Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Πρόγνωση καιρού Μ. Τετάρτης 16/4. Χιόνια στα ορεινά (κι όχι μόνο) της Δ.Μακεδονίας

Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και βορειοανατολικό Αιγαίο ενώ πρόσκαιρες βροχές αναμένονται και στη Θεσσαλία, τοπικά στη βορειοανατολική Στερεά και στα νοτιότερα τμήματα της δυτικής Πελοπονήσου.

Αναλυτικότερα, ήδη από την αλλαγή της ημέρας έως και το πρωί αναμένονται κατά διαστήματα νεφώσεις οι οποίες θα προκαλούν όμβρους σε κεντρικό και βόρειο Ιόνιο καθώς και σε Ήπειρο και δυτική Στερεά με τα φαινόμενα αρχικά σποραδικά, εμφανίζοντας την τάση να πυκνώσουν στη συνέχεια. Εδω, προς το μεσημέρι και έως τις πρώτες απογευματινές ώρες, θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, με τάση τα φαινόμενα να εξασθενήσουν στη συνέχεια, αν και δεν αναμένεται πλήρης βελτίωση του καιρού στη συνέχεια.

Όσον αφορά την Μακεδονία, λίγες νεφώσεις το πρωί επικεντρωμένες κυρίως στα παράκτια της ανατολικής Μακεδονίας, οι οποίες όμως στη συνέχεια από το μεσημέρι και μετά, θα αυξηθούν σε όλα τα ύψη και αναμένονται βροχές από τα δυτικά προς τα ανατολικά και κάποιες, σποραδικού χαρακτήρα καταιγίδες με τον καιρό να βελτιώνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά το βράδυ.

Παρόμοια συμπεριφορά και στη Θράκη/Θρακικό πέλαγος, αλλά με χρονική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα οι βροχές να εκδηλωθούν κυρίως το βράδυ έχοντας μέτριες/ισχυρές εντάσεις ενώ στα παράκτια και το Θρακικό θα σημειωθούν και καταιγίδες.
Αύξηση των νεφώσεων στη Θεσσαλία τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σποραδικά φαινόμενα αναμένονται και σε κεντρική και βορειοανατολική Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία). Σε όλο το δυτικό τμήμα της Πελοπονήσου αναμένονται επίσης βροχές, από το μεσημέρι αρχικά στα βορειοδυτικά και έως το βράδυ και στα νοτιοδυτικά τμήματα, όπου επίσης θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις

 Η θερμοκρασία θα σημειώσει γρήγορη πτώση στη βορειοδυτική χώρα και μετά το απόγευμα η βροχή θα μετατραπεί σε χιόνι σε βορειότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και μέσα στις πόλεις, καθώς και έως τα 1000-1100μ της Ηπείρου.
Ανάλογη συμπεριφορά και παρόμοια υψόμετρα θα έχουμε και στα υπόλοιπα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας. Νοτιότερα στην Πίνδο, αναμένεται να χιονίσει έως και τα 1200μ από το απόγευμα και μετά, όσον αφορά τις δυτικά προσήνεμες περιοχές, χωρίς μεγάλες εντάσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα: Στη νοτιοανατολική Στερεά και τα ανατολικά τμήματα της Πελοπονήσου, αναμένονται κατά διαστήματα νεφώσεις κυρίως τις απογευματινές και βραδυνές ώρες χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα. Όσον αφορά το κεντρικό και το νοτιο Αιγαίο ο καιρός θα είναι παρόμοιος, ενώ στα ανατολικά τμήματα του πελάγους και ειδικότερα σε Χίο/Μυτιλήνη οι νεφώσεις θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα βροχής. Εδώ, δεν αναμένονται χιονοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στις περισσότερες περιοχές της χώρας και δεν θα ξεπεράσει τους 13-15 βαθμούς σε περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλία/βορειοανατολική Στερεά και βόρεια πεδινά καθώς και στο βόρειο Αιγαίο.
Στη νοτιοδυτική/νοτια/ανατολική Πελοπόνησο καθώς και στη νοτιοανατολική Στερεά αναμένονται έως και 16-18 βαθμοί καθώς και σε κεντρικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι αρχικά ΝΔ μέτριοι και τοπικά ισχυροί, στρεφόμενοι στη συνέχεια σε ΒΔ και ενισχυόμενοι κυρίως στο Ιόνιο.
Αναλυτικότερα, στο Ιόνιο, το ρεύμα αναμένεται ΝΔ μέσα στο πρωί, πρόσκαιρα ενισχυμένο έως και τα 5-6 μποφώρ στα βόρεια και στα 4-5 στις υπόλοιπες περιοχές, στρεφόμενο σε ΒΔ στη συνέχεια προς το μεσημέρι, διαδοχικά στα βόρεια και έως αργά το απόγευμα και νοτιότερα παρουσιάζοντας ενίσχυση φτάνοντας τα 6-7 μποφώρ και πρόσκαιρα στο Οτράντο και τα 8, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσει. Η ένταση των ανέμων θα είναι μικρότερη σε παράκτιες περιοχές.

Στο Αιγαίο, οι ΝΔ άνεμοι θα φτάσουν πρόσκαιρα προς το μεσημέρι και τα 6 μποφώρ σε Κύθηρα, Δυτικό Κρητικό, Μυρτώο και δυτικές Κυκλάδες και τα 4-5 μποφώρ στις υπόλοιπες περιοχές, αλλά σταδιακά από τον Θερμαϊκό, το ρεύμα στρέφεται σε ΒΔ μετά τις απογευματινές ώρες, και ταυτόχρονα θα αρχίσει να εξασθενεί στις υπόλοιπες περιοχές.


cyclogenesis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου