Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Κοζάνη που… βράζει

Η ανεργία, η καταστροφή του περιβάλλοντος και το αίτημα για αλλαγή έστειλαν στον β” γύρο τον Λ. Ιωαννίδη για να αντιμετωπίσει τον διάδοχο του Κουκουλόπουλου και νυν δήμαρχο Λ. Μαλούτα

«Ντέρμπι» προμηνύεται την Κυριακή στην Κοζάνη, για να γίνει… «Τόπος να ζεις». Δύσκολα τα πράγματα για τον «πράσινο» δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα, που αποτελεί διάδοχη κατάσταση του Πάρι Κουκουλόπουλου, αφού πέρασε μεν στον β’ γύρο, παρά τη φθορά που τον συνοδεύει, έχει όμως απέναντί του τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρη Ιωαννίδη, με τον συνδυασμό «Κοζάνη – Τόπος να ζεις».

Η πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, με κύρια προβλήματα την αυξημένη ανεργία, κυρίως των νέων, και την προστασία του περιβάλλοντος που ταλανίζεται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, έχει ανάγκη μια… ευαίσθητη αυτοδιοίκηση, πέρα από τα παραδοσιακά και συντηρητικά δεδομένα της περιοχής. Αυτό φαίνεται πως έχουν αφουγκραστεί πλέον οι Κοζανίτες, δίνοντας στην παράταξη Ιωαννίδη 24,78% και ταυτόχρονα μήνυμα αλλαγής στις σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο απερχόμενος δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας, παρότι συγκέντρωσε 44,34% και θεωρείται «σοβαρός» και «μετριοπαθής», αντιμετωπίζει τρία προβλήματα: 1. Την κάθετη πτώση του ΠΑΣΟΚ 2. Τη δική του φυσική φθορά της εξουσίας και 3. Τον «αέρα» αλλαγής που πνέει στην πόλη, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής.

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης δίνει τη μάχη με όπλα την πολύ καλή γνώση των περιβαλλοντικών θεμάτων και τη βαθιά κατανόηση του προβλήματος της ανεργίας που πλήττει κυρίως τους νέους της περιοχής. Το πρώτο βήμα έγινε και ήδη ο κόσμος το συζητάει με ενδιαφέρον στα πολιτικά «πηγαδάκια» και στα καφενεία της πόλης.

Το θέμα είναι αν η Χάρις Λαμπαδά, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, που έχει αναπτύξει τη δική της δυναμική (8,28%) θα δώσει το σύνθημα, αλλά και αν οι ψηφοφόροι που στήριξαν τους συνδυασμούς του οδοντίατρου Γιάννη Δεληγιάννη (17,60%) και του Κώστα Κύργια (4,97%) θα προσέλθουν στις κάλπες για να στηρίξουν αυτόν τον… αέρα αλλαγής ή θα επιλέξουν με καθαρά κομματικά κριτήρια τα εκβιαστικά διλήμματα της συγκυβέρνησης.

Νίκος Φωτόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου