Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η απίστευτη ιστορία της γυναίκας που επέζησε από τρεις καταστροφές

Η φράση “αν έχεις τύχη, διάβαινε” σας λέει κάτι; Μερικοί την απολαμβάνουν σε μεγάλες δόσεις και μερικοί σε μικρότερες. Σίγουρα, η Violet Jessop ήταν μία από εκείνους που είχαν την τύχη με το μέρος τους. Κάτι που φάνηκε ήδη από την αρχή της ζωής της …
Γεννήθηκε το 1887 στην Αργεντινή, από Ιρλανδούς, μετανάστες, γονείς. Όταν ήταν πολύ μικρή ακόμα αρρώστησε από φυματίωση και οι γιατροί της έδωσαν μόνο λίγους μήνες ζωής. Κατάφερε, όμως, να αντιμετωπίσει την αρρώστια της και να ζήσει αρκετά χρόνια. 
Όταν ο πατέρας της πέθανε, η μητέρα της πήρε την Violet και τα πέντε αδέλφια της και μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έπιασε δουλειά ως συνοδός σε πλοίο. Όσο η μητέρα της εργαζόταν, η Violet παρακολουθούσε ένα μοναστηριακό σχολείο. Δυστυχώς, όμως, σύντομα η μητέρα της αρρώστησε και για να βοηθήσει την οικογένεια, η Violet αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας της και να γίνει συνοδός πλοίων.

Ο πρώτος από τους πολλούς αγώνες που έδωσε η Violet στη ζωή της, ήταν να βρει ένα πλοίο, που θα την προσλάμβανε. Τότε ήταν 21 χρόνων και οι περισσότερες γυναίκες που εργάζονταν στις θέσεις αυτές στις αρχές του 1900 ήταν μεσήλικες. 

Οι εργοδότες πίστευαν ότι το νεαρό της ηλικίας της και η όμορφη εμφάνισή της θα ήταν μειονέκτημα για την κοπέλα, αφού θα “προκαλούσε προβλήματα” με το πλήρωμα και τους επιβάτες. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είχαν απόλυτα άδικο, καθώς καθ' όλη τη καριέρα της, η Violet δέχτηκε τουλάχιστον τρεις προτάσεις γάμου, ενώ εργαζόταν σε διάφορα πλοία. Μία από αυτές μάλιστα ήταν από έναν πολύ πλούσιο κύριο, επιβάτη της πρώτης θέσης. 

Για να λύσει το πρόβλημα, στις συνεντεύξεις που ακολούθησαν πήγε απεριποίητη, με παλιά ρούχα και χωρίς μακιγιάζ. Και όντως ήταν πιο πετυχημένες. Τελικά, το 1908 την προσέλαβε η White Star Line, στο πλοίο Orinoco, της εταιρείας Royal Mail Line. 

Το 1910 μεταφέρθηκε στο πλοίο Olympic. Παρά τις πολλές ώρες εργασίας και την χαμηλή αμοιβή που έπαιρνε ( £2,10 τον μήνα ή περίπου £200 σήμερα), της άρεσε πολύ να δουλεύει στο τεράστιο αυτό πλοίο. 



Η απίστευτη ιστορία της γυναίκας που επέζησε από τρεις καταστροφές

Στην αρχή είχε ορισμένες αμφιβολίες και ανησυχίες για τις άσχημες καιρικές συνθήκες ενώ διέσχιζαν τον Ατλαντικό, όμως συμπαθούσε πολύ τους Αμερικανούς, που της συμπεριφέρονταν καλά, όταν τους εξυπηρετούσε. Μόλις, όμως, έναν χρόνο αργότερα ξεκίνησαν τα προβλήματα …

Το 1911, το Olympic συγκρούστηκε με το HMS Hawke, ένα πλοίο που είχε σχεδιαστεί για να βυθίζει άλλα πλοία διεμβολίζοντάς τα. Και τα δύο υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όμως το Olympic γέμισε με νερά. Περιέργως, δεν βυθίστηκε. Το πλήρωμα κατάφερε να το οδηγήσει πίσω στο λιμάνι και η Violet αποβιβάστηκε χωρίς να έχει τραυματιστεί. 

Δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία White Star Line έψαχνε να βρει το προσωπικό που θα εξυπηρετούσε την πρώτη θέση στο αβύθιστο πλοίο “Τιτανικός”. Για αρκετό καιρό, οι φίλοι και η οικογένεια της κοπέλας προσπαθούσαν να την πείσουν ότι θα ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία. Τελικά, η Violet δέχτηκε τη θέση και ανέβηκε στον Τιτανικό. 



Η απίστευτη ιστορία της γυναίκας που επέζησε από τρεις καταστροφές

Όπως ήδη όλοι γνωρίζουμε, το αβύθιστο πλοίο χτύπησε σε ένα παγόβουνο και βυθίστηκε, παίρνοντας μαζί του περισσότερες από 1500 ψυχές. Η κοπέλα, όμως, έχοντας για ακόμα μία φορά την τύχη με το μέρος της, σώθηκε μπαίνοντας στη σωσίβια λέμβο 16. 

“Μου έδωσαν την διαταγή να βρίσκομαι στο κατάστρωμα. Στάθηκα στη μέση με τις υπόλοιπες συνοδούς και βλέπαμε τις γυναίκες να πέφτουν στις αγκαλιές των συζύγων τους, προτού μπουν στις λέμβους μαζί με τα παιδιά τους. Λίγο μετά, ένας αξιωματικός του πλοίου μας διέταξε να μπούμε στη βάρκα, αφού πρώτα είδε ότι πολλές γυναίκες είχαν σωθεί”. 

Την ώρα που έμπαινε στη λέμβο, κάποιος της έδωσε ένα μωρό για να το φροντίσει. Όταν το Carpathia ήρθε για να τους σώσει, η μητέρα του βρέφους ( ή τουλάχιστον φαντάστηκε η Violet ότι ήταν) την βρήκε, άρπαξε το μωρό και έφυγε τρέχοντας.

Για ακόμα μία φορά, έζησε για να ταξιδέψει ξανά. Αν και αισθανόταν πολύ τυχερή, μετά την τραγωδία είχε πει ότι το αντικείμενο που της έλειπε πιο πολύ από τον Τιτανικό ήταν η οδοντόβουρτσα της, που την είχε αφήσει στο πλοίο. 

Θα σκεφτείτε τώρα, ότι μετά τον Τιτανικό θα σταματούσε να μπαίνει στα πλοία, τουλάχιστον σε αυτά των ολυμπιακών διαστάσεων. Όμως, όχι …

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Violet αποφάσισε να υπηρετήσει σαν νοσοκόμα στο αδελφό πλοίο του Τιτανικού, Britannic, που βρισκόταν στο Αιγαίο Πέλαγος. Γνωρίζοντας τη μέχρι τώρα ιστορία της, φαντάζομαι καταλαβαίνετε τι ακολουθεί …



Η απίστευτη ιστορία της γυναίκας που επέζησε από τρεις καταστροφές

Το Britannic έπεσε πάνω σε μία νάρκη, που είχε τοποθετηθεί από τους Γερμανούς και υπέστη τεράστια ζημιά. Πολύ γρήγορα άρχισε να βυθίζεται. 

Αυτή τη φορά, η Violet δεν ήταν τόσο τυχερή, ώστε να μπει σε μία από τις σωσίβιες λέμβους, καθώς το πλοίο βυθιζόταν πολύ γρήγορα. Έτσι, πήδηξε στη θάλασσα. 

“Πήδηξα μέσα στο νερό, όμως παρασύρθηκα από την καρίνα του πλοίου και χτύπησα το κεφάλι μου. Κατάφερα να ξεφύγω, όμως χρόνια αργότερα, όταν πήγα στον γιατρό μου, επειδή υπέφερα από πονοκεφάλους, ανακάλυψα ότι είχα υποστεί κάταγμα στο κρανίο!”.

Τότε, μάλιστα, αστειευόταν λέγοντας ότι κατάφερε να επιζήσει λόγω των πυκνών μαλλιών της, που λειτούργησαν σαν μαξιλάρι στο χτύπημα. Επίσης, αυτή τη φορά θυμήθηκε να πάρει μαζί της την οδοντόβουρτσά της!

Ακόμα και αυτή, η τρίτη σε σειρά, καταστροφή δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την Violet. Μετά τον πόλεμο, τα πλοία έγιναν ο πλέον δημοφιλής τρόπος μεταφοράς, ενώ την εμφάνισή τους έκαναν και τα κρουαζιερόπλοια. Η Violet έφυγε από την White Star Line και πήγε στην Red Star Line, όπου εργάστηκε σε ένα πλοίο που έκανε κρουαζιέρες σε όλον τον κόσμο, για αρκετά χρόνια. 

Ευτυχώς, και για την Violet  και για τους υπόλοιπους επιβάτες, που βρίσκονταν στο ίδιο πλοίο με εκείνη, κανένα άλλο, από όσα εργάστηκε, δεν υπέστη καταστροφική ζημιά. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εργάστηκε για λίγο σε ένα γραφείο, όμως γρήγορα προσελήφθη από την εταιρεία Royal Mail και επέστρεψε στην θάλασσα. 

Στην ηλικία των 61 πήρε τελικά σύνταξη και για την υπόλοιπη ζωή της ασχολήθηκε με την κηπουρική και την ανατροφή κοτόπουλων. Πέθανε το 1971 από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σε ηλικία 84 ετών. 



Η απίστευτη ιστορία της γυναίκας που επέζησε από τρεις καταστροφές

Αξίζει να πούμε και με αυτό να κλείσουμε την απίστευτη αυτή ιστορία, ότι και τα τρία πλοία, Olympic, Titanic, Britannic, ήταν “αδέλφια”, κατασκευασμένα από την White Star Line και θεωρούνταν τα τρία μεγαλύτερα και πιο πολυτελή. Δυστυχώς, είχαν την ίδια τύχη …Ευτυχώς η  Violet Jessop είχε καλύτερη …


pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου