Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Φέτος εφαρμόστε το «έξυπνο» νοικοκυριό

Τώρα που όλα γύρω μας απαιτούν οικονομία, είναι η σωστή εποχή για να πάρετε την απόφαση να εφαρμόσετε κάποιες αποτελεσματικές πρακτικές για να γλιτώσετε χρήμα και χρόνο.
 Για να μετατρέψουμε το νοικοκυριό μας σε... «έξυπνο» χρειάζεται οργάνωση και απόφαση!

1. Γλιτώστε χρήματα από τον οικιακό προϋπολογισμό

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις οικονομία σε καθημερινά θέματα νοικοκυριού χωρίς να μειώσεις στο ελάχιστο την ποιότητα της καθαριότητας στην οποία έχεις συνηθίσει.

- Το υγρό για τα πιάτα είναι πολυεργαλείο

Ένα απαλό καθαριστικό πιάτων μπορεί να έχει περισσότερες από μία χρήσεις. Μια ελάχιστη ποσότητα υγρού διαλυμένο σε νερό, καθαρίζει το ίδιο καλά τον πάγκο, το τραπέζι, τις οικιακές συσκευές και -γιατί όχι- το χαλί, τα πατάκια, και φυσικά διάφορους λεκέδες από φαγητό. Προσοχή όμως. Πρέπει να διαλέξετε ένα απαλό υγρό ή να το διαλύσετε με πολύ νερό, γιατί όσο πιο συμπυκνωμένο είναι τόσο πιο δύσκολα ξεβγάζεται.

- Αλλάξτε τα φώτα

Αντικαταστήστε τους γλόμπους στα φωτιστικά όλου του σπιτιού με αντίστοιχους φθορισμού εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορεί να κοστίζουν λίγο παραπάνω, αλλά μακροπρόθεσμα, θα δείτε ότι "αξίζουν τα λεφτά τους". Εξάλλου δεν χρειάζεται να τους αλλάξετε όλους μαζί.

- Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και τα κουπόνια

Φροντίστε να ενημερώνεστε τακτικά για τις προσφορές των σούπερ μάρκετ και να χρησιμοποιείτε τα κουπόνια που φτάνουν στα χέρια σας.

- Ξεχάστε τα προϊόντα μιας χρήσης

Αντί για προϊόντα μιας χρήσης, προτιμήστε εκείνα που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Πετσετάκια, για παράδειγμα, σφουγγαρίστρες ή ξεσκονόπανα.

2. Βάλτε πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που απολαμβάνουν τη διαδικασία της... φασίνας. Άρα δεν υπάρχει λόγος και να επιμηκύνεται. Για αρχή, μην αφήνετε το σπίτι να φτάσει στα όριά του (γιατί όσο πιο σπάνια κάνετε τα βασικά, τόσο πιο κουραστική θα είναι η γενική καθαριότητα). Επίσης ξεκινήστε από τα δύσκολα ώστε να μην αγκομαχήσετε στο τέλος, ξεκινήστε το καθάρισμα από πάνω προς τα κάτω και περάστε από το ξεσκόνισμα στο σφουγγάρισμα.
Σημαντικό: αν καθαρίζετε τα βασικά κάθε μέρα η "γενική" δεν θα φανεί τόσο δύσκολη.

3. Βάλτε τέλος στην ακαταστασία

Μη ξεχνάτε ότι ένα σπίτι που δεν είναι τακτοποιημένο φαίνεται πάντα βρώμικο. Ένας βασικός στόχος, λοιπόν, που πρέπει να θέσετε για το νέο έτος είναι αυτός. Να φροντίσετε δηλαδή (και οι υπόλοιποι στο σπίτι) να έχετε πάντα, τα πάντα στη θέση τους. Ξεφορτωθείτε ό,τι δεν χρειάζεστε στην πραγματικότητα και θα καταλάβετε ότι η ανάγκη του σπιτιού για καθαριότητα, άρα και η δική σας κούραση, θα μειωθεί σημαντικά.

4. Καθαριότητα με πρόγραμμα

Πάντα υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε στο σπίτι και αυτό είναι γεγονός. Μπορείτε όμως να χωρίσετε τις δουλειές σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, έτσι ώστε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη και την προσπάθειά σας πιο αποδοτική. Μοιράστε αυτά που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα, μία φορά την εβδομάδα, μία φορά τον μήνα και σε κάθε αλλαγή σεζόν. Οι κουρτίνες, για παράδειγμα δεν χρειάζονται πλύσιμο κάθε εβδομάδα, ενώ ένα γρήγορο καθημερινό ξεσκόνισμα θα διατηρούσε την καθαρή εικόνα του σπιτιού περισσότερο. Είναι όμως σημαντικό να ξέρετε πότε πρέπει να κάνετε τι.

5. Βρείτε το κίνητρο

Όχι βέβαια ότι είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά αν βρείτε κάποιο μικρό κίνητρο (κάποιες φορές τουλάχιστον) οι δουλειές του σπιτιού δεν θα φαίνονται τόσο μεγάλο... βουνό. Καθαρίστε, για παράδειγμα, το σπίτι μια μέρα πριν έρθουν οι φίλες σας για καφέ. Ή να βρείτε μια αφορμή του είδους "ξεκαθάρισμα ντουλαπιών" για να ξεκινήσετε και να δειτε που θα φτάσετε!

6. Μην τα κάνετε όλα μόνες σας

Αυτό είναι, ομολογουμένως, δύσκολο αλλά γιατί να μην το δοκιμάσετε; Οργανώστε μια φορά τον μήνα κάτι που θα ονομάσετε π.χ. "οικογενειακή καθαριότητα". Δώστε ραντεβού και στους υπόλοιπους "ενοίκους του σπιτιού" και καθαρίστε το σπίτι μαζί. Πού ξέρετε; Μπορεί και να εκπλαγείτε!



womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου