Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Μετάθεση των απεργιακών κινητοποιήσεων στη ΔΕΗ ΟΧI στην πώληση της “Μικρής ΔΕΗ” από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας και φορείς

Για την ερχόμενη Τετάρτη 2 Ιουλίου μεταθέτουν τα συνδικάτα της περιοχής την έναρξη των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στη ΔΕΗ, καθώς για τότε μετατέθηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Κανονικά ωστόσο θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί από συνδικάτα και φορείς για απόψε στις 8 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης.

Στο μεταξύ, την κατηγορηματική αντίθεσή του στη διάσπαση και πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ διατύπωσε εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, στην έκτακτη συνεδρίασή του το απόγευμα της Τρίτης, κατά την οποία εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας με το οποίο ζητείται η απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δρομολογούμενη διάσπαση της ΔΕΗ και την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».

Το Δ.Σ. Εορδαίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη σχετική εισήγηση της δημάρχου Παρασκευής Βρυζίδου, η οποία τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «δεν μπορεί να μάς αφήνει αδιάφορους καθώς θα έχει επιζήμιες εξελίξεις για τον τόπο αφού θα σημάνει μείωση θέσεων εργασίας και εκτίναξη της ανεργίας, αλλά και απώλεια τεχνογνωσίας.»


Δήλωσε ότι ο Δήμος Εορδαίας θα συμμετέχει σε κάθε διαμαρτυρία- συλλαλητήριο και κινητοποίηση που αποσκοπεί στην αποτροπή μιας τέτοιας δυσμενούς εξέλιξης για την περιοχή και ζήτησε εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. για να συμμετέχει στο συντονιστικό όργανο που έχει οριστεί σε επίπεδο περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.


Δικό της ψήφισμα κατέθεσε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασιλική Στεργίου, στο οποίο τονίζεται ότι πρέπει να καταδικαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράδοση του δημόσιου πλούτου και της ενέργειας στα χέρια των ολίγων και η ανάγκη για ΔΕΗ δημόσια, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού.


Την κάθετη αντίθεσή τους στην πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ εξέφρασαν και εργαζόμενοι της περιοχής που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), που πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα αργότερα στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας- Εορδαίας. Ο πρόεδρος του σωματείου Πέτρος Ταταρίδης τόνισε ότι πρέπει να οργανωθεί άμεσα ο αγώνας ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι ενάντια και στους νόμους και τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τη διεκδίκηση μιας ΔΕΗ κοινωνικοποιημένης, που θα παρέχει στους εργαζόμενους σταθερή δουλειά, με κατάργηση του δουλεμπορίου και που θα παρέχει φθηνό ρεύμα στο λαό.

 «Τον αγώνα αυτό πρέπει να τον δώσουμε με αποφασιστικότητα, αλλά και να βάλουμε παρακαταθήκη για να ανατρέψουμε συνολικότερα αυτή την πολιτική», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ.

Στο μεταξύ δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τρίτης, λόγω μη απαρτίας, όπως και η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, για τον ίδιο λόγο. Η μη πραγματοποιηθείσα συνεδρίαση του Π.Σ. μετατράπηκε ωστόσο σε σύσκεψη φορέων λόγω της παρουσίας εκπροσώπων συνδικάτων της περιοχής, της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενίας Ουζουνίδου, νεοεκλεγέντων δημάρχων καθώς και νεοεκλεγέντων περιφερειακών συμβούλων και δη της νέας περιφερειακής αρχής.

 Κοινή ήταν η άποψη που κατέθεσαν οι φορείς ότι η περιοχή πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει το ενδεχόμενο πώλησης λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, ιδιαίτερα που όπως υπογραμμίστηκε, είναι ανοιχτά μια σειρά θέματα που άπτονται της ΔΕΗ όπως οι μετεγκαταστάσεις οικισμών και η επαναπόδοση των εδαφών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη λιγνίτη στις τοπικές κοινωνίες. Κατατέθηκαν μάλιστα διάφορες προτάσεις για το χαρακτήρα των κινητοποιήσεων ενάντια στην πώληση της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ» και τονίστηκε ότι τον αγώνα αυτό πρέπει να τον δώσει σύσσωμη η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας για να αποτραπεί το τεράστιο πλήγμα που θα σημάνει για την περιφέρειά μας μια τέτοια εξέλιξη.



e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου