Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Σανίδα σωτηρίας η οικογένεια για τους ανέργους


Χωρίς δουλειά για περισσότερα από δύο χρόνια παραμένουν τρεις στους τέσσερις ανέργους, μόλις το 18% στηρίζεται στα επιδόματα του ΟΑΕΔ, ενώ οι νέοι δηλώνουν απαισιόδοξοι σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Metron Analysis, που παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες των συνδικάτων, από το 28% της ανεργίας στη χώρα μας, το 17% οφείλεται σε διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς εργασίας και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από ενδεχόμενη περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα, υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές παρενέργειες. Μεγάλο ποσοστό των ανέργων αντιμετωπίζει θετικά ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από το ευρώ και έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από το πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι 3 στους 4 ανέργους παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο αν και στην πλειοψηφία τους αποτελούν υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 72% των ανέργων δηλώνει πως θα δεχόταν θέση εργασίας κατώτερη των προσδοκιών και χαμηλότερη των προσόντων του.

Το 74% των ανέργων δηλώνει ότι βρίσκει στήριγμα στην οικογένεια, μόλις το 18% ότι στηρίζει την επιβίωσή του στο επίδομα ανεργίας και το 7% στα κοινωφελή προγράμματα (συσσίτια κλπ.).

Η ανεργία φαίνεται να πλήττει κυρίως τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η πλειοψηφία των ανέργων προτιμά την αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα εμφανίζει φθίνουσα πορεία, κυρίως μεταξύ των ανέργων.

Ακόμη ένα υψηλό ποσοστό ανέργων (32%) θεωρεί ότι θα είναι σε καλύτερη κατάσταση αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη. Απαντώντας στην ερώτηση για το αν θεωρούν τη ζωή τους καλύτερη ή χειρότερη από εκείνη των γονιών τους το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τη θεωρεί χειρότερη το 36% καλύτερη και το 18% ίδια ενώ οι πιο απαισιόδοξοι εντοπίζονται στις ηλικίες από 24 έως 34 ετών και οι περισσότερο αισιόδοξοι άνω των 65 ετών.

Σε ότι αφορά στις ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας, 9 στους 10 ανέργους αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο, 6 στους 10 αισθήματα επιθετικότητας, 4 στους 10 διαπιστώνουν προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις και μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι η κατάσταση αυτή τους κάνει πιο μαχητικούς.


real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου