Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Αρχιφύλακας του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας συνελήφθη για… αρχαιοκαπηλία.Μεθόδευαν ανασκαφή στην Πτολεμαΐδα

Κατασχέθηκε σπάνιο άγαλμα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ

Εννέα άτομα, ανάμεσά τους ένας αρχιφύλακας του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, συνελήφθησαν για αρχαιοκαπηλία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος αρχαίων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων ένα εξαιρετικά σπάνιο μαρμάρινο αντίγραφο του γλύπτη της αρχαιότητος Πραξιτέλη. Πρόκειται για έργο της ελληνορωμαϊκής περιόδου, το οποίο προέρχεται από την περιοχή της Αρκαδίας και η αξία του εκτιμάται στο χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Συνολικά συνελήφθησαν εννέα άτομα ηλικίας από 32 έως 70 ετών και συγκεκριμένα, ένας υπήκοος Αλβανίας και οκτώ ημεδαποί.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης μνημείων, της αποδοχής και διάθεσης μνημείων, που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος καθώς επίσης και της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της παράβασης των νόμων περί καταχραστών του Δημοσίου και περί όπλων.

Μάλιστα, αναζητούνται, ως συνεργοί τους έξι ακόμα άτομα, εκ των οποίων τα πέντε έχουν ταυτοποιηθεί. Οι αναζητούμενοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε δηλώσεις της την Πέμπτη η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία και τόνισε πως οι Υπηρεσίες και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «έχουν πρώτιστο μέλημα την προστασία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας».

«Για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό, που με τη συνεργασία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας καταφέραμε να σώσουμε πολιτιστικά αγαθά, τεκμήρια της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, από πώληση και από παράνομη δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης είπε ότι η Διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων  της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, ερευνούσε το τελευταίο δίμηνο την υπόθεση, που σχετίζεται με εγκληματικό δίκτυο, το οποίο δραστηριοποιούνταν στην κατ΄ επάγγελμα και εξακολούθηση παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Όπως αποκάλυψε, κεντρικό ρόλο στον «πυρήνα» του εγκληματικού δικτύου διαδραμάτιζε η 52χρονη συλληφθείσα, η οποία είναι αρχαιοπώλης και διατηρεί κατάστημα εμπορίας αρχαιολογικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας.

Η 52χρονη συνεργάζονταν με τον 50χρονο συλληφθέντα και 49χρονο -επίσης συλληφθέντα- Αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών εξακριβώσεων, διασταυρώσεων στοιχείων και δημιουργίας «profile» ατόμων, προέκυψε -διαπιστώθηκε διασύνδεση της 52χρονης σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, πέραν των παραπάνω συνεργών της και με δύο ακόμα ημεδαπούς ιδιώτες, οι οποίοι αναζητούνται.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και περιφερειακός «κλώνος» του εγκληματικού δικτύου και διασύνδεση του 50χρονου συλληφθέντα με τρεις εκ των συλληφθέντων και δύο εκ των αναζητουμένων, για λογαριασμό των οποίων ο 50χρονος προέβαινε σε εκτίμηση αρχαίων αντικείμενων, που είχαν στην κατοχή τους, ενώ στη συνέχεια μεθόδευε τον τρόπο και την περαιτέρω διαδικασία πώλησης τους σε υποψήφιους αγοραστές.

Άμεσος συνεργάτης του 50χρονου, στις παράνομες δραστηριότητές του, προέκυψε ότι είναι 49χρονος συλληφθέντας. Οι παραπάνω, από κοινού με άλλους τρεις συνεργούς τους, εκ των οποίων ο ένας διέθετε ειδικό μηχάνημα για ανασκαφή αρχαίων αντικειμένων, μεθόδευαν ανασκαφή στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, όπου προφανώς είχαν εντοπίσει αρχαία.



protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου