Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Άφησαν στην Ιταλία μαθητή του 1ου ΓΕΛ που πήγε μόνος του στην εκδρομή, ενώ είχε τιμωρηθεί με στέρηση συμμετοχής για την επιμονή του στην κατάληψη και «προβληματική συμπεριφορά»-Πήρε μόνος του αεροπλάνα και τρένα για να βρει τους συμμαθητές του γιατί δεν τον έβαζαν στα λεωφορεία-Τι λέει η διεύθυνση του Λυκείου!

Ένα πραγματικά πρωτοφανές περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της 7ημερης σχολικής εκδρομής των μαθητών του 1ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Κοζάνης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες.
απο το kozanimedia

Η όλη ιστορία έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, τις οποίες επιβεβαίωσε και η ίδια η διεύθυνση του εν λόγω Λυκείου, από τον περασμένο Νοέμβριο, μαθητής της 3ης τάξης τιμωρήθηκε με απόφαση (λευκό ψήφισε μια καθηγήτρια) του Συλλόγου Διδασκόντων με στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στην εκδρομή, με το αιτιολογικό πως επέμενε στη συνέχιση της κατάληψης, αλλά και πως είχε «προβληματική συμπεριφορά», σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Θεοδώρα Μουστάκα. Στην ερώτησή μας για ποιο λόγο επιβλήθηκε η εν λόγω ποινή και όχι μια αποβολή, για παράδειγμα, η ίδια απάντησε πως ο εν λόγω μαθητής είχε συλληφθεί με ποτό στην περυσινή εκδρομή, ενώ εάν είχε αποβληθεί, τότε θα κινδύνευε να χάσει τη χρονιά λόγω απουσιών.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το Kozanimediaεπικοινώνησε με δικηγόρο, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει ζήτημα νομιμότητας της εν λόγω ποινής στέρησης μαθητή από το δικαίωμα συμμετοχής στην εκδρομή, επικαλούμενος τον Νόμο 104/1979. Μάλιστα, η οικογένεια του εν λόγω μαθητή έχει επιλέξει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τη δικαστική οδό, για την εν λόγω τιμωρία.

Όταν, λοιπόν, έφτασε η ώρα της εκδρομής, τα λεωφορεία ξεκίνησαν από την Κοζάνη, για την Ιταλία, χωρίς τον συγκεκριμένο μαθητή, ο οποίος, ωστόσο, ήθελε να ζήσει τη μοναδική αυτή εμπειρία, μαζί με τους συμμαθητές του. Έτσι, μόνος του, μάλλον με…περισσό θάρρος, χωρίς να έχει πολλά στοιχεία και χρήματα στη διάθεσή του, έφτασε αεροπορικώς στη Ρώμη, μέσω Αθήνας. Εκεί, μέσω sms, έμαθε το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν οι συμμαθητές του και πήγε να τους βρει.

Όταν, λοιπόν, η 7μελης αποστολή των καθηγητών του 1ου ΓΕΛ πληροφορήθηκε την εκεί παρουσία του μαθητή, επικοινώνησε με τη διεύθυνση του σχολείου (όπως μας επιβεβαίωσε η ίδια η κυρία Μουστάκα), η οποία έδωσε την εντολή να μην πάρουν το παιδί μαζί τους σε κανένα λεωφορείο και σε καμία μετακίνηση!

Ο νεαρός, λοιπόν, με δικά του έξοδα, ακολουθούσε τους συμμαθητές του καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής και ενώ οι επτά καθηγητές-συνοδοί δε δέχθηκαν να επιβιβαστεί στα δικά τους λεωφορεία. Όταν, λοιπόν, η αποστολή αναχώρησε από τη Ρώμη προς τη Φλωρεντία, άφησαν τον μαθητή στην ιταλική πρωτεύουσα, με το παιδί να παίρνει… τρένο, ώστε να φτάσει και στη δεύτερη ιταλική πόλη! Και εκεί έψαξε και βρήκε τους συμμαθητές του, οι οποίοι, μάλιστα, τον συνέδραμαν και οικονομικά, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα.

Ακόμη και όταν, όμως, μαθητές και καθηγητές ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στην Κοζάνη, οι τελευταίοι, εφαρμόζοντας την εντολή της διεύθυνσης αρνήθηκαν να πάρουν τον 18χρονο μαθητή στα λεωφορεία τους! Ο νεαρός, λοιπόν, ψάχνοντας μόνος του, επιβιβάστηκε σε τρένο από τη Φλωρεντία με προορισμό το Μιλάνο, κατέβηκε στη Μπολόνια και από εκεί, με άλλο τρένο, μόνος του, έφτασε στο…παρά πέντε στο λιμάνι της Ανκόνα, ώστε να προλάβει το πλοίο για την Ηγουμενίτσα. Εάν δεν τα κατάφερνε, θα έπρεπε να περιμένει άλλες 24 ώρες για το επόμενο… Η διευθύντρια του σχολείου, μιλώντας στο Kozanimedia, ανέφερε πως υπήρξε και πρακτικό, πριν την αναχώρηση, που έγραφε πως εάν εμφανιστεί ο εν λόγω μαθητής στην Ιταλία, τότε δε θα τον δέχονταν οι καθηγητές.

Όταν, λοιπόν, μαθητές και καθηγητές του 1ου ΓΕΛ έφτασαν στην Ηγουμενίτσα, τότε οι καθηγητές αίφνης αποφάσισαν να…πάρουν στο λεωφορείο τον εν λόγω μαθητή, ώστε να φτάσει μαζί τους στην Κοζάνη! Στο ερώτημα του Kozanimediaγιατί αυτό συνέβη στην Ηγουμενίτσα και όχι στην Ιταλία, η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ μας απάντησε πως «εκεί ήταν διαφορετικό… εδώ και να σε πιάσουν…σε μια εκδρομή πρέπει να είναι μέσα τα άτομα που γράφει η κατάσταση. Εδώ τον λυπήθηκαν και τον πήραν. Στην Ιταλία δεν ήταν μέρος της εκδρομής. Αν τον έπαιρναν μαζί τους θα είχαν ακυρώσει την απόφαση του Συλλόγου και τη δική μου».

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως σύμφωνα με την κυρία Μουστάκα, υπήρξαν γονείς μαθητών που είπαν πως «εάν έρθει εκδρομή ο μαθητής αυτός δε θα στείλουμε τα δικά μας παιδιά». Πάντως η ίδια επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ιταλία, ο 18χρονος (ενήλικος, εδώ και 2 μήνες) δε δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Όπως είναι φυσικό, το όλο θέμα συζητείται στην εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ (και όχι μόνο) προκαλώντας αρκετά σχόλια. Το Kozanimedia επικοινώνησε και με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Γεωργία Μακρή, η οποία, μετά από μια μακρά και άκρως ενδιαφέρουσα τηλεφωνική μας συνομιλία, τόνισε πως «συμφωνώ με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου των καθηγητών», καλύπτοντας πλήρως και τη διεύθυνση του 1ου ΓΕΛ.

To Κοzanimedia επίσης επικοινώνησε και με το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Κοσμά Σαββιλωτίδη, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το εν λόγω θέμα.

Καθηγητές και καθηγήτριες της περιοχής, πάντως, που τελούν εν γνώσει του θέματος, εκφράζουν την απορία και την έκπληξή τους για την απόφαση των καθηγητών να αφήσουν μόνο του έναν μαθητή τους, στην Ιταλία, με πιθανό οποιοδήποτε ενδεχόμενο να του συμβεί το παραμικρό, σημειώνοντας πως το νόμιμο της απόφασης δε σημαίνει πως η στάση τους, από τη στιγμή που ο νεαρός μετέβη στην Ιταλία, ήταν και παιδαγωγικά ή ηθικά ορθή. Ωστόσο, άλλοι συνάδελφοί τους επιμένουν πως ορθά τηρήθηκε η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.



Η απάντηση του μαθητή του 1ου ΓΕΛ

17 σχόλια:

  1. pws ginete na mhn eixe xrhmata opws les kai na akoloythise toys symmathites toy se olh th diarkeia ths ekdromhs o en logo mathiths ekane kata th diarkeia ths ekdromhs epidhksh xrhmatwn (xwris xrhmata 5 meres italia kai me diamonh pente hmerwn se ksenodoxeio ) mallon sto sxoleio den eisoyn kalos sthn ekthesh alla san dhmosiagrafos petyxes me ta psemata poy aradiazeis !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. apla megale den diavases oti oi suma8htes tou tsontaran gia na tous akolou8ei pantou vlaka waia ek8esh ekane

      Διαγραφή
  2. Οτι μαλακια του κατεβει του καθενος!! Ειχε αρχιδια ο τυπος και το εκανε!! Και καλα εκανε! Και οποιος δν τον ηθελε στην εκδρομη να μην πηγαινε! Δλδ ελεος!! Ας σκεφτουν τα μαλακισμενα απο το τμημα μου που δν τον ηθελαν αν θα τους αρεζε να ειναι στη θεση του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω μαζι σου ειμαι...σε υποστηριξα μεχρι το τελος! Και στην εκδρομη και παντού! Κανε οτι γουσταρεις!

      Διαγραφή
    2. Ετσι! καλά εκανε ! γουσταρε και πηγε και μαγκια του με δανικα η με δικα του!! Και τα κομπλεξικα που θελουν να λεγονται συμμαθητες του ειναι για λυπηση. Αλλα αφου οι καθηγητες λενε ναι στο ρατσισμο και τον εφαρμοσαν τι περιμενεις;;
      Ποιος τους δινει το δικαιωμα αληθεια να βαζουν τετοιες ποινες;;;;
      Αν κατι παθαινε το παιδι μονο του εκει θα εβγαζαν την ουρα τους απεξω !
      αισχος ρε.. αισχος

      Διαγραφή
    3. ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΛΒΕΤΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ.

      Διαγραφή
  3. basika kai esu den paizei na ksereis na diabazeis giati leei 'Και εκεί έψαξε και βρήκε τους συμμαθητές του, οι οποίοι, μάλιστα, τον συνέδραμαν και οικονομικά, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα.'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κατι οι βομβες .....κατι αυτα τα χαλια....
    αντε γεια ρε 1ο γελ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. to thema einai oti zoume sto 2014 kai vlepoume tous ekpedeutikous na exoun mia anarxiki stasi apenanti se ena paidi pou einai diaforetiko apo ta alla(pio zoiro tha elega)na tou sumperiferontai les kai einai kanenas eglimatias.auto to paidi thelei mia alli metaxirisi pou eseis oi ekpedeutiki den exete xampari.......sta stipoura eistai mono kaloi.tha eprepe na ntrepeste oloi eseis pou katastrefetai mexri kai simera ta oneira mas,ftanei exei kanei oi genia sas.eleoossssssssssssssssssssssssssssssssss.1o gel gia klamataaaaaaaaaa!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι εννοεις ''αναρχικη σταση''? σε προκαλω να προσπαθησεις να εξηγησεις πως η σταση αυτη ειναι αναρχικη. ( αν μπορεις βεβαια, γιατι οι φασιστες δεν φημιζονται για την ευφυια τους)

      κατα τ'αλλα κριμα για την αντιεκπαιδευτικη σταση των καθηγηταδων που προσπαθουν να σωφρονισουν μαθητες λογω «προβληματικης συμπεριφορας».

      Διαγραφή
  6. Η στάση καθηγητών & συλλόγου γονέων ήταν απαράδεκτη !
    Ντροπή να στερήσουν σε μαθητή τη δυνατότητα να πάει εκδρομή ...
    Ουτε το 1960 δεν γινόνταν αυτά με νόμους περι τεντυμποισμού κλπ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε α'ι' στα τσακιδια που για ολα φταινε οι μαθητες. Μαζευτηκατε ολοι οι κομπλεξικοι καθηγητες εκει και επειδη σας εκοψαν το μισθο ουτε δουλευετε, αλλα και τα βαζετε και με τα παιδια.Ελεος .
    Που θα μου πεις οτι και οι φασιστες δεν φημιζονται για την ευφυια τους. Απορω με αυτα που γραφεις.Εδω μιλανε τα παιδια για τα δικαιοματα τους και συ ανακατεβεις τα κομματα. ουστ να χαθειτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω που με επιβεβαιωνεις!! μιας που ο φασισμος δεν ειναι κομμα. φασιζουσες και ρατσιστικες λογικες οδηγουν στις διακρισεις μεταξυ ανθρωπων και στερησης δικαιωματων τους. και ασε που ο μαθητης , απο τι ισχυριζεται, τιμωρηθηκε εξ αιτιας της πολιτικης στασης του ( καπου εδω να αναφερω πως ειτε σ αρεσει ειτε οχι πολιτικη δεν ειναι μονο κομματα και ιδεολογιες), επειδη κλειδωσε τους καθηγητες απ εξω και καλεσε γενικη συνελευση των μαθητων.

      Διαγραφή
  8. Παιδιά με ''προβληματική συμπεριφορά'' όπως λέτε μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σπίτι τους ή ψυχολογικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει ειδικός ( π.χ. ψυχολόγος) που θα βοηθούσε τα παιδιά με τα εν λόγω 'προβλήματα'. Οι καθηγητές στέρησαν από τον μαθητή αυτό να πάει στην εκδρομή, δηλαδή τον απέκλεισαν από το σύνολο σαν να είναι ξεχωριστός, κατώτερος, πως δεν έχει το δικαίωμα να πάει μαζί τους. Αντί να τον βοηθήσουν με τα ίσως προβλήματα που αντιμετωπίζει, τον έκαναν να νιώσει μειονεκτικά. Απαράδεκτη η στάση καθηγητών και συλλόγου γονέων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εδω ο κοσμος καιγεται κι εσεις λετε τα δικα σας περι φασισμου και εχετε πολιτικοποιησει ακομη και αυτο το τραγικο γεγονος.... γιατι λοιπον το υπουργειο παιδειας δεν ενημερωθηκε για αυτη την ποινη και η διευθυνση ''παρεα'' με το συλλογο γονεων και κηδεμονων του εν λογω σχολειου αποφασισαν οτι ηταν καταλληλο να στερησουν απο το παλληκαρακι αυτη τη μοναδικη εμπειρια? διοτι εδω που τα λεμε ποιος απο εμας τους ''υποδειγματικους'' μαθητες χωρις προβληματα συμπεριφορας δε γευτηκαμε εστω μια σταγονα αλκοολουχου σκευασματος σε σχολικες εκδρομες? ρωτω ολους οσους διαβασουν και σχολιασουν το αρθρο κ ειμαι σιγουρη πως ολοι θα το αρνηθουν... εν πασει περιπτωση, αυτα τα εκτρωματα που θελουν να ονομαζονται καθηγητες, διευθυνση, συλλογος γονεων και κηδεμονων πως αφησαν ενα 18χρονο ΠΑΙΔΙ μονο του απο τη στιγμη που τους ακολουθησε????? δε λεω οτι η σταση του μαθητη ηταν η καλυτερη δυνατη αλλα δικαιολογω ως ενα σημειο την επιλογη του να κανει το ταξιδι θελοντας να ζησει την αξεχαστη επειρια που του στερηθηκε λογω πιθανων εξαρσεων συμπεριφορας που ΟΛΟΙ εχουμε αντιμετωπισει???? επανερχομαι λοιπον, ο συλλογος αυτος που απαρτιζεται απο γονεις παιδιων δεχτηκε, αφου ενημερωθηκε για την παρουσια του μαθητη, να αφεθει να περιπλανιεται σε ξενο κρατος χςρις επιβλεψη? που υποτιθεται οτι εχουν και τα ιδια τα μελη τεκνα και σκεφτονται πανω απο ολα ως γονεις? οι εκπαιδευτικοι που εχουν υποτιθεται παντα ανωτερο επιπεδο μορφωσης και πνευματικης καλλιεργειας? τετοιοι γονεις κι εκπαιδευτικοι πρεπει να ριχνονται απ'ευθειας στην πυρα χωρις δευτερες σκεψεις... και μετα τολματε να κρινετε το χαλι της χωρας που ουσιαστικα εσεις δημιουργειτε... οποιος θελησει να αντικρουσει το σχολιο αυτο, πολυ ευχαριστως να το κανει και να ακουσει και ολα τα υπολοιπα που ειμαι διατεθημενη να θεσω σε ενα γονιμο και παραγωγικο διαλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω ο κόσμος έχει σχηματίσει άποψη... και το παιδί είναι και πολύ ξηγημένο όπως είδα στην απάντηση που έδωσε. Από κεί και μετά ο καθένα το πάει όπου θέλει ...πολιτική και δε συμμαζεύεται.
    Το σπουδαίο θα ήταν να δείξουν υπευθυνότητα και ανθρωπιά οι καθηγητές η διεύθυνση και ο σύλλογος γονέων και να μην αφήσουν το παιδί έξω από την εκδρομή.Τόσα χρόνια με παιδιά έχουν να κάνουν, αλλά κρίμα........δεν έμαθαν να εκτιμούν και να διαχειρίζονται σοβαρά τις καταστάσεις οπότε καλύτερα να ασχοληθούν με κάτι στα μέτρα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. TI paparies einai aytes re??? Emeis sth dekaetia tou 90 se tetoia ekdromh katevazame tis byres gia plaka MAZI me ka8hghtes. Sta bar pou phgainame eixe eisodo me poto. Kai h plaka einai pws kanenas de dhmiourghse problhma kai kaneis de vghke stravos meta apo tosa xronia. To paidi den einai ka8olou problhmatiko. Magkas einai kai tous ekane rezili tous ka8hghtes oi opoioi deixane mhden h8ikh kai koitaxane mono to kwlaraki tous. Droph! Na tous timwrhsoune pou afhsane ena paidi mono tou se xenh xwra. Kai gia tous ypoloipous ma8htes pou antidrasane sth symetoxh tou paidiou aytou sthn ekdromh 8a prepei na drepontai. Aytoi einai oi pragmatika problhmatikoi. Oso gia ton an h lykeiarxhs to 8ewrei to paidi "problhmatiko" 8a prepei na to agkaliasei kai oxi na to kynhgaei opou vrei. Skata paidagwgos einai.

    ΑπάντησηΔιαγραφή