Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Βάσεις 2014: οι πρώτες εκτιμήσεις, οι επιδόσεις των υποψηφίων και οι αστάθμητοι παράγοντες

Οι Πανελλήνιες 2014 ολοκληρώνονται και λίγο πριν ξεκινήσει το πιο ξέγνοιαστο καλοκαίρι της ζωής σας, απομένουν δύο σταθμοί.
Ο ένας αφορά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, που η ημερομηνία ακόμα εκκρεμεί.
Ο άλλος αφορά ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που καλείστε να κάνετε φέτος αυτό της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.

Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα δύο βήματα, στα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2014.

Το πως οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις αντίστοιχες των περσινών, επηρεάζουν τις βάσεις 2014, είναι εύκολο να το αντιληφθούμε.

Χειρότερες επιδόσεις σημαίνει τάση για μείωση των βάσεων 2014.

Μέχρι στιγμής πάντως παρατηρούνται ίδιες, αν όχι καλύτερες επιδόσεις με τις φετινές:

Νεοελληνική Γλώσσα: Περισσότεροι μαθητές σε σχέση με το 2013 κινούνται σε μεσαίες βαθμολογίες. Τα άριστα είναι περίπου τα ίδια, ενώ αρκετοί έπεσαν και κάτω από τη βάση, καθώς βγήκαν εκτός θέματος στην έκθεση.

Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής: Περισσότεροι μαθητές από πέρυσι πέρασαν τη βάση. Το φετινό 12 είναι το αντίστοιχο 10 του 2013. Τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα και αναμένεται αύξηση των βάσεων που επηρεάζονται άμεσα από το συγκεκριμένο μάθημα λόγω της αυξημένης βαρύτητας που έχει (π.χ. 5ο Πεδίο των Οικονομικών Σχολών).

Βιολογία Γενικής Παιδείας: Η πλειονότητα των μαθητών συγκεντρώνει μεσαίες προς υψηλές βαθμολογίες.

Ιστορία Γενικής Παιδείας: Χωρίς «παγίδες» τα θέματα. Ανάλογη με το 2013 η βαθμολογία.

Φυσική Γενικής Παιδείας: Εύκολα θέματα, με πολλούς μαθητές να κινούνται σε μεσαίες βαθμολογίες και αρκετούς σε υψηλές.

Μαθηματικά Κατεύθυνσης: Μικρότερος ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων σε σχέση με πέρυσι. Κλιμακούμενη δυσκολία, καλύτερες βαθμολογίες.

Αρχαία Κατεύθυνσης: Απλά και κατανοητά θέματα. Μέχρι στιγμής οι βαθμολογίες είναι καλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2013.

Βιολογία Κατεύθυνσης: Τα θέματα απαιτούσαν καλή προετοιμασία και σωστή οργάνωση του χρόνου. Ανάλογοι βαθμοί με πέρυσι.

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων: Καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι.
Λογοτεχνία Κατεύθυνσης: Χωρίς δυσκολίες τα θέματα. Καλύτεροι βαθμοί από πέρυσι.

Λατινικά Κατεύθυνσης: Για καλά προετοιμασμένους τα θέματα

Χημεία Κατεύθυνσης: Βατά και κατανοητά τα θέματα, ωστόσο πολύ απαιτητικά ως προς την ποσότητα σε σύγκριση με τον προσφερόμενο χρόνο. Για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Δύσκολο το άριστα

Ιστορία Κατεύθυνσης: Θέματα για καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. Σαφή διατύπωση. Δεν υπάρχει ακόμα εικόνα της βαθμολογίας

Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον: Τα θέματα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης. Διαβαθμισμένης δυσκολίας. Ανάλογοι βαθμοί με πέρυσι

Φυσική Κατεύθυνσης: Σαφή και αναμενόμενα θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το 2013.

Ασφαλή συμπεράσματα θα βγάλουμε όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί και θα έχουμε πίνακες, όμως ούτε αυτός είναι ένας παράγοντας, που φαίνεται ότι θα επηρεάσει φέτος την πορεία των βάσεων 2014.

Πάντως για τις πρωτοκλασάτες σχολές, η εμπειρία έχει δείξει το εξής. Όσο δύσκολα και να είναι τα θέματα, οι πρώτοι θα γράψουν. Έτσι στις πρωτοκλασάτες σχολές, ποτέ μην περιμένετε κατάρρευση…

Στην πραγματικότητα όμως, όλες οι προβλέψεις/εκτιμήσεις για τις βάσεις 2014, είναι διακινδυνευμένες, γιατί υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας του Μηχανογραφικού.

Μετά την «επί Διαμαντοπούλου» «κατάργηση των μεταγραφών» και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, παρατηρήθηκε ραγδαία μείωση στη ζήτηση θέσεων σε πανεπιστήμια της περιφέρειας. Ακόμα και για καλά τμήματα, όπως είναι τα Θετικών Επιστημών (μαθηματικό, φυσικό, χημικό).

Πλέον όμως αυτή η εικόνα σίγουρα θα αλλάξει αφού με το νέο νόμο για μεταγραφές, κάποιοι θα τα επιλέξουν στο μηχανογραφικό τους με την προοπτική για παράδειγμα, να μεταφερθούν αργότερα στην πόλη που σπουδάζει ο αδερφός.

Φυσικά θα παίξει και ρόλο τι εκτίμηση υπάρχει αυτήν την περίοδο για την επαγγελματική αποκατάσταση. Από το 2006 και μετά, τα παιδαγωγικά εκτοξεύθηκαν. Από πρόπερσι, που εκτιμάται ότι η απορρόφηση δεν θα είναι ίδια, παρουσιάστηκε μείωση της ζήτησης. Το ίδιο είχε γίνει παλιότερα με τις πληροφορικές και τις Τηλεπικοινωνίες.

Συμπέρασμα. Το γεγονός ότι το μηχανογραφικό συνθέτεται από εσάς, κάνει το όλο θέμα της εκτίμησης και της πρόβλεψης των βάσεων, πολύ δύσκολο, μέχρι τουλάχιστον να δημιουργηθεί μία πρώτη εικόνα από τις επιλογές των υποψηφίων.



fimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου