Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Βέφα Αλεξιάδου: Η πτώση της πρώτης τηλεμαγείρισσας

Από την απόλυτη επιτυχία και την τηλεοπτική καταξίωση, στο λουκέτο των περισσότερων καταστημάτων της και στην απομόνωση στη Χαλκιδική. 
Η Βέφα Αλεξιάδου, η άλλοτε «αρχόντισσα των τηλε-κουζινών» και ιδιοκτήτρια είκοσι έξι μαγαζιών με χρηστικά προϊόντα για μαγειρική και ζαχαροπλαστική, βλέπει μέρα με τη μέρα την αυτοκρατορία της να καταρρέει.
Από την αλυσίδα των Vefa's House, τα οποία άλλοτε βρίσκονταν σε πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας και της επαρχίας, μόνο τέσσερα λειτουργούν πλέον, αφού τα υπόλοιπα δεν κατάφεραν να κρατηθούν στην αγορά, λόγω οικονομικής κρίσης.

«Ζούμε σε συνθήκες οικονομικού πολέμου. Ποιος λοιπόν δύναται να αγοράσει πλέον είδη ζαχαροπλαστικής για παιδικά πάρτι; Ουδείς» λέει η ίδια μιλώντας στην «Εspresso». Ωστόσο, όπως επισημαίνει με όση αισιοδοξία διατηρεί, «όσο έχουμε ένα πιάτο φαΐ, να δοξάζουμε τον Θεό. Το ίδιο εύχομαι για όλους τους Ελληνες».

Εκτός από τα μαγαζιά της, η Βέφα αντιμετωπίζει πρόβλημα και με τα βιβλία της για την «Ελληνική κουζίνα». Και αυτό καθώς, παρά το γεγονός πως έχουν ζήτηση, όπως λέει η ίδια, οι εκδοτικοί οίκοι δεν προτίθενται να τα επανεκδώσουν, αφού και ο δικός τους χώρος έχει κλονιστεί αρκετά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η μαγείρισσα είδε πριν από λίγο καιρό και το εστιατόριο με σπιτικό φαγητό του γαμπρού της να κατεβάζει ρολά, καθώς τα έξοδα ήταν πάρα πολλά, εξαιτίας της ποιότητας των υλικών που παρείχε.

Αν και οι κόρες της Αγγελική και Αλεξία τη θέλουν κοντά τους, στην Αθήνα, εκείνη προτιμά να μένει στη Χαλκιδική, στο σπίτι όπου έζησε με τον σύζυγό της Κώστα μέχρι το 2006, όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή. Ενα σπίτι που είναι αποφασισμένη να κρατήσει δικό της με νύχια και με δόντια. Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η κυρία Βέφα, με το μεγαλείο ψυχής που τη διακρίνει, συντηρεί και έναν Γεωργιανό με τη γυναίκα του και δύο παιδάκια, που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν αναγκαστεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Αν όλοι δίναμε ένα πιάτο φαγητό από το υστέρημά μας και ένα δώμα του σπιτιού μας δεν θα υπήρχαν φτώχεια και τόσοι άστεγοι. Αύριο μπορεί εμείς να είμαστε στη θέση τους» αναφέρει στην «Εspresso».

Η τηλεόραση, που υπήρξε το εφαλτήριο για να αρχίσει να «χτίζει» την καριέρα της, αλλά και τις επιχειρήσεις της, δεν της έχει προσφέρει εδώ και χρόνια κάποια καλή πρόταση συνεργασίας. Η μόνη ευχαρίστησή της πλέον είναι να δίνει συμβουλές μαγειρικής μέσω facebook στις 5.000 «φίλες» της, οι οποίες ζητούν τη βοήθειά της.

«Η μεγαλύτερη χαρά για μένα είναι όταν νέες νοικοκυρές μού στέλνουν mail και μου λένε ότι οι άνδρες τους τις αποκαλούν... Βέφα» λέει στην «Εspresso» η πρώην «σιδηρά κυρία» της κουζίνας. Αν και κάποτε έκανε πολλά ταξίδια, ώστε να βρεθεί σε διεθνή φεστιβάλ και εκθέσεις και να εκπροσωπήσει την ελληνική γαστρονομία, πλέον η Βέφα δεν είναι σε θέση να καλύψει τα έξοδα για κάτι τέτοιο. «Με θλίβει το γεγονός ότι δεν μπορώ να προωθήσω την ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό. Μόνο με προσκλήσεις των Ελλήνων της διασποράς μπορώ να κάνω αυτά τα ταξίδια πια».

Η ειρωνεία πάντως είναι πως αυτόν τον καιρό η σεφ προσπαθεί να συγκεντρώσει τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής της και να τις καταγράψει στην αυτοβιογραφία της, η οποία θα έχει τίτλο «Ο δρόμος προς την επιτυχία», ένα βιβλίο στο οποίο θα περιγράφει πώς κατάφερε να «χτίσει» λιθαράκι λιθαράκι την καριέρα της, τη στιγμή που λίγα πράγματα πλέον θυμίζουν τα μεγαλεία του παρελθόντος. Γι' αυτό το πόνημα προτίθεται μάλιστα να βάλει το χέρι στην τσέπη (αφού θα το χρηματοδοτήσει μόνη της), ενώ ακόμη και την επιμέλειά του θα την αναλάβει η ίδια.

Τα βιβλία της, η τηλεόραση και η Ελένη Μενεγάκη

Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στον Βόλο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της το έζησε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μάλιστα εκεί γνώρισε τον άνδρα της, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, την Αγγελική και την Αλεξία.

Μέσα σε είκοσι χρόνια έχει εκδώσει έντεκα βιβλία, που έχουν αγαπηθεί, ενώ έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε χάρη στη βοήθεια του συζύγου της, αλλά και του Δημήτρη Τσιριμώκου, σε μια εποχή που οι νοικοκυρές προτιμούσαν τις συνταγές του Νίκου Τσελεμεντέ και της Χρύσας Παραδείση. «Πήρα ένα καρότσι από σούπερ μάρκετ, έβαλα πάνω τα πρώτα πενήντα βιβλία και γύρισα όλα τα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο έκανα στην Αθήνα, στα μαγαζιά της Σταδίου και της Ακαδημίας. Οι φίλες μου ήταν οι πρώτες μου ντίλερ. Πριν τελειώσει η χρονιά είχαν φύγει 10.000 αντίτυπα και οι εκδότες με παρακαλούσαν» τονίζει η δημοφιλής σεφ.

Μετά την επιτυχία των πρώτων βιβλίων της ήρθε και η τηλεόραση. Πρώτα η ΕΡΤ και ύστερα ο ΑΝΤ1. «Οταν ξεκίνησα στο κανάλι του Αμαρουσίου ήμουν η μόνη που επί πέντε χρόνια μαγείρευα στην τηλεόραση χωρίς ανταγωνιστή, εγώ καθιέρωσα τη μαγειρική στην τηλεόραση. Δεν έβγαλα λεφτά όμως από τη μικρή οθόνη. Επί δεκατρία χρόνια στον ΑΝΤ1 δούλευα τσάμπα, καθώς η συμφωνία ήταν να διαφημίζονται από τον σταθμό τα βιβλία μου. Μέχρι και τα υλικά με τα οποία θα μαγείρευα κάθε ημέρα τα αγόραζε ο άνδρας μου από το σούπερ μάρκετ» λέει η Βέφα Αλεξιάδου, που στη συνέχεια συνεργάστηκε κατά σειρά με το Mega, τον Alpha και το Alter.

Αν και το όνομά της συνδέθηκε με την Ελένη Μενεγάκη, οι δύο γυναίκες δεν έχουν πλέον καμία επαφή, αφού σε παλαιότερη συνέντευξή της η Βέφα είχε χαρακτηρίσει την παρουσιάστρια «αχάριστη», ενώ όταν είχε ερωτηθεί αν η επικεφαλής της εκπομπής είχε μάθει να μαγειρεύει, η απάντησή της ήταν «Ποια; Η Ελένη; Μόνο να τρώει έμαθε». Κάποια στιγμή πάντως η Βέφα Αλεξιάδου είχε εκφράσει την επιθυμία να κλείσει την καριέρα της ιδρύοντας σχολή μαγειρικής για σεμινάρια επιμόρφωσης πάνω στην παραδοσιακή και σύγχρονη γαστρονομία, ενώ αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι πως η μαγείρισσα έχει δίπλωμα ανώτατων σπουδών στο βιολί.



Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου