Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τα προβλήματα στα ΑΕΙ ανοίγουν δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

SOS εκπέμπουν οι πρυτανικές αρχές για τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Παραθέτουν μια σειρά από προβλήματα που προκύπτουν κυρίως από την έλλειψη προσωπικού και δηλώνουν την αγωνία τους σχετικά με το αν τα ιδρύματα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ή όχι τον Σεπτέμβριο.

Η κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έκλεισε την Παρασκευή λόγω έλλειψης προσωπικού.   Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 17 πόρτες παραβιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Τμήμα Μαθηματικών λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης.  
Και τα ενδεικτικά παραδείγματα δεν έχουν τέλος. Για τον τεράστιο κίνδυνο που απειλεί τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, την περίοδο που ενισχύονται και ανδρώνονται τα ιδιωτικά κολέγια και ξεκινάει η συζήτηση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, μίλησαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ σε κοινή συνέντευξή τους.   Ακόμα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία των πανεπιστημίων, τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους, την αντιμετώπιση των οικονομικών τους προβλημάτων και την πιθανή συρρίκνωσή τους ως συνέπεια της υποχρηματοδότησής τους.
 Ταυτόχρονα, όπως είπε ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, εγείρονται και θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης σε περίοδο δύσκολη για τα κρατικά.   Επέμεινε στο θέμα της διαϊδρυματικής κινητικότητας των υπαλλήλων τους που έχει παγώσει, ενώ, όπως είπε, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας δεν έχει δεχτεί επί μήνες πρόσκληση πρυτάνεων για μια συνάντηση μαζί του.   «Αν σχεδιάζεται σχέδιο "Αθηνά Νο2" λόγω μειωμένης χρηματοδότησης των ΑΕΙ, σημαίνει ότι τελικά η κυβέρνηση σχεδίασε αυτή την υποχρηματοδότηση για να οδηγηθεί σε αυτό το αποτέλεσμα και εδώ θα υπήρχε πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος αναφερόμενος στις πληροφορίες περί νέου κύκλου συγχωνεύσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τον Σεπτέμβριο.
  Ο κ. Αναγνωστόπουλος από την πλευρά του ζήτησε για άλλη μία φορά θα τηρηθεί η αυτονόητη πολιτική της αυτονομίας των ΑΕΙ που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
 «Σε 28 διαφορετικές χώρες, σε έρευνα που έγινε στην ΕΕ σχετικά με τα θέματα πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, η χώρα μας είναι σε μία από τις τρεις τελευταίες θέσεις», είπε ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων.  «Τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις υπάρχουν για να λειτουργήσει σωστά ένα πανεπιστήμιο» επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ και εξήγησε: «Ακαδημαϊκή ελευθερία, επαρκές προσωπικό και η χρηματοδότηση».   «Στην εποχή που ζούμε και στην Ελλάδα, παρατηρούμε την κατάρρευση και των τριών» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ και κατήγγειλε ότι με τη διαθεσιμότητα έχουν απομακρυνθεί οι ικανότεροι υπάλληλοι, έχουν καταργηθεί ολόκληροι κλάδοι, όπως εκείνος της φύλαξης. «Και ενώ όλα αυτό συμβαίνουν, ο Πρωθυπουργός ζητάει αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και αναγνωρίζονται πλήρως τα πτυχία των κολεγίων» δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.   «Είναι προφανές ότι απαξιώνεται η δημόσια εκπαίδευση, για να υποδειχθεί συνέχεια ως λύση η ιδιωτική» συνέχισε ο κ. Μυλόπουλος και ζήτησε κατάργηση του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ, επιστροφή των υπαλλήλων τους και αποκατάσταση της χρηματοδότησης τους.
 «Ο νόμος Διαμαντοπούλου έπνιξε τις δημοκρατικές διαδικασίες στα ΑΕΙ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
  «Η διαθεσιμότητα έκανε δύο κακά στα πανεπιστήμια»το σκεπτικό του ο πρύτανης του ΑΠΘ είπε ο κ. Μυλόπουλος. «Τα στέρησε από μεγάλους αριθμούς υπαλλήλων αλλά και πολύτιμους υπαλλήλους, γιατί έγινε τυφλά και οριζόντια» τόνισε.   «Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο στον πολιτισμένο κόσμο, ίσως να συγκρινόμενες με πανεπιστήμια της Αφρικής σε αναλογία εξειδικευμένου και διοικητικού προσωπικού ανά φοιτητή» συνέχισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
  Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης επιτέθηκε στους εμπνευστές του νόμου πλαισίου, αλλά και της πολιτικής που ακολουθείται στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας και μίλησε για ένα «καταστροφικό και παρανοϊκό νόμο που σκοτώνει τα ανώτατα Ιδρύματα».
Για τον θεσμό των Συμβουλίων Διοίκησης δήλωσε ότι πρόκειται για έναν αποτυχημένο θεσμό, κατήγγειλε ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τρία μέλη του έχουν παραιτηθεί και μία συμμετέχει ως υποψήφια στις ευρωεκλογές. Είπε επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη κατεβαίνει ως υποψήφιος πρύτανης πρώην και επί δύο χρόνια μέλος του Συμβουλίου του.   «Όσοι μένουν σε αυτά τα Συμβούλια μένουν επειδή δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν, αλλιώς θα έφευγαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελεγρίνης.
 Η αντιπρύτανης του ΕΜΠ κύρια Τόνια Μοροπούλου δήλωσε ότι εκπροσωπεί ένα βραβευμένο ίδρυμα που έχει τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας πλέον λόγω έλλειψης υπαλλήλων.   «Δεν έχουμε ούτε έναν φύλακα για 2.700 στρέμματα» κατήγγειλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών  Γ. Παναγιωτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι τουλάχιστον άκαιρο να ανοίγει τώρα η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.   Στη συνέντευξη συμμετείχαν ακόμη ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Κ. Φεγγερός και η αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη.


dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου