Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ακριβαίνουν κατά 25% τα τρόφιμα που τρώμε στο πρωϊνό

''Το πρωινό σας αναμένεται σύντομα να γίνει πολύ πιο ακριβό. Η ξηρασία, οι ασθένειες και η ενίσχυση τη ζήτησης έχουν οδηγήσει σε μέση αύξηση των τιμών κατά 25% φέτος, για 9 βασικά εμπορεύματα που σχετίζονται με το καθημερινό πρωινό, πυροδοτώντας φόβους για πληθωρισμό στα τρόφιμα'' γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Αν δεν το έχετε ακόμη διαπιστώσει, το πρωινό σας αναμένεται σύντομα να γίνει πολύ πιο ακριβό.
 Η ξηρασία, οι ασθένειες και η ενίσχυση τη ζήτησης έχουν οδηγήσει σε μέση αύξηση των τιμών κατά 25% φέτος, για 9 βασικά εμπορεύματα που σχετίζονται με το καθημερινό πρωινό, πυροδοτώντας φόβους για πληθωρισμό στα τρόφιμα.

«Όλα όσα έχουμε για πρωινό γίνονται πιο ακριβά», εξηγεί ο Abdolreza Abbassian του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ επισημαίνοντας ότι αυξήθηκε η τιμή του καφέ, της πορτοκαλάδας, του σιταριού, της ζάχαρης, του γάλακτος, του βουτύρου, του κακάο και του χοιρινού. «Κι αυτό συνέβη αιφνιδιαστικά, γεγονός που μας δείχνει πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα».

Η τιμή του καφέ έχει εκτιναχθεί με ποσοστό μεγαλύτερο από 70% λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στη Βραζιλία, ενώ οι χοίροι στις ΗΠΑ πλήττονται από μία ιογενή επιδημία, που έχει οδηγήσει σε ράλι 40% τις τιμές του χοιρινού στο Σικάγο.

Οι τιμές του σιταριού επηρεάζονται από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Αρχικά κινήθηκαν ανοδικά από τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια όμως, αναρριχήθηκαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης στη Ουκρανία, που είναι ένας από τους βασικότερους σιτοπαραγωγούς διεθνώς.

Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων ενισχύονται από την αύξηση της ζήτησης σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ρωσία, όπου η άνοδος των εισοδημάτων οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης γάλακτος, βουτύρου και σκόνης γάλακτος για τα βρέφη.

Η Kona Haque, αναλύτρια για τον κλάδο των αγροτικών εμπορευμάτων στην Macquarie δηλώνει: «Ο καιρός και ο πολιτικός κίνδυνος επηρεάζουν τις αγορές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ζήτηση».

Έτσι, τα αγροτικά εμπορεύματα - τα οποία από τον Ιανουάριο καταγράφουν πολύ καλύτερη πορεία από τα βιομηχανικά εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός – προσελκύουν το ενδιαφέρον αρκετών hedge fund και άλλων επενδυτών. Κερδοσκόποι αρχίζουν να τοποθετούνται σε αγροτικά εμπορεύματα, με αποτέλεσμα οι θέσεις «long» να εκτινάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο 4,5 ετών.

Οι αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα, πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν κίνδυνοι νέας ανόδου καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι το φαινόμενο El Nino θα προκαλέσει ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολλά μέρη του κόσμου.

Το El Nino είναι η υπερθέρμανση στην επιφάνεια της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ανάλογα με την ισχύ του, μπορεί να προκαλέσει ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου και ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Η τιμή του ψωμιού μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω εάν ξηρασία πλήξει την Ινδία, την νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία, οδηγώντας σε νέο άλμα τις τιμές των σιτηρών. Όσοι πάλι προτιμούν για το πρωινό τους ζεστή σοκολάτα, μπορεί να βρεθούν προ αρνητικής εκπλήξεως καθώς το El Nino συνήθως συνεπάγεται ζέστη και ξηρασία στη δυτική Αφρική, που είναι η βασική περιοχή για την παραγωγή του κακάο.

«Μέσα στους επόμενους μήνες, ο κίνδυνος για τα "εμπορεύματα πρωινού" είναι ακόμη μεγαλύτερος» προειδοποιεί ο Jonathan Parkman, τη Marex Spectron.

Ακόμη κι όσοι προτιμούν τον καπνιστό σολομό θα πρέπει να φοβούνται το El Nino. Η αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα που περιβάλλει τη Νότιο Αμερική μπορεί να επηρεάσει τη συγκομιδή γαύρου, εντείνοντας τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές των ιχθυάλευρων που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή σολομού.


newsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου