Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Επιστρέφει στο Δημόσιο ο 13ος μισθός αλλά όχι για όλους

Θα δοθεί ως μπόνους στους παραγωγικούς υπαλλήλους
 -Οι «αντιπαραγωγικοί» θα δουν μειώσεις στις αποδοχές τους
Μια σειρά αλλαγών έρχεται άμεσα στο Δημόσιο και αφορά, μεταξύ άλλων, στην επαναφορά μέρους του 13ου μισθού, το οποίο ωστόσο θα λάβουν ως μπόνους μόνο οι υπάλληλοι που κριθούν παραγωγικοί. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν θα πιάσουν τους στόχους θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται.

Μετά και την επισήμανση του Πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου πως οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο πρέπει να επιταχυνθούν, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει το έδαφος για τις νέες, σαρωτικές αλλαγές. 
Οι αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2015, θα αφορούν στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στις μετατάξεις και στην αξιολόγοση του προσωπικού.
Σύμφωνα με το «Έθνος», με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, επιχειρείται να εξομοιωθούν οι αποδοχές υπαλλήλων με ανάλογη προϋπηρεσία και κοινωνική κατάσταση. Αναμένεται επίσης να συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα και με τον τρόπο αυτό να καταβάλλεται μπόνους στους υπαλλήλους που δουλεύουν πραγματικά, ενώ αντίθετα θα επιβάλλονται μειώσεις σε όσους κρίνονται αντιπαραγωγικοί. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο μισός 13ος μισθός αναμένεται να επανέλθει ως μπόνους μόνο για όσους έχουν πετύχει το 90% των στόχων, ενώ αν η επίδοση του υπαλλήλου ξεπερνά το 90% τότε μόνο θα καταβάλλεται ολόκληρος.
Μόνιμος ο μηχανισμός κινητικότητας
Την ίδια στιγμή, στα σχέδια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η θεσμοθέτηση μόνιμο μηχανισμού κινητικότητας που θα γίνεται μέσω ΑΣΕΠ και θα καταργήσει τις μετατάξεις. Προβλέπονται 2 ή 3 διαγωνισμοί ανά έτος, που θα γίνονται υπό τον έλεγχο και τη μοριοδότηση της ανεξάρτητης αρχής και οι οποίοι θα «συμπληρώνουν» τις κενές θέσεις (αφού γίνει καταγραφή). Θέλοντας να ενισχύσει το θεσμό, ώστε να συμμετέχουν οι υπάλληλοι στους διαγωνισμούς, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δίνονται ειδικά κίνητρα όσον αφορά θέσεις στα νησιά ή δυσπρόσιτα μέρη της χώρας.
Οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο από το 2015:
  • Αλλαγή της πολιτικής στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με τη θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου, όπου όλοι θα πληρώνονται βάσει προσόντων, θέσης ευθύνης και αποδοτικότητας,
  • Θεσμοθέτηση νέου συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων του Δημοσίου με βάσει την αποδοτικότητα και την επίτευξη των στόχων. Ουσιαστικά επιστρέφει ο 13ος μισθός ως μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα καταφέρουν να πετύχουν στο 90% τους στόχους τους.
  • Εως τα τέλη του 2014 θα πρέπει να υπάρξει μελέτη από την κυβέρνηση για μεταφορά κρατικών υπηρεσιών σε ιδιώτες προκειμένου να μειωθεί το κόστος, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε ιδιώτες θα περάσουν η καθαριότητα των γραφείων και η φύλαξη των κτιρίων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για τα εφαρμόσει αυτά στις αρχές του 2015.


newsbomb



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου