Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Eκλογές 2014: γιατί έπεσαν τόσο έξω τα exit poll, τι συνέβη

Το φθηνό το κρέας το τρώνε οι σκύλοι, λέει ο «σοφός» ελληνικός λαός και αυτό, ενδεχομένως, ισχύει στην περίπτωση των δημοσκοπήσεων. Οι περισσότερες εταιρείες έχοντας στερηθεί άλλες έρευνες, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το «πολιτικό» τους κομμάτι, και μη έχοντας πολλούς πελάτες πρόθυμους να καταβάλλουν πολλά χρήματα για μία αξιόπιστη μέτρηση κινούνται στα… ρηχά, με μικρό δείγμα ερωτηθέντων και συνεπώς υψηλό ποσοστό αστοχίας για τα
αποτελέσματα των εκλογών 2014.

Ωστόσο, δεν ήταν οι δημοσκοπήσεις που διαψεύστηκαν στις εκλογές της Κυριακής. Τα όσα κατέγραφαν, με εξαίρεση τη δεύτερη θέση Σακελλαρίδη, δεν απείχαν τόσο από το τελικό αποτέλεσμα των Εκλογών 2014. Τουλάχιστον όχι όσο το exit poll που υπέγραψαν πέντε εταιρείες και για δύο ώρες εμφάνιζε τη Ρένα Δούρου μέχρι και οκτώ μονάδες πάνω από το ποσοστό που πραγματικά εξασφάλισε. Επτά – οκτώ μονάδες απόκλιση σε μεγέθη του 23% είναι μία τεράστια διαφορά που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, αφού έχει εύρος 25% σε σχέση με το πραγματικό αποτέλεσμα.

Τί συνέβη, λοιπόν, και οι δημοσκόποι – όσοι τουλάχιστον συμμετείχαν στο exit poll της Κυριακής των εκλογών 2014– έπεσαν τόσο έξω;

Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει το στοιχείο της υποεκπροσώπησης των νέων ψηφοφόρων που δεν έχουν… σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ αλλά μόνον κινητό, όπως ισχύει για τις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις. Δεν ισχύει, ή τέλος πάντων είναι αμφίβολης επάρκειας, το επιχείρημα ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περισσότερο πρόθυμοι να απαντήσουν στο exit poll σε σχέση με τους άλλους ψηφοφόρους. Αν συνέβαινε αυτό, τόσο αντίστοιχα και τα ποσοστά Σακελλαρίδη θα ήταν, επίσης, υπερβολικά διογκωμένα. Δεν συνέβη αυτό, καθώς η εκτίμηση για το Σακελλαρίδη είχε μία… λογική απόκλιση μίας μόνον μονάδας και η εκλογή όντως κρίθηκε σε λίγες ψήφους.

Δύο ενδεχόμενα, συνεπώς, υπάρχουν.

Το ένα είναι οι πολίτες να λένε ψέματα. Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει, καθώς οι περιπτώσεις όχι μόνον άρνησης συμμετοχής αλλά και εσκεμμένης παραπλάνησης των δημοσκόπων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια.

Το άλλο είναι οι δημοσκόποι, εν προκειμένω όσοι διεξήγαγαν το exit poll για τις Εκλογές 2014, να παρασύρθηκαν από τα θέλω τους και να ερμήνευσαν βάσει προσδοκιών τα μεγέθη που είχαν μπροστά τους. Για τους πολλούς, συγκεκριμένα πρόσωπα στο χώρο των δημοσκοπήσεων αντιμετωπίζονται ως… ιερά τέρατα. Και πρώτος των πρώτων θεωρείται ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος. Αυτός ηγείται των exit polls, αυτός ηγήθηκε και του προχθεσινού. Μόλις αποκαλύφθηκε η πλήρης αποτυχία των exit poll – τα οποία μάλιστα περιορίστηκαν μόνον στο λεκανοπέδιο Αττικής – πολλά στόματα άνοιξαν.

Λέγεται ότι στην κλειστή σύσκεψη των δημοσκόπων πριν τη δημοσίευση του αποτελέσματος, δεν ήταν όλοι σύμφωνοι με την… απογείωση Δούρου. Εν τέλει, όμως, συμφώνησαν με την πρόταση του επικεφαλής, η οποία πάντως παρουσιάστηκε πιο μετριοπαθής, καθώς όπως λέγεται υπήρξε και η πρόταση η κ. Δούρου να εκτιμηθεί με διάμεσο 31%, δηλαδή με ένα ποσοστό που το ταβάνι του θα έφτανε και στο 34% !

Τί συνέβη ακριβώς μπορεί να μην γίνει ποτέ, επακριβώς, γνωστό αν και είναι σαφές ότι στο χώρο ανατέλλουν… νέες δυνάμεις πρόθυμες να αμφισβητήσουν την αυθεντία. Είναι, όμως, βέβαιο ότι την προσεχή Κυριακή, οι δημοσκόποι και τα exit polls παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Αν αστοχήσουν και πάλι, το κύρος του κλάδου – συνολικά – θα έχει τρωθεί αποφασιστικά.

Ωστόσο, με τις αβεβαιότητες που υπάρχουν και το πάθημα της Κυριακής, χρειάζεται προσοχή. Γιατί δεν αποκλείεται οι δημοσκόποι αφού έχουν καεί στη Δούρου να κινηθούν αντίστροφα και να μην «πιστεύουν», ας πούμε, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι σε ό,τι αποτέλεσμα παρουσιαστεί την προσεχή Κυριακή, πρέπει να προσθέσουμε μία με δύο μονάδες στην Κουμουνδούρου. Ή, ακόμη καλύτερα, και αυτή η προτροπή ισχύει και για τα κόμματα, πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα, ας περιμένουμε αυτή τη φορά, και τα πραγματικά αποτελέσματα.



fimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου