Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Πλήθος ερωτηματικά για τη λειτουργία του μοιραίου παιδικού πάρκου στο Ελληνικό

Ο θάνατος του 13χρονου αγοριού και ο βαρύς τραυματισμός της 9χρονης αδερφής του, το απόγευμα της Κυριακής, αποκάλυψε ότι το παιδικό πάρκο όχι μόνο λειτουργούσε χωρίς να έχει ελεγχθεί η ασφάλεια των παιχνιδιών αλλά λειτουργούσε χωρίς άδεια!


Η αποκάλυψη προκύπτει από ανακοίνωση του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, που εκδόθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα.

Ο δήμος αναφέρει ότι «η εταιρεία ``HAPPY FUN ΕΠΕ`` είχε ζητήσει με την από 10-10-2013 αίτησή της, την παραχώρηση χώρου στο παρκάκι στη συμβολή των οδών Αφροδίτης και Κύπρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 299/30-10-2013 ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση - εκμίσθωση του χώρου που αιτήθηκε από την εταιρεία. Στις 15-11-2013 υπογράφηκε συμφωνητικό εκμίσθωσης του χώρου μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας. Η εταιρεία δεν κατέθεσε αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας λούνα παρκ στο συγκεκριμένο χώρο και τέτοια άδεια δεν εκδόθηκε από το Δήμο».

Επίσης, ο φορέας επιθεωρήσεων - πιστοποιήσεων TÜV HELLAS (TÜV NORD), σε διευκρινιστική ανακοίνωση αναφέρει ότι το εν λόγω παιχνίδι και η εγκατάσταση του δεν φέρει καμία πιστοποίηση του. Οπως σημειώνει, το πιστοποιητικό που διακινείται στον τύπο, δεν αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι, ούτε τη συγκεκριμένη εγκατάσταση λούνα παρκ στο Ελληνικό.

Ο TÜV HELLAS δηλώνει ότι «είχε πιστοποιήσει τον Μάιο του 2012 ένα εντελώς διαφορετικό ψυχαγωγικό παιχνίδι, στην περιοχή του Ασπροπύργου, για το οποίο μάλιστα η πιστοποίηση δεν είναι σε ισχύ καθώς έχει λήξει από τον Νοέμβριο του 2013».

Ο φορέας είχε πιστοποιήσει:
Μία 8γωνη πισίνα
Παιχνίδι σε σχήμα σφαίρας
Παιχνίδι με περιμετρικό φράχτη ύψους 2 μέτρων
Παιχνίδι χρώματος κίτρινου-κόκκινου
Παιχνίδι στον Ασπρόπυργο

Το συμβάν συνέβη σε:
Παραλληλόγραμμη πισίνα
Παιχνίδι σε σχήμα κυλίνδρου
Παιχνίδι χωρίς καμία περίφραξη
Παιχνίδι χρώματος μπλε
Παιχνίδι στο Ελληνικό».

Έρευνα ελέγχου στον δήμο Ελληνικού -Αργυρούπολης

Με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Παρασκευάς Νομικός διέταξε την άμεση διενέργεια ελέγχου στον δήμο Ελληνικού -Αργυρούπολης, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα λειτουργίας του λούνα – παρκ.

Η υπόθεση στη δικαιοσύνη

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη σε βάρος του Ιταλού ενοικιαστή εξοπλισμού του λούνα παρκ, και των δύο υπαλλήλων στον χώρο. Με εντολή του εισαγγελέα, η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης. Και οι τρεις κατηγορούμενοι αναμένεται να λάβουν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Ο συνήγορος του Ιταλού ενοικιαστή εξοπλισμού του παιδικού πάρκου, Άγης Τάτσης, χαρακτήρισε ως το «πλέον απίθανο και απίστευτο τραγικό γεγονός στο οποίο συνέδραμαν όλες οι απίθανες φυσικές δυνάμεις» το δυστύχημα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι στον χώρο εφαρμόζονταν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Μάλιστα, τόνισε ότι ο κανονισμός απαγορεύει ρητά τη λειτουργία του επίμαχου παιχνιδιού, όταν ο αέρας ξεπερνά τα 9 μποφόρ σημειώνοντας οτι «δεν συνέβαινε χθες». «Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ένας όγκος 80 κιλών θα μπορούσε να σηκωθεί με μία ριπή ανέμου. Δεν έχει συμβεί ποτέ ατύχημα εδώ και 17 χρόνια, που ο πελάτης μου ασχολείται με αυτήν τη δουλειά» υποστήριξε ο δικηγόρος. Τέλος, επισήμανε πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε γίνει έλεγχος της πίεσης του αέρα και ήταν δεμένο όπως έπρεπε, «αλλά το σκοινί έσπασε και η μπάλα σηκώθηκε οκτώ μέτρα στο αέρα».

Ο πατέρας των παιδιών περιγράφει το τραγικό συμβάν

Από την άλλη πλευρά όμως ο τραγικός πατέρας του 13χρονου επιρρίπτει τις ευθύνες στον υπεύθυνο του χώρου μιλώντας για ελλειπή μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε στην Αστυνομία ότι ο υπεύθυνος δεν είχε φροντίσει να δέσει το πλαστικό κυλινδρικό φουσκωτό με σχοινιά στο έδαφος με αποτέλεσμα όσα τραγικά έγιναν.

Ο πατέρας των δύο παιδιών, κατέθεσε ότι ενώ ο γιος και η κόρη του είχαν μπει στο φουσκωτό παιχνίδι που ήταν στην πισίνα «ξαφνικά φύσηξε δυνατός αέρας και ανασήκωσε την πλαστική μπάλα στον αέρα, περίπου σε ύψος 10 μέτρων και στη συνέχεια έπεσε στο έδαφος και σε απόσταση 10 μέτρων από την πισίνα».

Όπως εξήγησε, αμέσως έτρεξε στο σημείο για να δει τα παιδιά και να σταματήσει «τη φονική μπάλα που κυλούσε στο έδαφος», εν μέσω κραυγών της συζύγου του που φώναζε για τα παιδιά τους. «Αμέσως έβγαλα έξω την κόρη μου, η οποία δεν μου μίλησε και μετά από λίγα λεπτά άνοιξε τα μάτια της και την έδωσα σε έναν κύριο. Συγχρόνως η γυναίκα μου μαζί με άλλους παρευρισκόμενους τράβηξαν έξω από την μπάλα τον γιο μου, τον οποίο μόλις τον βγάλαμε, ένας κύριος του έκανε τεχνητή αναπνοή και αμέσως κάλεσα το ΕΚΑΒ και την αστυνομία» περιγράφει στην κατάθεσή του.


pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου