Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Μακροζωία: Τα μυστικά που προσθέτουν χρόνια

Θέλετε να ζήσετε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχετε, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι που ίσως δεν υποψιάζεστε.
 Διαβάστε τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη μακροζωία και τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να τα εκατοστήσετε.

Ο γάμος
Χρειάζεστε μια δικαιολογία ή ένα κίνητρο για να παντρευτείτε; Ορίστε λοιπόν: Ο γάμος θα μπορούσε να συνεπάγεται με μια μεγαλύτερη σε διάρκεια ζωή. Τα επιστημονικά ευρήματα που προέκυψαν από σχετική μελέτη,  δείχνουν ότι οι παντρεμένοι άνδρες που συμμετείχαν σε αυτή είχαν πολλές πιθανότητες να ζήσουν πέρα από την ηλικία των 70 ετών, ενώ λιγότερο από το ένα τρίτο των διαζευγμένων ανδρών έφθασε σε αυτή την ηλικία.

Μακροζωία: Τα μυστικά που προσθέτουν χρόνια

Οι άνδρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ ξεπέρασαν στη διάρκεια ζωής εκείνους που χώρισαν, αλλά όχι αυτούς που έμειναν παντρεμένοι. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για αυτήν την ευεργετική επίδραση του γάμου: Οι παντρεμένοι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να αναλαμβάνουν λιγότερα ρίσκα, ενώ οι σύζυγοι τους, μπορεί να τους βοηθάνε να μένουν συνδεδεμένοι με τον κοινωνικό κύκλο τους.

Η σκληρή δουλειά

Η ανεμελιά και η ραστώνη μπορεί να αποτελούν το κλειδί για χαλαρωτικές διακοπές, αλλά σίγουρα δεν είναι το μυστικό της μακροζωίας.  Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας  διαπιστώθηκε ότι όσοι εργάζονται σκληρά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν παραπάνω σε σχέση με τους πιο τεμπέληδες. 

Μακροζωία: Τα μυστικά που προσθέτουν χρόνια

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί παρακολούθησαν πάνω από 1.500 παιδιά από το 1920 μέχρι το θάνατό τους. Αυτό που προέκυψε ως συμπέρασμα είναι ότι τα εργατικά άτομα παρέτειναν τη διάρκεια ζωής τους κατά μέσο όρο δύο έως τρία έτη, διάστημα που ισοδυναμεί με 20 έως 30% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Η θετική στάση στη ζωή

Οι άνθρωποι που διατηρούν μια αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή έχουν σε γενικές γραμμές λιγότερο στρες και είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της. Έχουν επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με τους ανθρώπους που είναι απαισιόδοξοι! 

Μακροζωία: Τα μυστικά που προσθέτουν χρόνια

Μάλιστα στο πλαίσιο μιας πρόσφατης μελέτης οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους απαισιόδοξους. Αυτός δεν είναι ένας ισχυρός λόγος για να δούμε τη θετική πλευρά της ζωής;

Η βόλτα με το σκύλο σας

Ένα κατοικίδιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του άγχους σας, γεγονός που μειώνει τα επίπεδα κορτιζόνης που παράγει ο οργανισμός σας. Ακόμη ένα κατοικίδιο σας βοηθάει να παραμείνετε πιο δραστήριοι (π.χ. πηγαίνοντάς το βόλτα), με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε τη φόρμα σας καθώς γερνάτε.

Μακροζωία: Τα μυστικά που προσθέτουν χρόνια

Οι περισσότεροι επιστήμονες παραδέχονται σήμερα ότι τα κατοικίδια μπορούν να απαλύνουν το στρες. Ένα ζωάκι δεν είναι απλά ένας πιστός φίλος, αλλά και μέσο θεραπείας. Αποκτήστε λοιπόν ένα κατοικίδιο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι πραγματικά αγαπάτε τα ζώα. Φροντίστε το, ασχοληθείτε μαζί του και μην ξεχνάτε να το βγάζετε βόλτα.

Ο καλός ύπνος

Από μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε αιωνίβιους, φάνηκε ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 100 ετών είχαν τη συνήθεια να κοιμούνται 8 ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός καθώς βοηθάει το σώμα μας να αποκαταστήσει τις βλάβες που υφίσταται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να κοιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμα κι αν το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο.

Μακροζωία: Τα μυστικά που προσθέτουν χρόνια

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα o ανεπαρκής ύπνος συμβάλλει στην αύξηση του επικίνδυνου κοιλιακού λίπους. Αν έχετε τη δυνατότητα κοιμηθείτε το μεσημέρι. Η σιέστα σύμφωνα με τους επιστήμονες παρατείνει το χρόνο ζωής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου