Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί τα πουλιά δεν παθαίνουν... ηλεκτροπληξία;

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε καλά, από τα καλώδια της ΔΕΗ που διακλαδώνονται φιδογυριστά στις πόλεις και τις εξοχές περνάει υψηλή τάση, ικανή όχι μόνο να μας προκαλέσει ηλεκτροπληξία, αλλά και να σκοτώσει.
Γιατί όμως δεν παθαίνουν τα πουλιά ηλεκτροπληξία όταν κάθονται επάνω στα καλώδια της ΔΕΗ;

Το μυστικό δεν είναι κάτι στην κατασκευή ή το σώμα τους, είναι απλή φυσική!

Όπως όλοι μας μαθαίνουμε στη φυσική στο λύκειο, για να υπάρξει ροή ηλεκτρονίων σε ένα κλειστό κύκλωμα, πρέπει να υπάρχει διαφορά τάσης, διαφορετικό δυναμικό (υψηλό – χαμηλό) ανάμεσα σε δύο σημεία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα δύο σημεία με διαφορετικό δυναμικό, ένα με θετικό (+, πηγή) και ένα με αρνητικό (-, γείωση). Δεν έχει σημασία το νούμερο, το σημαντικό είναι να έχουν διαφορετικό δυναμικό, και αναγκαστικά το ένα είναι υψηλότερο από το άλλο.

Τώρα αν αυτά τα δύο σημεία τα ενώσουμε με έναν αγωγό, ένα καλώδιο ας πούμε (μια λάμπα, μια αντίσταση κτλ), τότε αρχίζουν τα ηλεκτρόνια να πηγαίνουν από το υψηλό δυναμικό στο χαμηλό, και να υπάρχει ένα ρεύμα στο κύκλωμα.

Αν όμως με το ίδιο καλωδιάκι συνδέσουμε το ίδιο σημείο, ας πούμε από το (+) με το (+), δεν θα υπάρχει διαφορά δυναμικού, άρα και δεν θα υπάρξει ροή ηλεκτρονίων και ρεύμα!

Ας ξαναπάμε τώρα στα καλώδια της ΔΕΗ.

Κάθε καλώδιο της ΔΕΗ έχει και το δικό του δυναμικό, περνάει από μέσα του ένα συγκεκριμένο ρεύμα, άρα στα άκρα του έχει συγκεκριμένη διαφορά δυναμικού.

Τώρα προσέξτε μια σημαντική λεπτομέρεια:

Μεταξύ τους τα καλώδια έχουν διαφορετική τάση.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα σώματα μας, καθώς και των ζώων, των πουλιών κτλ, είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. Δηλαδή το σώμα μας αφήνει να περάσει από μέσα του το ρεύμα. Είναι αυτό που λέμε «μας χτύπησε το ρεύμα»!

Λειτουργεί ακριβώς σαν το καλωδιάκι (λάμπα, αντίσταση) στο παράδειγμα μας.

Ως γνωστόν, τα πουλιά κάθονται σε ένα καλώδιο. Έχετε δει ποτέ κανένα πουλί, όσο μικρό ή μεγάλο και να είναι, να έχει το ένα πόδι του στο ένα καλώδιο και το άλλο σε κάποιο άλλο;; Όχι φυσικά!!

Άρα ναι μεν λειτουργούν σαν καλοί αγωγοί όταν τα πουλιά κάθονται σε καλώδιο, αλλά δεν ενώνουν με την στάση τους, διαφορετικά δυναμικά, δηλαδή διαφορετικά καλώδια!!

Άρα και δεν θα περάσει από μέσα τους το ρεύμα και άρα δεν θα πάθουν ηλεκτροπληξία!!

Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο στα πουλιά, αλλά και στους ανθρώπους.
 Καλύτερα όμως να μην δοκιμάσετε να κρεμαστείτε από τα καλώδια της ΔΕΗ για να το δείτε και μόνοι σας!!


axioperierga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου