Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Πολυιατρείο Κοζάνης: Αντί για 32... αρχή μόνο με 6 γιατρούς!

Από χθες Πέμπτη  λειτουργούν τα νέα πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), σύμφωνα με εγκύκλιο του το υπουργείο Υγείας.
Πρεμιέρα  και για το Πολυιατρείο της Κοζάνης το οποίο παρέμενε κλειστό όλο αυτό το διάστημα, αλλά χθες άνοιξε και οι έξι (σε πρώτη φάση) γιατροί που υπέγραψαν χθες την πρόσληψή τους θα αναλάβουν άμεσα καθήκοντα. Μάλιστα στην Κοζάνη βρέθηκε προχθές και ο Υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Νάνος,
προκειμένου να υπογράψει τις νέες συμβάσεις με το ιατρικό προσωπικό.

Σε πρώτη φάση, οι νέες μονάδες θα λειτουργούν καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή) από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.
Σταδιακά θα καθοριστούν οι μονάδες σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Βάσει της εγκυκλίου, τα πολυϊατρεία θα καλύπτουν πλήρως τους ανασφάλιστους, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή εισιτηρίου 5 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κοζάνη το Πολυιατρείο θα λειτουργεί μόλις με έξι (!) γιατρούς, αφού υπέγραψαν και θα αναλάβουν καθήκοντα τρεις παθολόγοι, δύο πνευμονολόγοι και ένας ορθοπεδικός. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος τα ιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ στην Κοζάνη λειτουργούσαν κανονικά με γιατρούς 32 γιατρούς πολλών ειδικοτήτων (όπως και αντίστοιχο νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό), γεγονός το οποίο θα αποβεί εις βάρος του ασφαλισμένου!

Όπως διαβεβαιώνει το Υπουργείο, θα ακολουθήσουν και άλλες προσλήψεις επικουρικών γιατρών, διαφορετικά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους ασφαλισμένους. Να σημειωθεί πως προσωρινά (και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Μαρτίου) θα είναι σε ισχύ και οι συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς), χωρίς να είναι βέβαιο τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια και πως θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο γιατρός πνευμονολόγος, πρώην διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Κοζάνης και νυν ιατρός στο ΠΕΔΥ Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ακόμη δεν είναι γνωστό πως θα γίνεται το κλείσιμο των ραντεβού για τους ασθενείς και όλα αυτά θα γίνουν γνωστά από σήμερα και μετά, μετά και την ανάληψη των καθηκόντων των ιατρών. Μέχρι να μπει σε λειτουργία το τηλεφωνικό ραντεβού, οι γιατροί θα δέχονται χωρίς ραντεβού. Ο ίδιος προσέθεσε πως οι γιατροί που υπέβαλαν αίτηση να ενταχθούν στο νέο σύστημα είναι μόλις έξι και ότι είναι άγνωστο πόσοι γιατροί και ακολουθήσουν και ποιων ειδικοτήτων θα είναι αυτοί.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης για τα νέα πολυϊατρεία

Συνολικά δήλωσαν 4.983 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2.319 γιατροί, που θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ή αντίγραφο της αίτησης διακοπής λειτουργίας του ιδιωτικού τους ιατρείου. Σε κάθε μονάδα ορίζεται τουλάχιστον ένας γιατρός υποδοχής – γενικός γιατρός και παθολόγος που δέχεται χωρίς τηλεφωνικό ραντεβού κυρίως τα έκτακτα περιστατικά.
Οι υπόλοιποι γιατροί δέχονται πολίτες μέσω τηλεφωνικών ραντεβού, όπως ίσχυε έως τώρα. Εως ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο προγραμματισμός των ραντεβού μέσω τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (τέλος Μαρτίου - αρχές Απριλίου), όλοι οι γιατροί θα δέχονται χωρίς ραντεβού. Προς το παρόν δεν προβλέπεται καταβολή εξέταστρου.
Οι ισχύουσες συμβάσεις με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου 2014 (έληγαν στις 31 Μαρτίου). Σε αυτούς θα προστεθούν οι πρώην γιατροί του ΕΟΠΥΥ που δεν στελεχώνουν τις μονάδες του ΠΕΔΥ. Από την 1η Απριλίου ο αριθμός των ασφαλισμένων που δέχεται δωρεάν κάθε συμβεβλημένος επανέρχεται στους 200 μηνιαίως.


prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου