Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Επαγγέλματα με υψηλές τάσεις ψυχοπάθειας

Ήξερες ότι μία έμφυτη τάση, κρυμμένη βαθιά στον χώρο του υποσυνειδήτου, θα μπορούσε να αναδυθεί μέσα από το επάγγελμά σου; Σύμφωνα με μία ιδιαίτερα πρωτότυπη έρευνα, το επάγγελμα που επιλέγουμε, μπορεί να μας έχει προσελκύσει περισσότερο από άλλα, με βάση το εάν έχουμε ή όχι, κάποια τάση ψυχοπάθειας.
Τα όρια λοιπόν, ανάμεσα σε έναν επιτυχημένο επιχειρηματία και έναν κακοποιό μπορεί να είναι δυσδιάκριτα.
Στην ιστοσελίδα, http://kevindutton.co.uk/, του Ψυχολόγου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Kevin Dutton, βρίσκονται δημοσιευμένα τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν υψηλό βαθμό ψυχοπάθειας. Δίπλα στην κατηγορία των δέκα πιο προσφιλών επαγγελμάτων στους ψυχοπαθείς, βρίσκονται παράλληλα τοποθετημένα και τα επαγγέλματα που είναι εντελώς απεχθή προς αυτούς. Όταν οι ψυχολόγοι μιλούν για ψυχοπαθείς,αναφέρονται σε άτομα που είναι αδίστακτα, σκληρά πνευματικά, ατρόμητα, χαρισματικά με απουσία στοιχείων, όπως είναι η συνείδηση ή η συμπάθεια για τους άλλους.

Επαγγέλματα με υψηλές τάσεις ψυχοπάθειας

Μιλώντας για “Ψυχοπάθεια” οφείλει να τονιστεί πως ο όρος δεν συνεπάγεται απαραίτητα, βία. Όπως αναφέρει στο Βήμα, ο Βρετανός ερευνητής: “Το να είσαι ψυχοπαθής, δεν σημαίνει αυτόματα πως είσαι εγκληματίας ή κατά συρροή δολοφόνος”. Η ψυχοπάθεια μπορεί να προϋπάρχει γονιδιακά ή να προκληθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, κατά την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Τυπικό χαρακτηριστικό των ψυχοπαθών είναι η παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης, με την έννοια της συναισθηματικής κατανόησης προς τον συνάνθρωπο. Όταν τα άτομα με ψυχοπάθεια βλέπουν ένα άτομο να βιώνει πόνο, οι εγκεφαλικές περιοχές, που συνδέονται με την ενσυναίσθηση, έχει διαπιστωθεί πως δεν παρουσιάζουν καμία σύνδεση με τις περιοχές που αφορούν στην συναισθηματική επεξεργασία.
Με βάση μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, μία ομάδα ερευνητών, προκειμένου να μελετήσει την βάση αυτής της διαταραχής, επέλεξε 121 κρατουμένους από φυλακή των ΗΠΑ. Οι τρόφιμοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τη σοβαρότητα της διαταραχής, όπως αυτή είχε διαγνωσθεί, με βάση το εργαλείο Hare Psychopathy Checklist. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εγκεφαλική απεικόνιση, δείχνοντας στους συμμετέχοντες εικόνες που αποτύπωναν το σωματικό πόνο. Οι κρατούμενοι έπρεπε να φανταστούν πως αυτό που έβλεπαν συνέβαινε στους ίδιους ή σε κάποιον άλλο.

Ορισμένες από τις εικόνες παρουσίαζαν ουδέτερα αντικείμενα, όπως ένα χέρι ή μια πόρτα. Όταν τα άτομα με ακραία ψυχοπάθεια φαντάζονταν ότι το ατύχημα συνέβαινε στους ίδιους, ο εγκέφαλος παρουσίαζε έντονη δραστηριοποίηση. Όταν όμως οι κρατούμενοι με σοβαρής μορφής ψυχοπάθεια φαντάζονταν ότι το ατύχημα συμβαίνει σε κάποιον άλλο, δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους ενεργοποίηση στον εγκέφαλο.

Η απουσία ενοχής κάνει το άτομο να χαρακτηρίζεται από επιπολαιότητα, υπερβολική σκληρότητα και χειριστική συμπεριφορά. Πάνω σε αυτό, ο Dutton αναφέρει, “Κάθε φορά που ρωτάω κάποιον τι θα έκανε αν γινόταν ψυχοπαθής για μισή ώρα, χωρίς καμία συνέπεια για τις πράξεις του, επιλέγει ένα από τα δύο: είτε να εκδικηθεί όσους του έχουν κάνει κακό, είτε να φανερώσει τον έρωτα του σε αυτό το πρόσωπο που ποτέ δεν τολμούσε. Η φράση κλειδί είναι “χωρίς καμία συνέπεια”.

Τα επαγγέλματα που φαίνεται να έχουν τους περισσότερους ψυχοπαθείς είναι κατά σειρά: 

1. Ανώτερο Διοικητικό Στέλεχος

2. Δικηγόρος

3. ΜΜΕ (Τηλεόραση/Ραδιόφωνο)

4. Πωλητής

5. Χειρουργός

6. Δημοσιογράφος

7. Αστυνομικός

8. Κληρικός

9. Σεφ

10. Δημόσιος υπάλληλος

Τα ακόλουθα επαγγέλματα είναι εκείνα που δεν συγκεντρώνουν την προτίμηση των ψυχοπαθών: 

1. Επαγγέλματα που ασχολούνται με τη φροντίδα ατόμων στο σπίτι

2. Νοσηλευτής

3. Θεραπευτής

4. Χειροτέχνης

5. Στυλίστας ή Αισθητικός

6. Επαγγέλματα που ασχολούνται με τη φιλανθρωπία

7. Εκπαιδευτικός

8. Δημιουργικός Καλλιτέχνης

9. Γιατρός

10. Λογιστής



pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου