Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

«Χρυσοδάκτυλος» σε νοσοκομεία

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης βρέθηκε 55χρονος επιχειρηματίας ο οποίος προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο άνω των 10 εκατ. ευρώ, καθώς φέρεται ότι υπερκοστολογούσε μέχρι και 241% ιατρικά είδη με τα οποία προμήθευε τα τελευταία δύο χρόνια πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

«Χρυσές δουλειές» έκανε τα δύο τελευταία χρόνια ο 55χρονος επιχειρηματίας με την υπερκοστολόγηση στα ιατρικά είδη.
Ο επιχειρηματίας έχει ήδη συλληφθεί, ωστόσο οι εισαγγελείς διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση αναζητούν τουλάχιστον 100 πρόσωπα από διοικήσεις νοσοκομείων και υπαλλήλους που είχαν χειριστεί τις επίμαχες προμήθειες των ιατρικών ειδών, καθώς εκτιμάται ότι συνεργούσαν στην απάτη.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα που διήρκεσε τουλάχιστον έναν μήνα, ύστερα από παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου, και ολοκληρώθηκε με συντονισμένες προσπάθειες των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνου, ενώ καθοριστική ήταν και η βοήθεια της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία προχώρησε στη σύλληψη του επιχειρηματία, που διέμενε σε συγκρότημα μεζονετών στη Γλυφάδα, όπου στο γκαράζ υπήρχε και υπερπολυτελές αυτοκίνητο Ferrari, αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Δίωξη
Εναντίον του συλληφθέντος και κατά παντός άλλου υπευθύνου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, για τις εξής πράξεις:

  • Κατάρτιση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
  • Απόκρυψη εισοδημάτων.
  • Φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
  • Απάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 ο επιχειρηματίας και νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας εμπορίας ιατρικών ειδών (S T Medisal εμπορία ιατρικών ειδών) φέρεται ότι δήλωσε ψευδώς στις διοικήσεις των νοσοκομείων με τα οποία συνεργαζόταν και τους υπαλλήλους που ήταν αρμόδιοι για τις προμήθειες (όπως Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Παίδων Πεντέλης, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο κ.λπ.) πως τα είδη με τα οποία τους προμήθευε είχαν αγοραστεί από κυπριακή εταιρεία (Praxis Company) στις τιμές που αναγράφονται στα τιμολόγια και ότι έπρεπε να ενσωματωθεί στην τελική τιμή και το κέρδος του (!)...
Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της δικογραφίας, η κυπριακή εταιρεία είχε συσταθεί μόνο και μόνο για να έχει ως αποκλειστικό πελάτη την εταιρεία του κατηγορουμένου, ενώ τα ιατρικά είδη δεν είχαν αγοραστεί με τη μεσολάβηση της κυπριακής εταιρείας, αλλά απευθείας από τις προμηθεύτριες εταιρείες του εξωτερικού.
Με αυτό τον τρόπο ο κατηγορούμενος προμηθευόταν τα ιατρικά είδη σε τιμή 241% χαμηλότερη από αυτή που εμφάνιζε στα τιμολόγια -δήθεν- αγοράς από την κυπριακή εταιρεία.
Σε έρευνες που έκανε η Οικονομική Αστυνομία βρήκε στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του όλα τα τιμολόγια σε ψηφιακή μορφή και ειδικό λογισμικό που έκανε τις υπερτιμολογήσεις.

Στοιχεία
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντοπίστηκαν 380 τιμολόγια που θεωρούνται πλαστά και εικονικά, αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, για τις «αγορές των ιατρικών ειδών από την κυπριακή εταιρεία», τα οποία υπολογίζονται ότι κόστισαν στον ίδιο μόλις 8,5 εκατομμύρια (!).
Επίσης, ενδεικτικό του τρόπου που δρούσε είναι το γεγονός ότι ένα αιμοστατικό μηχάνημα που αγοράστηκε από την Τσεχία αντί 2,5 εκατ. ευρώ φέρεται να πουλήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο στο ποσόν των 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ιδιαίτερα κερδοφόρα εμφανίζεται και η εικόνα της εταιρείας του, η οποία μέσα σε τρία χρόνια τού είχε αποφέρει μέρισμα κερδών άνω των 17 εκατ. ευρώ.
Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι εισέπραττε μέρισμα κερδών από την εταιρεία του, τα οποία για παράδειγμα το 2008 ανήλθαν σε 3,5 εκατ., το 2009 σε 6,5 εκατ. και το 2010 σε 7,5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ» ΤΟ 2011

Στοιχεία-σοκ για τα αιμοστατικά
Στοιχεία για τη σπατάλη με τα αιμοστατικά σε δημόσια νοσοκομεία είχε φέρει στο φως το «Εθνος» από το 2011. Το σχετικό δημοσίευμα, μάλιστα, είχε προκαλέσει εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ). Σύμφωνα με αυτά, αιμοστατικά τζελ χρεώνονταν σε υψηλές τιμές, ενώ σε κάθε χειρουργική επέμβαση χειρουργοί φέρονταν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου υλικού.
Σε μόνο έναν ασθενή είχαν γίνει πολλαπλές χρεώσεις του ίδιου ή ανάλογου υλικού, με τον λογαριασμό να φτάνει στα ύψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος ενός υλικού ξεπερνούσε τα 10.000 ευρώ, για επέμβαση που είχε γίνει την ίδια ημέρα, σε έναν ασθενή. Σε μία ασθενή είχαν χρεωθεί την ίδια ημέρα πέντε αιμοστατικά, έναντι 2.800 ευρώ.
Την ίδια ημέρα και ακόμη δύο ασθενείς είχαν χρεωθεί από έξι αιμοστατικά αξίας 6.800 ευρώ. Την οικονομική... αιμορραγία με τα αιμοστατικά είχε αποκαλύψει το 2010 ο τότε διοικητής του «Θεαγένειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Αρης Μουσιώνης, ο οποίος στη συνέχεια είχε οριστεί διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.
Γιατροί αναφέρουν ότι η χρήση αιμοστατικών δεν μπορεί να ελεγχθεί, παρά μόνον εάν κανείς είναι παρών σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι πιο εφικτό ?σημειώνουν? να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες για τη χρήση τους με βάση τις ενδείξεις. Πρόκειται για θέμα ιατρικής ευθύνης και συναίσθησης του χειρουργού.



ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου