Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Κοζάνη: Με το ζύγι το ψωμί! Ξεκίνησαν οι έλεγχοι

Ξεκίνησαν στα αρτοποιεία όλης της χώρας, και στην Κοζάνη οι έλεγχοι για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.
Μάλιστα στα αρτοποιεία της Κοζάνης ξεκίνησαν ήδη οι έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια, όπου και γίνονται στους αρτοποιούς οι απαραίτητες συστάσεις ώστε κανείς να μην παρεκκλίνει από τον νόμο.
 Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως η τελική τιμή προς τον καταναλωτή ενδέχεται και να είναι ελαφρώς αυξημένη, αλλά από την άλλη, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, από εδώ και στο εξής ο καταναλωτής θα πληρώνει ακριβώς το βάρος του ψωμιού που αγοράζει!

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στον νόμο 4254/2014 προβλέπει υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού παρουσία του πελάτη, καθώς και υποχρεωτική αναγραφή της τιμής ανά κιλό στο ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα. Το υπουργείο Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και για τον σκοπό αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή θα ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν κυρώσεις. Το υπουργείο έχει ζητήσει από τους καταναλωτές να ζητούν να ζυγίζεται το ψωμί, ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμά τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα που αγοράζουν και σε περίπτωση που διαπιστώνουν άρνηση εκ μέρους του πωλητή, να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520) για τις σχετικές καταγγελίες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον "Π.Λ." ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Κοζάνης Δημήτρης Μαρκόπουλος: "Ο νόμος ισχύει από τον Απρίλιο αλλά τώρα εφαρμόζεται κανονικά και έχουν ανακοινώσει πως από την 1η Αυγούστου θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Μάλιστα προβλέπονται "τσουχτερά" πρόστιμα για τους αρτοποιούς - παραβάτες.  Ήδη, θα πρέπει να σημειωθεί από το αρμόδιο τμήμα Εμπορίου έχουν γίνει ήδη οι πρώτοι, ανιχνευτικοί, έλεγχοι στα αρτοποιία της Κοζάνης και έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις στους αρτοποιούς, προκειμένου να ζυγίζουν το ψωμί για τους καταναλωτές.  "Πλέον σε κάθε τύπο ψωμιού θα υπάρχει μια διευκρινιστική πινακίδα. Ο καταναλωτής θα πληρώσει ανάλογα με το βάρος που αντιστοιχεί στο ψωμί". Επίσης, να σημειωθεί πως ο αρτοποιός δεν είναι υποχρεωμένος να πωλήσει ψωμί το οποίο θα "κοπεί" στη μέση, όπως ζητούσαν παλαιοτέρα οι καταναλωτές, αφού με τον νέο νόμο θα υπάρχουν αρκετοί τύποι ψωμιών κάθε βάρους, ώστε να επιλέξει ο καθένας ό,τι θέλει.

Όσο για την αντίδραση του κόσμου; Αρχικά είναι αμήχανη, αλλά όπως τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος "ο καταναλωτής παίρνει όσο ψωμί θέλει και πληρώνει ανάλογα με το τι θα του βγάλει η ζυγαριά. Δεν αντιδράει κανείς". Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, ωστόσο, το κόστος του ψωμιού ακριβαίνει λίγα λεπτά του ευρώ, με αποτέλεσμα να ακριβαίνει την "τσέπη" του καταναλωτή. "Είναι προς όφελος του καταναλωτή να ζυγίζεται το ψωμί" υποστηρίζει ο κ. Μαρκόπουλος, λέγοντας πως έτσι πληρώνει ότι παίρνει. "Και παλαιότερα ο καταναλωτής ζητούσε μισό κιλό ψωμί αλλά εμείς δίναμε 350 γραμμάρια περίπου, υπήρχε και η σχετική πινακίδα  αλλά ο κόσμος θεωρούσε ότι αγόραζε μισό κιλό ακριβώς, τόνισε ο ίδιος".

Για όποιον αρτοποιό δεν συμμορφωθεί τα πρόστιμα που τον περιμένουν είναι τσουχτερά. "Δεν θα υπάρξει, όμως, κανένα πρόβλημα, για τον καταναλωτή, αν το ψωμί ζυγίζεται", τονίζει ο πρόεδρος των αρτοποιών Κοζάνης. Παράλληλα, θίγει και το θέμα της πώλησης των ψωμιών από σούπερ μάρκετ, μιας και από το πρωί μέχρι το απόγευμα το βάρος του ψωμιού μειώνεται, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για την τιμή.

Το υπουργείο καλεί τους καταναλωτές να ζητούν τη ζύγιση

Το υπουργείο καλεί τέλος τους καταναλωτές να ζητούν τη ζύγιση, ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμά τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα του άρτου που αγοράζουν και σε περίπτωση που διαπιστώνουν άρνηση ζύγισης εκ μέρους του πωλητή, να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ.1520) για τις σχετικές καταγγελίες.



Της Βάσως Σάφη από τον Πρωινό Λόγο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου