλοκή στην έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Φύλλο και φτερό, θα ξανακάνει η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Προστασίας του Πολίτη, τα δικαιολογητικά που υπέβαλαν για να διοριστούν, 4000 επιτύχοντες στο διαγωνισμό που προκύρηξε η Πυροσβεστική το 2011.

ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΣ «ΡΑΜΠΟ» ΤΟΥ ΣΕΔΔ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Ενδεικτική του υψηλού βαθμού ενδιαφέροντος που αποδίδεται στην υπόθεση-που έχει ξαναβρεθεί στο στόχαστρο των ελέγχων- είναι η παρουσία στην επιτροπή, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, προϊσταμένου επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ζητούμενο άλλωστε είναι με την παρουσία του υψηλόβαθμου στελέχους, να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των «ράμπο» της δημόσιας διοίκησης, ώστε να φωτιστούν που παρέμειναν αθέατες κατά τους δυο προηγούμενους ελέγχους.

Η συγκεκριμένη προκύρηξη είχε μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών, μετά τις καταγγελίες από επιλαχόντες για περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών σπουδών, στρατολογικής κατάστασης, διπλώματων οδήγησης κ.α., που αύξαναν την τελική μοριοδότηση, και χρησιμοποιήθηκαν από κάποιους υποψήφιους προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσληψή τους.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ & Η ΑΠΟΤΑΞΗ

Ο επίμαχος διαγωνισμός αφορούσε στο "άνοιγμα" 3400 θέσεων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και 400 θέσεων για πολιτικό προσωπικό. Παρότι διενεργήθηκε με τη συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή εκπροσώπου του ΑΣΕΠ, περίπου 170 υποψήφιοι όπως κατέδειξαν οι διαδοχικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν-τόσο ο εσωτερικός από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όσο και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης-εξασφάλισαν θέση στη λίστα των επιτυχόντων, με διάφορες παρατυπίες κυρίως με την υποβολή ψευδών υπεύθυνων δηλώσεων αναφορικά με την στρατιωτική τους ικανότητα. Αυτή ήταν η βασική προϋπόθεση για την πρόσληψή των ανδρών υποψηφίων, οι οποίοι έπρεπε να έχουν "εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία ως ικανοί κατηγορίας Ι-1."

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι εξ’ αυτών απολύθηκαν από τον στρατό με Ι2, Ι3, Ι4, ακόμη και Ι5 προχώρησαν σε αλλαγή στρατιωτικής ικανότητας μετά την πρόσληψη τους στην Πυροσβεστική. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών, κ. Κωνσταντίνο Παπαντώνη, η αλλαγή του πιστοποιητικού στρατιωτικής ικανότητας για τους περισσότερους από τους επιτυχόντες έγινε νόμιμα και όχι νομότυπα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: "Υπήρξαν συνάδελφοι που κατετάγησαν ως Ι-1,αλλά κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, υπέστησαν κάποιο ατύχημα με αποτέλεσμα να σπάσουν χέρι ή πόδι, χωρίς να υποστούν όμως ανεπανόρθωτη βλάβη. Όμως με την απόλυσή τους το πιστοποιητικό στρατιωτικής ικανότητας μετατράπηκε σε Ι-2. Είχαν όμως την νόμιμη δυνατότητα να το μετατρέψουν σε Ι-1, έξι μήνες μετά την απόλυση τους, από το στράτευμα."

Ο κ. Παπαντώνης σημειώνει ότι: "Η ομοσπονδία έχει ζητήσει επανειλημμένα να επεκταθεί ο έλεγχος σε όλους τους διαγωνισμούς που προκήρυξε η υπηρεσία, αλλά και για μόνιμο προσωπικό.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σε κάθε περίπτωση η τριμελής επιτροπή, θα πραγματοποιήσει από μηδενική βάση, σαρωτικές διασταυρώσεις σε όλους τους τίτλους σπουδών, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, άδειες οδήγησης καθώς επίσης στα αποσπάσματα ποινικού μητρώου, που περιλαμβάνονται στους προσωπικούς φακέλους των επιτυχόντων.

Για αυτό άλλωστε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζήτησε με εντολή του, οι δυο Πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να πλαισιωθούν από ένα υψηλόβαθμο και έμπειρο στέλεχος από το σώμα των αδιάφθορων.

Η διασταύρωση των στοιχείων υπολογίζεται να τελειώσει πριν από το Πάσχα, καθώς σύμφωνα με την ΚΥΑ στην τριμελή επιτροπή έχει δοθεί προθεσμία 50 εργάσιμων ημερών, για να παραδώσει το πόρισμα της.



Πηγή: ANT1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου