Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων

Στις προτεραιότητας της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 εντάσσεται η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σύμφωνα με έγγραφο της γενικής γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ, που διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Πάρι Μουτσινά για την επανεκκίνηση του κλάδου της οικοδομής.

Η γενική γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων προαναγγέλλει μάλιστα πως το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» που βρίσκεται υπό κατάρτιση θα είναι πολύ πιο φιλικό προς τον πολίτη, αξιοποιώντας την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία.

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, που θα στηριχθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020, συγκαταλέγεται ο τομέας «Υλικά- Κατασκευές» όπου αναμένεται να ενισχυθούν επιλεγμένες αλυσίδες αξίας του τομέα σε δραστηριότητες που αυξάνουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Όπως υπογραμμίζεται, κατά την έως τώρα διαδικασία σχεδιασμού έχει αναδειχθεί ως στρατηγική στόχευση, η εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματιών του κλάδου (μηχανικών, στελεχών κατασκευαστικών εταιρειών και των εταιρειών παραγωγής υλικών), καθώς και η υποστήριξη για τον ποιοτικό έλεγχο των κατασκευών από πιστοποιημένα εργαστήρια.

Το έγγραφο της γενικής γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων εμπεριέχει και στοιχεία για την αποδοχή που γνώρισε το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» του ΕΣΠΑ 2007- 2013. Αυτά δείχνουν ότι από τα 47.769 νοικοκυριά που συμμετείχαν στην εν λόγω δράση, τα 31.930 έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες.

Οι τομείς της οικοδομικής δραστηριότητας που φαίνεται να ωφελήθηκαν κυρίως από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» είναι ο κλάδος των αλουμινοκατασκευών, ο κλάδος της θερμομόνωσης κτιρίων, οι εταιρείες ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας, ο κλάδος των ελαιοχρωματιστών, οι επιχειρήσεις τοποθέτησης συστημάτων σκίασης, οι τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες, ο κλάδος των μηχανικών και οι ενεργειακοί επιθεωρητές.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου