Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Λονδίνο 
Οι στατίνες ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στην επιθεώρηση «The Lancet».
Οι στατίνες, που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας, έχουν σχετιστεί και στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, χωρίς ωστόσο τα επιστημονικά ευρήματα να είναι σαφή και καταληκτικά.

Τα νέα ευρήματα

Η μελέτη του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Ντανιελ Σβερτλοφ, επιβεβαιώνει ότι, οι στατίνες μπορούν να αυξήσουν το σωματικό βάρος του ασθενή, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να πυροδοτήσει την εκδήλωση διαβήτη. Όμως οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι, τα οφέλη των στατίνων αντισταθμίζουν τους όποιους κινδύνους και παρενέργειες και δικαιολογούν τη συνταγογράφησή τους.

Ο Δρ Σβερτλοφ και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν χιλιάδες άτομα, πολλοί από τους οποίους είχαν στο παρελθόν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές για στατίνες. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι, οι στατίνες αυξάνουν κατά μέσο όρο 12% τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ σε βάθος τετραετίας, ενώ όσοι έπαιρναν στατίνες αύξησαν το σωματικό τους βάρος κατά 240 γραμμάρια, κατά μέσο όρο.

«Πάντως, ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη, λόγω των στατινών μπορεί να μειωθεί, αν ο ασθενής υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής», σχολιάζει ο ερευνητής.  Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, οι στατίνες πρέπει να χορηγούνται σε ανθρώπους που έχουν 10% ή μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού προβλήματος μέσα στην επόμενη δεκαετία. Επίσης χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο νέου επεισοδίου.


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου