Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Πλούτος, αυτοκτονίες και ναρκωτικά: Οι δύο όψεις της κρίσης...

Η κρίση οδηγεί σε ακραίες μορφές ανισότητας τον πλανήτη.
Τη στιγμή που ο αριθμός των πλουσίων αυξάνεται , για άλλους
-και περισσότερους- η απόγνωση από τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με την κρίση φτάνει στο κατακόρυφο με αποτέλεσμα οι αυτοκτονίες και η χρήση φτηνών ναρκωτικών να καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Αυτό δείχνουν μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν στην διάρκεια του τελευταίου μήνα  και οι οποίες εξετάζουν την εξέλιξη:

του παγκόσμιου πλούτου,του αριθμού των αυτοκτονιών καιτης χρήσης των ναρκωτικών κατά την περίοδο της κρίσης.

Όλα δείχνουν ότι ο πλανήτης βρίσκεται πλέον στην δίνη έντονων ανισοτήτων και αυτό όπως επισημαίνουν διεθνείς οργανισμοί μπορεί μελλοντικά να προσλάβει διαστάσεις μάστιγας και θα οδηγήσει σε κοινωνικές –και όχι μόνο –εντάσεις.

Οι εκατομμυριούχοι έγιναν περισσότεροι και πιο πλούσιοι, το 2013.Αυτό καταγράφει Έκθεση για τον Παγκόσμιο Πλούτο (2014 World Wealth Report των εταιρειών Capgemini και RBC Wealth Management.

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων , σύμφωνα με την έκθεση ανέρχεται στα  14.000.000 και η περιουσία τους έφτασε τα 52,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερη από όση αναλογεί στα 3,5 δισεκατομμύρια των πιο φτωχών κατοίκων του πλανήτη (σύμφωνα με στοιχεία της Oxfam International όπως καταγράφονται στην έκθεση “Working for the Few”).

Σχεδόν οι μισοί εκατομμυριούχοι του πλανήτη βρίσκονται σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία.Γερμανία και Κίνα συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα.

Στις τέσσερις αυτές χώρες βρίσκεται το 60% των εκατομμυριούχων όλου του κόσμου.

Το μεγαλύτερο μέρος του νέου πλούτου οφείλεται στο «ράλι» των χρηματιστηρίων και στην «έκρηξη» στις τιμές των ακινήτων.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι όλο και περισσότεροι προσπαθούν να τα αυξήσουν, αναζητώντας πιο επικερδείς επενδύσεις.

Οι σούπερ εκατομμυριούχοι (ultra HNWIs με επενδύσιμη περιουσία πάνω από $30 εκατομμύρια) παραμένουν πιστοί στα γούστα τους: επαύλεις, υπερπολυτελείς θαλαμηγοί και ιδιωτικά τζετ βρίσκονται στην κορυφή των αγορών τους.

Αυτοκτονίες

Η οικονομική κρίση και η ύφεση των τελευταίων ετών στην Ευρώπη είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την αύξηση των αυτοκτονιών σε πολλές χώρες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από 24 χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο μεταξύ 2008 -2010 η κρίση οδήγησε σε περισσότερες από 10.000 αυτοκτονίες.

Όπως επισημαίνεται, ενώ οι αυτοκτονίες εμφάνιζαν διαχρονικά μείωση στην Ευρώπη έως το 2007, στη συνέχεια η τάση αντιστράφηκε.

Το 2009, εμφάνισαν αύξηση 6,5% και ανάλογη ήταν η αύξηση έως το 2011.

Η αύξηση των αυτοκτονιών ήταν τετραπλάσια μεταξύ των ανδρών σε σχέση με των γυναικών, κυρίως επειδή η ανεργία και οι άλλες οικονομικές δυσκολίες πλήττουν ψυχολογικά πιο σοβαρά το θεωρούμενο παραδοσιακά ως «ισχυρό» φύλο.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι στην Ευρώπη υπήρξαν σχεδόν 8.000 αυτοκτονίες παραπάνω από αυτές που θα συνέβαιναν, αν συνεχίζονταν οι προηγούμενες τάσεις. Επεσήμαναν επίσης ότι σε μερικές χώρες, που είτε επλήγησαν λιγότερο από την κρίση, είτε εφάρμοσαν πιο αποτελεσματικές πολιτικές, αποφεύχθηκε η αύξηση των αυτοκτονιών.

 Στη Σουηδία και στην Φινλανδία οι αυτοκτονίες παρέμειναν σταθερές, ενώ στην Αυστρία μειώθηκαν, παρά την αύξηση της ανεργίας.

 Στις ΗΠΑ, οι αυτοκτονίες εμφάνιζαν αυξητική τάση και πριν την κρίση, αλλά μετά το 2008 η αύξηση (της τάξης του 4,8% ετησίως) ήταν ακόμη μεγαλύτερη, οδηγώντας σε περίπου 4.750 πρόσθετους θανάτους.

Ναρκωτικά

Όλο και πιο πολύπλοκο γίνεται το ζήτημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη, καθώς εξαιτίας  της κρίσης εμφανίζονται νέες προκλήσεις που εγείρουν ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.

Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει η ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά για το 2014 που δόθηκε  στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό της ΕΕ για τα ναρκωτικά (EMCDDA), στη Λισαβόνα.

 Παρότι στην έκθεση καταγράφονται ορισμένες θετικές ενδείξεις όσον αφορά τις «γνωστές» ουσίες, στο μεγαλύτερο μέρος της διαπιστώνει νέες απειλές που προέρχονται από τις συνθετικές ουσίες, περιλαμβανομένων των διεγερτικών ουσιών, των νέων ψυχοδραστικών ουσιών και των φαρμακευτικών προϊόντων, που αποκτούν όλο και πιο σημαντική θέση σε μια ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών, η οποία συνεχώς μεταβάλλεται.

Οι ειδικοί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, εκτιμούν ότι η ενέσιμη χρήση πολλών ναρκωτικών ουσιών θα αυξάνεται τα προσεχή χρόνια, ενώ ήδη μετά το 2012 στην Ελλάδα φαίνεται να αυξάνεται ελαφρώς και η ενέσιμη χρήση ηρωίνης, η οποία εμφάνιζε μικρή αλλά σταθερή μείωση τα προηγούμενα χρόνια.

Η ανάγκη που δημιούργησε η οικονομική κρίση για πιο «φθηνά» ναρκωτικά στην Ελλάδα, έφερε το sisa. Ένα πολύ οικονομικό ναρκωτικό που εισπνέεται συνήθως μέσα από γυάλινη πίπα.

 Πρόκειται για μεθαμφεταμίνη που αναμιγνύεται με αιθυλική αλκοόλη, υδροχλωρικό οξύ, αλλά και υγρά μπαταρίας. Εκτιμάται, ότι η αύξηση της χρήσης του sisa σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι δέκα φορές φθηνότερο από την ηρωίνη και προτιμάται από χρήστες, ανάμεσα στις κοινότητες των εξαρτημένων του δρόμου που δεν διαθέτουν χρήματα.

 Οι ίδιοι οι χρήστες λένε ότι είναι δέκα φορές πιο δραστικό από την ηρωίνη, με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιούν παρότι γνωρίζουν ότι τελευταία καταγράφονται θάνατοι από τη χρήση του.


 toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου