Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Εσείς τι όνειρο θα δείτε απόψε;

Μήπως κάθε βράδυ ξυπνάτε φοβισμένοι σαν μικρό παιδί από εφιάλτες; Μάθετε λοιπόν ότι οι εφιάλτες και τα «κακά» όνειρα δεν αφορούν μόνο τα παιδιά. Αν ωστόσο ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που υποφέρουν από εφιάλτες τα νέα είναι καλά για σας καθώς οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορείτε, όχι μόνο να τους αποφύγετε, αλλά και να δείτε το όνειρο που εσείς θέλετε.

Εφιάλτες: Κι όμως μπορείτε να τους αποφύγετε
Στο πλαίσιο της μελέτης τους ερευνητές από τον Καναδά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εφιάλτες έχουν μεγαλύτερο συναισθηματικό αντίκτυπο από ό, τι ένα απλώς κακό όνειρο. Οι ψυχολόγοι ανέλυσαν γύρω στα 10.000 όνειρα και επικεντρώθηκαν σε 253 εφιάλτες και 431 κακά όνειρα που τους αφηγήθηκαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη. Ανακάλυψαν λοιπόν τα εξής:
Η ένταση ενός εφιάλτη μπορεί να είναι τέτοια που να μας ξυπνήσει και να διαταράξει τον ύπνο μας. Το πλέον συνηθισμένο περιεχόμενο ενός εφιάλτη είναι ότι δεχόμαστε κάποια επίθεση.  Άλλα συχνά θέματα που συνήθως μας απασχολούν στους εφιάλτες μας είναι ο θάνατος, οι ανησυχίες για την υγεία μας και η αίσθηση ότι δεχόμαστε κάποια απειλή. Επίσης, οι εφιάλτες των ανδρών είναι πιο πιθανό να περιστρέφονται γύρω από φυσικές καταστροφές, ενώ οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βλέπουν εφιάλτες που περιστρέφονται γύρω από διαπροσωπικές συγκρούσεις.
Υπάρχουν, επίσης, οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες, κατά τους οποίους μπορεί να ξαναζούμε ένα τραυματικό γεγονός (π.χ. ότι βρισκόμαστε σε μια μάχη).  Ένα κακό όνειρο, όμως, συνήθως έχει να κάνει με διαπροσωπικές συγκρούσεις, αλλά σπάνια μπορεί να μας τρομάξει σε σημείο που να ξυπνήσουμε ταραγμένοι.


Εσείς τι όνειρο θα δείτε απόψε;


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το 5 έως 6% των ανθρώπων υποφέρουν από εφιάλτες, που μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και συναισθηματική τους υγεία. "Oι εφιάλτες δεν είναι μια ασθένεια από μόνοι τους, αλλά μπορεί να αποτελέσουν ένα σοβαρό πρόβλημα για το άτομο που τους περιμένει ή που στρεσάρεται πολύ από αυτούς'', δήλωσε ο Antonio Zadra, ερευνητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στο ScienceDaily.
«Οι άνθρωποι που έχουν συχνούς εφιάλτες μπορεί να φοβούνται να κοιμηθούν. Μερικοί εφιάλτες μάλιστα επαναλαμβάνονται κάθε βράδυ. Όσοι ξυπνούν από εφιάλτες, δεν μπορούν εύκολα να κοιμηθούν ξανά, γεγονός που τους προκαλεί μια …τεχνητή αϋπνία».

Τα ευχάριστα νέα

Οι εφιάλτες είναι θεραπεύσιμοι μέσω τεχνικών θεραπευτικού οραματισμού. Με άλλα λόγια, μπορεί κάποιος να διδαχθεί πώς να δημιουργήσει ένα νέο σενάριο, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των ονείρων του. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος στο όνειρό του να μετατρέψει τον πόλεμο σε ειρήνη, να κάνει την επίθεση κάποιου εισβολέα να έχει αίσιο τέλος και να τον νικήσει ή ακόμα και να σωθεί από τον αγαπημένο του σούπερ ήρωα!
Οι θετικές σκέψεις μας, τις περισσότερες φορές επιφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα και το αντίστροφο. Πρόκειται για μια τεχνική, με την οποία έχουν πετύχει πολλοί άνθρωποι να αλλάξουν τα όνειρά τους.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θλίψη, ο φόβος, και οι «κακοί» με λίγη προσπάθεια μπορούν να εξαφανιστούν από τα βράδια σας και ο αγαπημένος σας παιδικός ήρωας να γίνει ο πιο συχνός πρωταγωνιστής τους.


Εσείς τι όνειρο θα δείτε απόψε;

Πώς θα ελέγχετε τα όνειρά σας

Πράγματι μπορεί κανείς να ελέγξει τα όνειρα του και καθορίσει το περιεχόμενο τους ή ακόμη και την έκβαση των ονείρων του, αν το προσπαθήσει.  Τα όνειρα αυτά είναι τα λεγόμενα “Lucid dream” ή συνειδητά όνειρα. Πρόκειται για το είδος του ονείρου που ενώ κοιμάστε έχετε επίγνωση ότι ονειρεύεστε και μπορείτε να ελέγξετε την εξέλιξη του. Παρακάτω υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε:
Αναπτύξτε την ικανότητα να θυμάστε τα όνειρά σας προσπαθώντας να σκεφτείτε αυτό που θα θέλατε να ονειρευτείτε λίγο πριν πάτε για ύπνο. Καθαρίστε το μυαλό σας από όλες τις άλλες σκέψεις, και επικεντρωθείτε στις λεπτομέρειες του ονείρου σας. Τι θέλετε να ονειρευτείτε; Ποιος θα είστε και τι θα κάνετε; Σκεφτείτε ποιος είναι ο στόχος σας στο όνειρο και δημιουργήστε μια ιστορία πριν πάτε για ύπνο.
Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα όνειρα σας και καταγράψτε όλες τις λεπτομέρειες που θυμάστε τη στιγμή που θα ξυπνήσετε. Τοποθετήστε το δίπλα στο κρεβάτι σας, ώστε να μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτό μόλις ξυπνήσετε. Καταγράψτε αμέσως όσα μπορείτε να θυμηθείτε. Αναπτύσσοντας την ικανότητα να θυμάστε τα όνειρά σας θα μπορέσετε και να κατευθύνετε την εξέλιξη τους. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε έχοντας στο νου σας το όνειρο που είδατε: είναι πιο εύκολο να συνεχίσετε το όνειρό σας από εκείνο το σημείο και όχι να ξεκινήσετε από την αρχή.  Φανταστείτε την εξέλιξη που θα θέλατε να έχει το όνειρό σας, τις σκηνές που θα εμφανίζονται και τι ακριβώς θα κάνετε εσείς. Δημιουργήστε νοερές εικόνες και δώστε έμφαση στην λεπτομέρεια καθώς δεν πρέπει να είστε πολύ γενικοί. Κάντε τη φαντασία σας συγκεκριμένη.
Ρίξτε μια ματιά στο ημερολόγιο σας μετά από μερικές εβδομάδες και δείτε αν αναγνωρίζετε κάποια επαναλαμβανόμενα στοιχεία, εικόνες ή θέματα. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημάδια που θα σας επιτρέψουν να προκαλέσετε ένα συνειδητό όνειρο. Σημειώστε τα και να είστε έτοιμοι να τα αναγνωρίσετε αν τα δείτε σε κάποιο από τα επόμενα όνειρά σας.
Μην βλέπετε τηλεόραση πριν πάτε για ύπνο. Υπάρχει πιθανότητα να σας δημιουργήσουν εικόνες που θα αντικαταστήσουν αυτές που εσείς επιδιώκετε να «δείτε» στο όνειρό σας.


Εσείς τι όνειρο θα δείτε απόψε;

Μπορείτε με λίγη εξάσκηση να αποκτήσετε επίγνωση ότι ονειρεύεστε και να ελέγχετε το όνειρό σας. Στην αρχή βέβαία μπορεί να σας φανεί δύσκολο όμως στη συνέχεια θα το καταφέρετε.  Μόλις αποκτήσετε επίγνωση ότι ονειρεύεστε, μην αφήσετε το όνειρο να έχει κάποια μη ελεγχόμενη από εσάς εξέλιξη.
Χρησιμοποιήστε τη συνείδηση σας για να θυμάστε συνεχώς ότι πρόκειται για ένα όνειρο του οποίου έχετε τον έλεγχο. Προσπαθήστε να διατηρήσετε διαυγή την εικόνα των ονείρων σας, αφού έχετε αναγνωρίσει ότι ονειρεύεστε. Συχνά θα διαπιστώσετε ότι ξεχνάτε τα όνειρά σας σχεδόν αμέσως μόλις συνειδητοποιήσετε ότι ονειρεύεστε, έτσι είναι σημαντικό να είστε χαλαροί και επικεντρωμένοι σε αυτά.

Αυτό το γνωρίζατε;

Αν θεωρείτε ότι είναι αδύνατο να βελτιώσετε τις αθλητικές σας επιδόσεις ενώ κοιμάστε, κάνετε λάθος! Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορείτε να το πετύχετε αυτό. Οι επιστήμονες  από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης είχαν διαπιστώσει μια σύνδεση μεταξύ των συνειδητών ονείρων κατά τη διάρκεια του ύπνου REM και τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, αλλά δεν είχαν ανακαλύψει πως συμβαίνει αυτό. Η έρευνα δείχνει ότι η βελτίωση της αθλητικής απόδοσης προέρχεται από το γεγονός ότι το μυαλό μας πιστεύει ότι ασκούμαστε στην πραγματικότητα. Μάλιστα οι αθλητές που ονειρεύονταν ότι αθλούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, παρουσίαζαν βελτιωμένη απόδοση σε διάφορους τομείς, όπως ένα δύσκολο σουτ στο μπάσκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου