Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Δώρο Πάσχα 2014: πότε και πόσα θα πάρετε. Υπολογισμός

Μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη πρόκειται να δοθεί το δώρο του Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ επίδομα, ίσο με το μισό μηνιαίο μισθό δικαιούνται οι εργαζόμενοι, που απασχολήθηκαν στην ίδια επιχείρηση από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους.

Το δώρο Πάσχα για το 2014 αναμένεται να λάβουν όλοι οι μισθωτοί, είτε είναι αμειβόμενοι με μισθό ή ημερομίσθιο, είτε με ποσοστά, με αμοιβή κατ” αποκοπή, με ωρομίσθιο κ.λπ. και ανεξάρτητα με το αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με πλήρη, μειωμένη ή εκ περιτροπής σχέση εργασίας, ενώ το ύψος του επιδόματος, που θα λάβουν είναι συνάρτηση του χρόνου διάρκειας της εργασιακής σχέσης, και του ύψους του ημερομισθίου.

Για όσους αμείβονται με μισθό, ως ημερομίσθιο, υπολογίζεται πως θα πάρουν ως δώρο Πάσχα το 2014, το 1/25ο του μηνιαίου μισθού ή το 1/6 των εβδομαδιαίων αποδοχών με βάση υπολογισμού τις αποδοχές που καταβάλλονται κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, ενώ στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.

Ωστόσο, σε περίπτωση, που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται δώρο Πάσχα ανάλογο με το χρόνο που έχει εργασθεί.

Συμπληρωματικά, για τον υπολογισμό του χρόνου εργασίας, προκειμένου να προκύψει το ακριβές δώρο του Πάσχα για το 2014 συνυπολογίζονται, ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις κ.α.



fimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου