Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΕΚΤ: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά

Την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη και ενδεχομένως να πρέπει
 να παρατείνει λήγοντα μέτρα για να τα καλύψει εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο (Monthly Bulletin -June).
Ειδικότερα, στην έκθεση της ΕΚΤ υπογραμμίζεται πως σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της τρόικας για το έλλειμμα -που δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος στήριξης των ελληνικών τραπεζών- η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2013 υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο του προγράμματος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος.

Ωστόσο, το πρωτογενές και συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 ήταν «σημαντικά χειρότερα» (-8,7% και -12,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αντανακλώντας κυρίως το μεγάλο κόστος της στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα (10,6% του ΑΕΠ).

Επιπλέον η ΕΚΤ σημειώνει πως αν και κατά την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας προκύπτει πως η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014, ωστόσο υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη, ενώ για τις χρονιές αυτές προβλέπονται πιο φιλόδοξοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα (3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016).

Στο πρόσφατα επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2015-2018) η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να πετύχει αυτούς τους στόχους και να παρατείνει λήγοντα μέτρα αν είναι απαραίτητο, όπως τονίζει, γεγονός που υποδηλώνει πως μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης - που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση - μπορεί και να πάρουν... παράταση.


.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου