Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

«Τέλος» οι συλλήψεις για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Μία βαθειά ανάσα ανακούφισης μπορούν να πάρουν όσοι οφείλουν χρήματα στο Δημόσιο καθώς μπαίνει «φρένο» στις συλλήψεις για τέτοιου είδους οφειλές.
Όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, η απαγόρευση συλλήψεων αφορά μόνο όσους έχουν μεν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά δεν προέρχονται από φοροδιαφυγή.
Ο υφυπουργός, μιλώντας στην ημερίδα διαβούλευσης του ΣΕΒ με θέμα «Η ταχεία απονομή Δικαιοσύνης, κρίσιμη προϋπόθεση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», είπε ότι στόχος είναι «η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης αλλά και της Φορολογικής Διοίκησης σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο. Δεν αναφέρομαι στις πράξεις φοροδιαφυγής, αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, ένα ζήτημα που από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουμε για να δώσουμε λύση πρακτική, δίκαιη και εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή (πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα) δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους και δεν έχουν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την Καθημερινή, αναφέρουν ότι για την επιβολή των ποινών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής προς το Δημόσιο και η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.

Στόχος είναι να μη διώκονται ποινικά και να γλιτώνουν τη σύλληψη και φυλάκιση όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Αντίθετα, για τους οφειλέτες που θα διαπιστώνεται ότι η μη καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών υποκρύπτει δόλο, θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις, θα διώκονται ποινικά και θα οδηγούνται κατευθείαν στη φυλακή.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι δεν καταβάλλουν τα βεβαιωμένα στις ΔΟΥ και τα τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινές φυλάκισης:

Έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.
Έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ


koolnews
Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου